Γράφει η Μ. Xασιώτη, κτηνίατρος Α.Π.Θ., (που διατηρεί ιδιωτικό κτηνιατρείο στην οδό Βασ. Τσιτσάνη 49 στα Τρίκαλα)


H στείρωση (ωοθυκηστερεκτομή και ορχεκτομή) αποτελεί μία υπεύθυνη και σωστή  απόφαση για κάθε ζώο. Εφαρμόζεται τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά σκυλιά και γατιά. H στείρωση αποτελεί επέμβαση ρουτίνας για ένα κτηνιατρείο και διενεργείται κάτω από γενική αναισθησία, που εξασφαλίζει την πλήρη αναλγησία του ζώου.  Η ανάρρωση του ζώου είναι εύκολη και γρήγορη. Tο ζώο μετά την επέμβαση μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ακόμη και την ίδια μέρα. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για την ορχεκτομή και την ωοθηκυστερεκτομή.
Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα ζώα ζευγαρώνουν από ένστικτο και δεν ερωτεύονται, όπως οι άνθρωποι. Επομένως, στειρώνοντάς τα δεν τους στερούμε τη χαρά του έρωτα. Αντίθετα, σε ένα ζώο, που δεν έχει στειρωθεί και δεν έχει ζευγαρώσει ποτέ, συσσωρεύονται ορμόνες στον οργανισμό (ανικανοποίητοι οίστροι), οι οποίες δεν «εκτονώνονται» - έτσι, η συμπεριφορά του ζώου επηρεάζεται αρνητικά και τα ζώα έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ασθενειών σε μετέπειτα ηλικιακά στάδια.
Για παράδειγμα, ασθένειες, όπως πυομήτρα (συλλογή μεγάλης ποσότητας πύου μέσα στη μήτρα), καρκίνος του μαστού, καρκίνος της μήτρας και των ωοθηκών  μπορεί να είναι πολύ συχνές στα αστείρωτα θηλυκά ζώα - καταστάσεις επείγουσες και επικίνδυνες, που αν δε διαγνωστούν έγκαιρα, μπορεί να κοστίσουν ακόμη και τη ζωή ενός ζώου. Επιπλέον, διαταραχές της λειτουργίας του γεννητικού συστήματος, όπως  ψευδοκύηση, ανώμαλος οιστρικός κύκλος σε συχνότητα ή διάρκεια, ορμονικές δερματώσεις μπορούν να αποφευχθούν με τη στείρωση. Επομένως, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η στείρωση είναι πρώτα από όλα θέμα υγείας και ευζωίας για ένα ζώο, είτε αυτό είναι κατοικίδιο, είτε είναι αδέσποτο. Έτσι, αποφεύγοντας την εμφάνιση όλων αυτών των ασθενειών ένα στειρωμένο ζώο μπορεί να ζήσει περισσότερα χρόνια.
Η στείρωση τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά ζώα συμβάλλει στη μείωση του πληθυσμού των ζώων. Αποτελεί με τον τρόπο αυτό το κύριο μέτρο για τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων. Σκεφτείτε πόσες φορές βρίσκουμε στα σκουπίδια αβοήθητα νεογέννητα γατάκια ή σκυλάκια ή ζώα που περιφέρονται άσκοπα στους δρόμους προσπαθώντας να επιβιώσουν!
Η μόνη περίπτωση, στην οποία δεν είναι απαραίτητη η στείρωση είναι όταν ένας ιδιοκτήτης έχει αποφασίσει συνειδητά να ζευγαρώσει το ζώο του για την απόκτηση κουταβιών.
Καταλληλότερη εποχή για στείρωση είναι  σίγουρα μετά την ηλικία των 6-8 μηνών για να έχει εμφανιστεί η ήβη και 2 μήνες μετά τον οίστρο (στα θηλυκά). Στείρωση μπορεί να γίνει ακόμη και κατά τη διάρκεια του οίστρου ή της κυοφορίας, όμως προσπαθούμε να το αποφεύγουμε, γιατί τότε τα αγγεία είναι διογκωμένα, συμφορημένα και υπάρχει πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερη αιμορραγία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
Όσον αφορά στα αρσενικά ζώα, η στείρωση μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των όρχεων. Επίσης, συμβάλλει στη μείωση των ορμών και επομένως μειώνεται η τάση περιπλάνησης, ηρεμεί ο χαρακτήρας τους. Επομένως, αποτρέπονται  τυχόν καβγάδες, ατυχήματα, όπως επίσης και ασθενειες, όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, το ΑΜΝ (Αφροδίσιο Μεταδοτικό Νεόπλασμα), η ιογενής λευχαιμία της γάτας.
Κάποιοι εύλογα θα σκεφτούν: Έχω ακούσει ότι μετά τη στείρωση το ζωάκι μου θα παχύνει, είναι αλήθεια; Σίγουρα μετά τη στείρωση, μειώνονται οι ορμές, άρα και η περιπλάνηση και η κίνηση, οπότε κάθε στειρωμένο ζώο εκ των πραγμάτων κινείται λιγότερο. Επιπλέον, μετά τη στείρωση ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Αν όμως φροντίζουμε το ζώο μας να κινείται τακτικά (συχνές βόλτες, για τους σκύλους, παιχνίδι για τις γάτες) και του δίνουμε τροφή ειδική, τότε δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε για την αύξηση του βάρους. Η άσκηση είναι απαραίτητη για όλα τα ζώα. Ένα ζώο δεν κινδυνεύει να γίνει παχύσαρκο εάν ασκείται καθημερινά και εάν διατρέφεται σωστά.
Η στείρωση είναι μία λύση μόνιμη, που προλαμβάνει όλες τις παραπάνω ανεπιθύμητες καταστάσεις. Η 4η Απριλίου είναι καθιερωμένη ως παγκόσμια ημέρα των αδέσποτων ζώων. Ας αναλογιστούμε λοιπόν τη μέρα αυτή τα οφέλη της στείρωσης  στη μακροζωία,στην υγεία και στον έλεγχο του πληθυσμού των ζώων. Λιγότερα αδέσποτα, περισσότερα υγιή ζώα...  Η απόφαση είναι δική σας.
Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν οι όροι αντιστρέφονταν…

Αν θέλαμε να μιλήσουμε με νούμερα, θα μπορούσαμε να πούμε για παράδειγμα ότι από μία μη στειρωμένη θηλυκή γάτα, που ζευγαρώνει, μέσα σε 10 χρόνια μπορεί να προκύψουν πάνω από 8.000.000 αδέσποτα γατιά- έχουμε δηλαδή πολλαπλασιασμό και αύξηση του πληθυσμού με γεωμετρική πρόοδο.

Υιοθετήστε έναν αδέσποτο σκύλο! Αξίζει τον κόπο!