Γράφει η Μ.Χασιώτη, κτηνίατρος Α.Π.Θ., που διατηρεί ιδιωτικό κτηνιατρείο, στην οδό Βασ.Τσιτσάνη 49,  στα Τρίκαλα


Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, κύριοι Σύμβουλοι,
Είναι καιρός τώρα που αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω προβληματισμούς, σκέψεις και απόψεις για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, που πλήττει σε μεγάλο βαθμό τόσο την πόλη μας όσο και  άλλες περιοχές της χώρας μας, Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας, με αφορμή τη σημερινή μέρα, να μοιραστώ μαζί σας κάποιες
προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων γίνεται ολοένα και περισσότερος, λόγω του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού τους, καθώς και επειδή παρατηρείται το φαινόμενο της εγκατάλειψής των ήδη δεσποζόμενων ζώων από συμπολίτες μας με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν μέσα στην πόλη σε αγέλες, κάποιες φορές να επιτίθενται αμυνόμενα σε διάφορους ανυποψίαστους συμπολίτες μας και δυστυχώς να μην είναι επιθυμητά από όλους μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους σκέφτηκα και σας προτείνω:
•    Άμεση έναρξη προγράμματος στειρώσεων, εμβολιασμού, αποπαρασίτωσης, ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των αδέσποτων ζώων,  ανάθεση στειρώσεων σε όλους τους συναδέλφους κτηνιάτρους της πόλης, προκειμένου να στειρώνεται μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων ζώων σε μικρότερο χρόνο
•    Διενέργεια τακτικών ελέγχων στους ιδιοκτήτες των ήδη δεσποζόμενων ζώων για την τήρηση των κανόνων ευζωίας των κατοκιδίων τους, ενημερωμένου βιβλιάριου υγείας, ηλεκτρονικής σήμανσης (τοποθέτηση microchip),η οποία θα συμβάλλει  στο φαινόμενο της εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων
•    Θα ήταν εύχής έργον να τοποθετηθούν ταϊστρες και ποτίστρες σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως και σε άλλους  Δήμους της χώρας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους όσους επιθυμούν να βοηθήσουν προσφέροντας τροφή και νερό στα αδέσποτα. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια χορηγίας από ιδιώτες συμπολίτες μας, που επιθυμούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.
•    Επιβράβευση των πολιτών που θα προχωράνε σε υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου (Για παράδειγμα, σε μία πόλη, ο Δήμος επιδοτούσε τον κάθε δημότη με μόνιμη έκπτωση στο λογαριασμό του νερού! )
Δυστυχώς η κατάσταση με τα αδέσποτα στην πόλη μας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα δύο φιλοζωικά σωματεία της περιοχής, το Άργος και η Άρτεμις κάνουν ό,τι μπορούν και πραγματικά πρσφέρουν σημαντικό έργο, όμως το πρόβλημα είναι πολύ έντονο και χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Η 4η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα των αδέσποτων ζώων. Βέβαια, ζητούμενο είναι να θυμόμαστε τα αδέσποτα ζώα όχι μόνο σήμερα, αλλά όλο το χρόνο.
Ας γίνει λοιπόν αυτή η μέρα η αφορμή για να μπουν κάποιες στέρεες βάσεις για μια πιο οργανωμένη λύση στο θέμα των αδέσποτων ζώων, που θα οδηγήσουν στην αρμονική συμβίωση ζώων και ανθρώπων στην πόλη μας.
Με εκτίμηση,
Μαρκέλλα Χασιώτη,
Κτηνίατρος Α.Π.Θ.(DVM.,MRCVS) 


Γράφει η Μ.Χασιώτη, κτηνίατρος Α.Π.Θ., που διατηρεί ιδιωτικό κτηνιατρείο, στην οδό Βας.Τσιτσάνη 49,  στα Τρίκαλα