Του Χρήστου Σταμόπουλου, δικηγόρου
    
Η ιστορία του τρικαλινής καταγωγής στρατηγού Χρίστου Καβράκου (1882-1944) μας είναι πλέον γνωστή, με αδιάσειστα στοιχεία. Ίσως όχι ακόμη σ' όλες της τις λεπτομέρειες. Όσα όμως γνωρίζουμε, αρκούν για την απέχθεια απέναντί του που πρέπει να αισθάνεται κάθε Έλληνας δημοκράτης και πατριώτης.
- Ο λοχίας Καβράκος το 1910 κατέθεσε ως ψευδομάρτυρας στη δίκη για την Εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ.
- Ο αντισυνταγματάρχης Καβράκος ως φρούραρχος Τρικάλων το 1925 κατέστειλε με τα όπλα τη μεγάλη Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση της 2ης Φλεβάρη σκοτώνοντας 7 αγρότες, εργάτες και επαγγελματίες Τρικαλινούς και τραυματίζοντας άλλους 25.
- Ο στρατοδίκης Καβράκος το 1935 καταδίκασε σε θάνατο τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Νικόλαο Πλαστήρα.
- Ο υποστράτηγος Καβράκος ως φρούραρχος Αθηνών το 1941 παρέδωσε την Αθήνα στον Χίτλερ. Μάλιστα η φωτογραφία τον δείχνει να παραδίδει την πρωτεύουσα στους ναζί εισβολείς, έμπλεος χαράς!
- Την άνοιξη του 1941 ο Καβράκος με διαταγή του εμποδίζει τους ευέλπιδες να πολεμήσουν τους Γερμανούς εισβολείς.
- Το καλοκαίρι του 1941 συγκεντρώνει τα σιτηρά της χώρας για τις ανάγκες των κατακτητών, συντελώντας στην πείνα του φοβερού χειμώνα 1941-1942.
Στα χρόνια της ιταλο-γερμανικής φασιστικής κατοχής στην πατρίδα μας ο Καβράκος αναδείχτηκε ένας από τους πιο διάσημους δοσίλογους του Έθνους. Γι' αυτό και οι ναζί Γερμανοί τον είχαν στους υποψήφιους για την πρωθυπουργία μετά τον Ι. Ράλλη. Αλλά δεν πρόλαβαν! Τους έδιωξε ο λαός και τα ένοπλα τμήματά του.
Το παζλ των απεχθών (αντιλαϊκών και εθνοπροδοτικών) δράσεων του Καβράκου, εκτός από την ανάδειξή του από τους ιστορικούς του παρελθόντος και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε τα προηγούμενα χρόνια στην πόλη μας η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1925», συμπληρώθηκε τελευταία από τις νεώτερες αποκαλύψεις που έγιναν από τον Ν. Γκόγκο, υποναύαρχο ε.α., την ακούραστη ερευνήτρια Χρηστίνα Σωτήρχου, που ζει στην Αθήνα, καθώς και άλλους μελετητές.
Ο ολοφάνερα και καθολοκληρίαν, μετά και τις νέες αποκαλύψεις, δολοφονικός και προδοτικός ρόλος του Καβράκου στην ιστορία της πατρίδας μας, ανάγκασε πολλούς από τους παλαιότερους υπερασπιστές του, εδώ στα Τρίκαλα, ν' αποσυρθούν. Ωστόσο, ελάχιστοι επιμένουν στον «άχαρο» ρόλο να υπερασπίζονται ένα δολοφόνο του λαού και προδότη της πατρίδας, όπως καταγράφηκε οριστικά στις δέλτους της ιστορίας.
Αποτελούν στίγματα για την πόλη μας, με την πλούσια δημοκρατική και εθνικοπατριωτική ιστορία της, τόσο το «ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΒΡΑΚΟΥ» (όπου στεγάζεται η ΣΜΥ), όσο και η «ΟΔΟΣ ΚΑΒΡΑΚΟΥ».
Ήρθε η ώρα να ξηλωθούν αμφότερα!