«Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε προοδευτική διακυβέρνηση εκείνη που υπηρετεί με δημοκρατικά μέσα τους στόχους της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της συλλογικής ευημερίας και της χειραφέτησης μιας πολιτικής κοινότητας. Πρωταρχικό καθήκον μιας προοδευτικής Κυβέρνησης είναι να προστατεύσει και να ενισχύσει τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας, να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής τους, να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβασή τους στα συλλογικά αγαθά…» γράφει ο Θανάσης Γιαλκέτσης στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την 13/2/2021. 

«Μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση έχει να κάνει με την στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την εξάλειψη της ομοφοβίας, την προστασία των παιδιών, την ουσιαστική οικολογία, τον εκσυγχρονισμό της αστυνομίας, την εκ νέου θέσπιση εργασιακών δικαιωμάτων και τη δικαιοσύνη για όλους, πάντοτε σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, στα πλαίσια της εποχής μας…», γράφει στην ίδια εφημερίδα ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στο Κίνημα Αλλαγής.  

Η δημοσιοποίηση  του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ  διευκόλυνε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, να τονίζει στην ίδια εφημερίδα ότι: «… αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη της συγκρότησης ενός νέου αισθήματος του συνανήκειν που θα δημιουργήσει μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Ένα αίσθημα που δεν θα οικοδομείται γύρω από υποσχέσεις… αλλά γύρω από στόχους που καθορίζονται από την κοινότητα των συμφερόντων των λαϊκών τάξεων… Είναι ακριβώς αυτοί οι στόχοι και όχι οι υποσχέσεις που συγκροτούν τον ελάχιστο παρονομαστή για τη προοδευτική διακυβέρνηση…». 

Εδώ όμως εγείρονται και οι ενστάσεις. Η προοδευτική διακυβέρνηση απαιτεί μετάφραση αντιπολιτευτικής θεματολογίας, συνειδητοποίησησης των εξελίξεων της εποχής, κοινωνικής συνοχής, « μη ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής, είσαι με εμάς ή με τους άλλους…» σημειώνει ο Μιχάλης Κατρίνης. Ο Δημήτρης Οικονόμου, αναπληρωτής Γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛΛ, μεταφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα « ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» : «… ένα εναλλακτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των μη προνομιούχων, αντιστροφής των ανισοτήτων, νέων ευκαιριών, στήριξης της εργασίας, αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, θωράκισης της δημοκρατίας και των θεσμών της, με την υποστήριξη και συμμετοχή της πλειοψηφίας των πολιτών, σε μια μόνιμη αμφίδρομη σχέση τους με τους πολιτικούς εκπροσώπους τους…» και επισημαίνει : «… δεν υπάρχει άλλος χρόνος για συντήρηση της συντήρησης».  Ο Θανάσης Γιαλκέτσης εξηγεί ιδεολογικά τις ενστάσεις : «…Στις τελευταίες δεκαετίες είδαμε προοδευτικές, αριστερές, κεντροαριστερές συμμαχίες να βρίσκονται κατά περιόδους στις Κυβερνήσεις διαφόρων χωρών. Υποχρεώθηκαν αργά ή γρήγορα να αναδιπλωθούν… να αποδεχτούν τις συστημικές επιταγές της ανταγωνιστικότητας που προτάσσει η παγκόσμια καπιταλιστική αγορά, με αντιστάθμισμα ορισμένα συμπονετικά μέτρα…» και καταλήγει  « ...Η προοδευτική διακυβέρνηση παίρνει το αληθινό νόημά της όταν κατορθώνει να τιθασεύσει τον καπιταλισμό και να τον υποτάσσει, όσο το δυνατόν, στη δημοκρατική βούληση. Την αναζητούμε, αλλά δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα». 

Οι ενστάσεις παίρνουν λοιπόν και πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Χωρίς το ΚΙΝΑΛΛ δεν σχηματίζεται Προοδευτική Κυβέρνηση με Απλή Αναλογική και ταυτόχρονα για να φανεί στον ορίζοντα πρέπει να αναδεικνύεται κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που να έχει τη βούληση να υποστηρίξει ριζοσπαστικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα – στα δημόσια αγαθά. Το πρόβλημα δείχνει πολύ δύσκολο. 

Δεν πρέπει όμως να χαθούμε στη μετάφραση. Γνωρίζουμε πια πολύ καλά ότι για να υπάρξει προοδευτική πλειοψηφία δεν αρκεί η οργή προς τη δεξιά διακυβέρνηση. Πρέπει να κερδίσουμε και τη μάχη των ιδεών και την χαμένη εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις, στις εξαγγελίες. Χρειάζεται ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ. Κι αυτό κατακτάται επίπονα καθώς οι πολίτες για να πεισθούν θέλουν « να θέσουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» ή για να θυμηθούμε τον Μπρέχτ « τι ωφελεί να περιγράφουμε μια τραγική κατάσταση αν δεν αναλύσουμε διεισδυτικά γιατί φτάσαμε ως εδώ και κυρίως πως θα ξεπεράσουμε τη τραγική πραγματικότητα…». « Δεν φτάνει να μην θέλουν τη ΝΔ, πρέπει να προτιμούν εσένα» γράφει ο Μπάμπης Γεωργούλας στην « ΕΠΟΧΗ» και εξηγεί : «… να έχεις την ικανότητα να προσδιορίζεις με ακρίβεια και να εκφράζεις με επάρκεια τις προσδοκίες εκείνων στους οποίους θα απευθυνθείς, κυρίως στις προσδοκίες που έχουν εκείνοι από εσένα». 

 Πρέπει λοιπόν να προηγηθούν :

- η επαρκής ανάλυση των αίτιων που δεν επέτρεψαν μεταπολιτευτικά να εκπληρωθούν οι προγραμματικοί στόχοι της προοδευτικής διακυβέρνησης. Να εντοπιστούν τα λάθη, οι αστοχίες, οι παραλείψεις, οι αυταπάτες. 

- η διαφορετικότητα των καθηκόντων της προοδευτικής διακυβέρνησης από εκείνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ ( που κυρίως ήταν η έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή κηδεμονία των δανειστών της, με ταυτόχρονες παρεμβάσεις στο κράτος πρόνοιας, με μεροληψία υπέρ των πιο αδύναμων ).  

- η προεκλογική παρουσίαση των σημαντικών προγραμματικών συγκλίσεων των δυνάμεων που επιθυμούν τη προοδευτική διακυβέρνηση, με τολμηρή αυτοκριτική όλων για όσα πλήγωσαν στο παρελθόν και με τεκμηρίωση ότι δεν θα επαναληφθούν τραυματικές συμπεριφορές, αναδιπλώσεις, αναντιστοιχία θεωρίας – πράξης στη διάρκεια της συμμαχικής προοδευτικής διακυβέρνησης…     

Με τα δεδομένα αυτά και εν μέσω απίθανων κυβερνητικών παλινωδιών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών, παταγώδους αποτυχίας του γαλάζιου « επιτελικού» κράτους, απροκάλυπτης αυταρχικής  στροφής στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, οι πολιτικές διεργασίες θα γίνονται με πιο ξεκάθαρες τις προγραμματικές συγκλίσεις και αποκλίσεις των Κομμάτων, που θα υποχρεωθούν να πάρουν σαφή θέση στο ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας.  

Βρισκόμαστε λοιπόν στη φάση της προετοιμασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη διακυβέρνηση της χώρας στην επόμενη ιστορική περίοδο. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, έστειλε το μήνυμα σε όλες τις δυνάμεις του Κόμματος να εργαστούν συντεταγμένα σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς χώρους και  : « παράλληλα με την οργανωτική ανασυγκρότηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, να υλοποιήσουμε τη στρατηγική επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας παντού, να οργανώσουμε τη συμπόρευση προοδευτικών πολιτών και ρευμάτων ιδεών, με στόχους τη συγκροτημένη απάντηση στο πισωγύρισμα μιας αυταρχικής δεξιάς διακυβέρνησης και τη προώθηση της προοδευτικής εναλλακτικής λύσης…». Ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στη « ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ» συμπληρώνει : «… Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το νέο κυβερνητικό του πρόγραμμα με στόχο να αναδειχθεί σε ραχοκοκαλιά της επόμενης προοδευτικής και δημοκρατικής Κυβέρνησης. Θα το καταφέρει εφόσον παραμένει δύναμη συνέπειας λόγων και έργων. Από κεί και πέρα, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Και θα είναι μια ευκαιρία για την Αριστερά και την Κεντροαριστερά να προχωρήσουν σε ένα μεγάλο προοδευτικό κοινωνικό συμβόλαιο…». 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ