Η προσωπική μου επαφή με τους ανθρώπους της Φαρκαδόνας, κρατάει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μέσα από την επαγγελματική και επιχειρηματική μου δράση έχω την τιμή να συνεργάζομαι με τους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής, να γνωρίζω τα προβλήματά τους και να συμμερίζομαι τις αγωνίες τους.
Οι συνεχείς περιοδείες μου αυτό το διάστημα, με την ιδιότητα του υποψηφίου βουλευτή, ήρθαν ως συνέχεια αυτής της άμεσης σχέσης που έχουμε με τους αγρότες της Φαρκαδόνας. Μίας διαχρονικής σχέσης εμπιστοσύνης, που από κοινού χτίσαμε σε γερές και αδιάβρωτες από το χρόνο βάσεις.
Γνωρίζοντας, λοιπόν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, η παραγωγική βάση αυτής της χώρας, οφείλουμε όλοι να βγούμε μπροστά και να δώσουμε λύσεις. Λύσεις ουσιαστικές με άμεσο αντίκτυπο στη δουλειά αυτών των ανθρώπων, που μοχθούν για μια θέση στο αύριο. Για τη μείωση της φορολογίας, για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για τη θέσπιση κινήτρων για την προώθηση σύγχρονων και ισχυρών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, για την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για τη θεσμική προστασία της παραγωγικής γης.
Τα στοιχεία που παρουσίασα τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το αγροτικό εισόδημα είναι αποκαλυπτικά για την κατάσταση που διαμορφώνεται, με το Νομό Τρικάλων να αρχίζει να χάνει το αγροτικό πρόσημό του, όντας στην τελευταία θέση της άσκησης αγροτικής επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία. Ο αριθμός των αγροτών συρρικνώνεται, ενώ και το εισόδημά τους έχει πέσει στην τελευταία θέση της περιφέρειας.
Και να πάμε ένα βήμα ακόμη πιο πέρα. Να πάψουμε να αφήνουμε στην μέση προτάσεις για έργα, που ξεκίνησαν με ελπίδες και έφτασαν να γίνονται πυροτεχνήματα σε κάθε είδους προεκλογικές εκστρατείες. Ένα παράδειγμα αποτελεί   και το αγροτοκτηνοτροφικό πάρκο Διασέλου, που ξεκίνησε σαν ιδέα πριν από τουλάχιστον μία εικοσαετία και δεν προχώρησε ποτέ. Έγιναν συσκέψεις, μελέτες, κινήσεις, αλλά,  όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα σε αυτή τη χώρα, όλα έμειναν στη μέση.
Πρόκειται για ένα έργο που θα αφορούσε χωριά των Καποδιστριακών Δήμων Φαρκαδόνας και Παληοκάστρου, ώστε να δημιουργηθεί μία πρότυπη επιχειρησιακή οργάνωση ανάπτυξης και διαχείρισης βοσκοτόπων στην περιοχή. Ένα έργο, που, όπως τονίζονταν, θα ενίσχυε την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη. Που, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει.
Την ίδια στιγμή, και παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας, για το φράγμα Νεοχωρίτη επικρατεί στασιμότητα. Με το πρόβλημα της άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή να είναι πιο έντονο από ποτέ.
Όμως, ο κόσμος της αγροτιάς και ο κόσμος της κτηνοτροφίας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Χρειάζονται λύσεις, χρειάζονται έργα, χρειάζονται πράξεις. Και τις χρειάζονται τώρα. Χρειάζονται αναστροφή της πορείας, για να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου
Υποψήφιος Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ Τρικάλων