Ανέκυψε στην ελληνική πολιτική και στην κοινωνία και πάλι το λεγόμενο μακεδονικό ή σκοπιανό ζήτημα μετά από χρόνια ύπνωσης. Ζήτημα 27 ετών για το οποίο οι σύμμαχοι, οι εταίροι και όλος ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει την παραμικρή κατανόηση και κατά συνέπεια, πλην της Ευρ. Ενωσης λόγω ελληνικού βέτο, ο υπόλοιπος κόσμος ήδη από ετών αναγνωρίζει το γειτονικό κράτος με το όνομα Μακεδονία. Και αυτό συμβαίνει χωρίς να καταλαβαίνουμε εμείς τι δεν καταλαβαίνουν αυτοί και τους ονομάζουν έτσι.
Εκφεύγει των περιορισμένων πλαισίων ενός άρθρου η ιστορική ανάλυση της εχθρότητος και καχυποψίας μεταξύ των δυο λαών. Πρέπει όμως να έχουμε πάντα υπόψιν μας το εξής. Οι ξένοι, έστω και αν ονομάζουν Μακεδονία το γειτονικό κράτος (ναι, κράτος, όχι κρατίδιο, δεν υπάρχουν κρατίδια) αναγνωρίζουν  την ελληνικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας και της μακεδονικής δυναστείας και την αναγνωρίζουν ως τον φορέα του ελληνικού πολιτισμού που ο Μ.Αλέξανδρος και οι Επίγονοι μετέδωσαν στην Ανατολή. Το γεγονός αυτό δεν γνωρίζω να αμφισβητήθηκε από τους γείτονες ποτέ. Κατόπιν αυτού το επιχείρημα ορισμένων στην Ελλάδα οτι οι λεγόμενοι Σκοπιανοί σφετερίζονται την Ιστορία μας δεν ισχύει. Απεναντίας οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να αποδείξουν οτι είναι μέρος της Ιστορίας μας και όχι κάτι άλλο.

Γνωρίζουν οτι ο Φίλιππος ο Μακεδών όταν κατέκτησε την χώρα την οποία τώρα κατοικούν, την ενέταξε στο κράτος του και απέδωσε στους κατοίκους της την μακεδονική ιδιότητα, η οποία δεν χάθηκε ούτε επί Ρώμης, ούτε επί Βυζαντίου, ούτε επί Οθωμανίας. Οι Σλάβοι που κατέβηκαν εκεί τον 6ο αιώνα μετέδωσαν το αίμα και την γλώσσα τους στους εντόπιους Μακεδόνες, πλην όμως το όνομα Μακεδών έγινε Μακεντόνσκι, είναι επίσης αρχαίο, είναι η ταυτότητα και επομένως η ψυχή και αυτού του λαού ο οποίος πολύ ελληνικό αίμα έχει στις φλέβες του και αυτό δεν αλλάζει όσα συλλαλητήρια και αν κάνουμε. Επίσης δεν είναι και σωστό να αλλάξει, διότι η έσχατη ταπείνωση ενός λαού είναι πράγμα άδικο και όχι θεάρεστο και ο ελληνικός λαός θα  πληρώσει στο τέλος την αλαζονεία του.
Από την άλλη ούτε βεβαίως είναι σωστό να λέμε στα παιδιά μας οτι βγαίνουμε από τα σύνορα της Μακεδονίας και μπαίνουμε στην...Μακεδονία. Η Ελλάς από την αρχή ξεκαθάρισε οτι δεν υπάρχει περίπτωση καμμία να αναγνωρίσει κράτος της Μακεδονίας χωρίς γεωγραφικό ή άλλον προσδιορισμό και αυτό είναι επίσης σωστό.
Πιστεύω οτι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την τακτική και την λογική των συλλαλητηρίων και των παραληρημάτων και να τείνουμε χείρα φιλίας. Από όλην αυτή την ιστορία ο γράφων έναν άνθρωπο ξεχώρισε. Ενας καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων δήλωσε οτι η προσπάθεια του κράτους του είναι να μετατρέψει ένα έθνος κατά βάσιν σλαβικό σε ελληνικό. Αν είναι όντως έτσι, η ταπεινότης μου σφίγγει το χέρι αυτού του ανθρώπου και εύχεται σε όσους γείτονες προσπαθούν κάτι τέτοιο καλή επιτυχία. Επισημαίνω σε κάθε στενοκέφαλο και κατά βάσιν μικρόψυχο Ελληνα, οτι όταν ένα έθνος προσπαθεί να σου μοιάσει και να γίνει σαν εσένα , αυτό όχι μόνον δεν είναι απειλή, αλλά είναι ύψιστη τιμή. Και εφόσον η Μακεδονία είναι ελληνική, πράγμα που ουδείς αμφισβητεί, τότε γιατί -κατόπιν δημοψηφίσματος-να μην ξεκινά από τα Γρεβενά και να τελειώνει στα Σκόπια; Το ερωτώ με όλη μου την αφέλεια, διότι ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος αυτό ακριβώς έκαναν.
Ιωάννης Ξηρός
Ταξίαρχος ε.α.
Μέλος της Δράσης