Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M.Ed., Ph.D.

Πόλεμος είναι ένα κοινωνικό δρώμενο, κατά το οποίο Ομάδες, Λαοί Κράτη λύνουν τις διαφορές τους με Ένοπλη σύρραξη.

Έχουμε Πολέμους Αμυντικούς, που είναι νόμιμοι και επιβεβλημένοι, Απελευθερωτικούς,που είναι ιεροί και αναγκαίοι, Κατακτητικούς, που είναι τρισάθλιοι και απάνθρωποι και Εμφυλίους, που είναι παράλογοι και επονείδιστοι.

Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας και επιτέθηκε στην γείτονα χώρα της.

Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ένας καινούργιος προσπαθεί να στηθεί για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της λεγόμενης «Λευκής Αρκούδας».

Πόσο δίκαιο είχε ο Φιλόσοφος Πλάτων (427-347 π.Χ.) που έλεγε «Δια την των χρημάτων κτήσιν πάντες οι πόλεμοι γίγνονται» δηλαδή όλοι οι πόλεμοι γίνονται για την απόκτηση υλικών αγαθών.

Ο σκληρός και απάνθρωπος Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιξε το κουτί της «Πανδώρας» γιατί δεν ήθελε τόσο η Ουκρανία όσο και η Γεωργία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όπως αποφασίστηκε το 2008 στο Βουκουρέστι.

Είχε απόλυτο δίκαιο ο Κίσινγκερ, που δεν ήθελε την ένταξη αυτή, διότι έβλεπε πως κάποτε η Ρωσία θα αντιδράσει βλέποντας τον «κλοιό» της Δύσης να σφίγγει στον λαιμό της.

Δυστυχώς, η Ευρώπη των Λόγων, των Διακηρύξεων και των Κυρώσεων έκανε δύο μεγάλα λάθη.

Πρώτα άφησε την Άμυνά της στους Αμερικανούς και δεύτερον εναπόθεσε τις ενεργειακές της ανάγκες στην Ρωσία.

Αντί να γίνει αμυντικά δυνατή και ενεργειακά αυτάρκης προτίμησε την εξάρτηση και φυσικά πληρώνει τα μεγάλα αυτά λάθη της.

Εδώ και λίγες εβδομάδες οι ΗΠΑ … κατήργησαν τον αγωγό EastMed.

Ενώ η Ελλάδα δεν αξιοποίησε τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, κυρίως αυτά της Κρήτης, τα οποία θα έσωζαν την Ε.Ε για τα επόμενα 50 χρόνια και έλυναν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας.

Έτσι άρχισε προχθές το σφυροκόπημα της Ουκρανίας από την Ρωσία.

Ο Ζελένσκι, Πρόεδρος της Ουκρανίας, δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση και η Ε.Ε. έδειξε την ανικανότητά της.

Έτσι η Ουκρανία έμεινε ευάλωτη αμυντικά και παράλυτη πολιτικά.

Οι κυρώσεις δεν θα μπορέσουν ποτέ να φέρουν πίσω τις εκατοντάδες ή και τις χιλιάδες ψυχές, που θα φύγουν από την ζωή.

Τα δήθεν όπλα «ακριβείας» του Πούτιν θερίζουν την Ουκρανική κοινωνία και σπέρνουν παντού τον φόβο, το Άγνωστο αύριο και τον θάνατο.

Τα όσα γίνονται στην Ουκρανία από τις βόμβες των αεροπλάνων και από τις ερπύστριες των τανκς είναι τραγικά και θα τα πληρώσει πολύ ακριβά όλη η Ε.Ε. ή μάλλον ολόκληρη η Υφήλιος.

Η Δύση είναι ψυχρός παρατηρητής και ο Πούτιν ετοιμάζει ένα νέο «Σιδηρούν Παραπέτασμα».

Η Ρωσία γυρίζει το ρολόϊ ΠΙΣΩ και οι κυρώσεις χτυπάνε και την Ευρώπη.

Εφιάλτης η Ακρίβεια, λόγω αυτής της εισβολής, που θα εκτινάξει το κόστος της Ηλεκτρικής ενέργειας, των Καυσίμων, των Τροφίμων και κατά πάσα πιθανότητα του Τουρισμού.

Παγκόσμια ήταν η καταδίκη του Πούτιν και ομόφωνη η αντίδραση του πολίτικού μας συστήματος.

Ξέχασαν, όμως, τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ ότι και η Κύπρος στενάζει από την «Αρβύλα» του Κατοχικού στρατού της Τουρκίας.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για κατοχή, για πολέμους, για εξαθλίωση, για θανάτους.

«Τετελεσμένα» δεν προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο το οποίο, δυστυχώς, οι Μεγάλες Δυνάμεις το ερμηνεύουν με βάση τα συμφέροντά τους.

Ο Πούτιν παραπλάνησε την Δύση και την έπιασε στον … ύπνο.

Είναι ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξυπνήσει.

Η Ελλάδα θα πληρώσει πολύ ακριβά και οικονομικά και κοινωνικά αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος θα αποσταθεροποιήσει και το ήδη κλονισμένο πολιτικό σύστημα.

Η τελευταία δημοσκόπηση της RealPolls δείχνει την ραγδαία πτώση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού το ποσοστό έπεσε στο 30,3%.

Σε ελεύθερη πτώση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως οι Έλληνες είναι στο πλευρό του Ουκρανικού Λαού και πιστεύουν πως η «Θεία Δίκη» θα τους χαμογελάσει.

Οι εικόνες στα ΜΜΕ είναι τραγικές και αμαυρώνουν την Δημοκρατική Ευρώπη.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ως Χριστιανός Ορθόδοξος έπρεπε να εφαρμόσει το «Μακάριοι οι Ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται» της Καινής Διαθήκης.

Κι όμως, δεν το εφάρμοσε παρότι η Ουκρανία είναι μία Χριστιανική χώρα, όπως και η Ρωσία.