Του Σάκη Παπαδόπουλου - Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει με στοιχειώδη επάρκεια καμία από τις μεγάλες δοκιμασίες που συνέβησαν στη χώρα, κανένα από τα εκρηκτικά προβλήματα που επιβαρύνουν τη ζωή του λαού.

Παταγώδης κυβερνητική αποτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, της πανδημίας και της ακρίβειας. Κατάρρευση του γαλάζιου, διαπλεκόμενου, πελατειακού κράτους που κάνει σπατάλες, διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, σκανδαλώδεις αναθέσεις… και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί ακραίο αυταρχισμό, επιβάλλει  ποινές και πρόστιμα σε όσους θεωρεί ότι έχουν ατομική ευθύνη για το μπάχαλο του υποτιθέμενου επιτελικού κράτους. Κραυγαλέα απομυθοποίηση των ιδεοληψιών της ΝΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις – εμπορευματοποιήσεις, για την ΣΔΙΤ στην υγεία, για τον ρόλο του κερδοσκοπικού ιδιωτικού τομέα που στηρίζει απροκάλυπτα. Των ιδιωτικών μεγαθηρίων στην υγεία, της Αττικής Οδού ΑΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ…

«Θα είμαστε ασυγχώρητοι αν δεν είμαστε έτοιμοι…» δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2017, για τη πολιτική προστασία από τις φυσικές καταστροφές. 

Είναι λοιπόν ασυγχώρητοι.

Η Κυβέρνηση αγνόησε τη πρόταση για εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας. Αδιαφόρησε για το πόρισμα της Επιτροπής Γκολντάμερ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών. Δεν κατέστρωσε σχέδιο που να λαμβάνει υπόψη τι δεν έγινε σωστά στις προηγούμενες θεομηνίες, στους προηγούμενους χιονιάδες και παγετούς, στις προηγούμενες πυρκαγιές, στις προηγούμενες πλημμύρες. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης που δημιούργησε με τυμπανοκρουσίες, δεν βρέθηκε έτοιμο ούτε για τον συντονισμό των υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού, των Υπουργείων, της Αυτοδιοίκησης… Δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα τις προειδοποιήσεις όλων των μετεωρολόγων. Δεν προσανατόλισε τη Τροχαία στις οδηγίες που έπρεπε να δίνει με βάση την εξέλιξη του χιονιά για τη κυκλοφορία και στην Αττική Οδό και στους εθνικούς και περιφερειακούς δρόμους. Δεν συνεργάστηκε με τα Όργανα της περιφερειακής και τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ετοιμότητά τους - τον εξοπλισμό τους. Δεν αξιοποίησε τις ψηφιακές τεχνολογίες για τα μηνύματα που έπρεπε να παίρνουν οι πολίτες για να μην υποστούν απίστευτες ταλαιπωρίες και κινδύνους.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει προκαλέσει απόγνωση, συσσωρευμένη οργή, αύξηση της φτώχειας, έκρηξη των ανισοτήτων, εξουθένωση των μαχητών του ΕΣΥ… 

Είναι υπεύθυνη για την κατάντια της Ελλάδας να συγκαταλέγετε στις χειρότερες χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να έχει αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν ενίσχυε το ΕΣΥ, τα ΤΕΠ, τις ΜΕΘ, τις ΜΑΦ, τον πολύτιμο ρόλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τις Κινητές Μονάδες Υγείας, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας με οικογενειακούς γιατρούς – επισκέπτες υγείας – νοσηλευτές – κοινωνικούς λειτουργούς. Δεν υλοποίησε ακόμη ούτε τη προκήρυξη των 4910 νέων μόνιμων θέσεων λειτουργών του ΕΣΥ που ανακοίνωσε, αλλά ούτε και των 4000 που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ του 2020. Δεν νομοθέτησε κίνητρα για τις άγονες ειδικότητες, τις άγονες προκηρύξεις θέσεων, τις άγονες περιοχές, τα Νησιά. Δεν ανταποκρίθηκε στην αναγκαιότητα να αυξηθούν τολμηρά οι αποδοχές των λειτουργών του ΕΣΥ, να αυξηθεί η χρηματοδότησή του, να εξασφαλιστεί η απορρόφηση των επικουρικών και συμβασιούχων μαχητών του…

Η πρόταση μομφής είναι και η μεγάλη δυνατότητα για τη προώθηση της εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης. Δεν φτάνει μόνον να οργιζόμαστε για το κυβερνητικό μπάχαλο και να απαιτούμε να φύγει αυτή η ανέμελη καταστροφική Κυβέρνηση. Πρέπει όλα τα Κόμματα του ευρύτατου προοδευτικού χώρου να προτείνουν τι ακριβώς πρέπει να αντικαταστήσει τη νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της Δεξιάς αν ηττηθεί η ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Αν ηττηθεί η ΝΔ και προηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο πολιορκητικός κριός, η πρωταγωνιστική δύναμη για τη συμμαχική εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση, πρέπει να συγκροτηθεί και να δοκιμαστεί, σε ριζικά διαφορετικές συνθήκες από εκείνες της μνημονιακής περιόδου, μια συμμαχική Κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων: αριστερών, σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών, οικολογικών, βαθιά δημοκρατικών. Όσα Κόμματα διατηρούν τις αντιθέσεις τους, τις επιφυλάξεις τους, τις αμφισβητήσεις τους, τις ενστάσεις τους, για όσα έγιναν ή δεν έγιναν στη περίοδο 2015-19 από τη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν με ψήφο ανοχής τον σχηματισμό προοδευτικής Κυβέρνησης και ταυτόχρονα να παρουσιάσουν τις σκέψεις τους, τις προτάσεις τους για το τι θα πρέπει να κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες, την αποτελεσματική πολιτική προστασία, το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου, τα δημόσια αγαθά, τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, το νέο παραγωγικό πρότυπο, το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την αξιοπρεπή – καλά αμειβόμενη εργασία... Ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν το μέλλον του ΕΣΥ, τη Παιδεία, τη Πρόνοια, τη κοινωνική ασφάλιση, τον κατώτερο βασικό μισθό, τη προστασία της 1ης λαϊκής κατοικίας, τη διαγραφή μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους, την αντιμετώπιση της φτώχειας και των ανισοτήτων… τα Κόμματα που θα συμμετέχουν ή θα στηρίζουν με ανοχή τη προοδευτική κυβέρνηση, θα μπορούν να διαπιστώνουν την ενότητα προγραμματικών θέσεων και πράξης, όπως και την εφαρμογή των διακηρύξεων για συμμετοχική δημοκρατία, για αποκέντρωση, για βαθύ εκδημοκρατισμό του κράτους - της δημόσιας διοίκησης - της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και των ΜΜΕ, για διαφάνεια – λογοδοσία – αξιολόγηση -αξιοκρατία -  εντιμότητα και ανιδιοτέλεια στην άσκηση της εξουσίας… Αν διαπιστώσουν αποκλίσεις έχουν την ευχέρεια να ρίξουν τη Κυβέρνηση.

Η συγκρότηση συμμαχικής προοδευτικής κυβέρνησης που πρέπει να λειτουργεί ως αρμονική ορχήστρα, χωρίς παραφωνίες, θέτει σε δοκιμασία και την χρησιμότητα της Απλής Αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, 

Από τη πλευρά μας, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ πρωταγωνιστώντας για τη συμμαχική εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση,  καλείται παράλληλα με το ελκυστικό κυβερνητικό πρόγραμμα που θα καταθέσει, να οικοδομήσει σταθερά βήματα εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τους δυνητικούς συμμάχους. 

Αυτή λοιπόν η πρόταση μομφής είναι ούτως ή άλλως καταλυτική για τις πολιτικές εξελίξεις μέχρι τις Εκλογές και μετά τις Εκλογές.