Του Σάκη Παπαδόπουλου, Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

"Η επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ προχωρά κανονικά... αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών... το ΕΣΥ άντεξε, αντέχει και θα αντέχει, με τη συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ιδιωτικού τομέα..." δήλωσε την 27/3/21 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η απελευθέρωση θα μπορούσε να προχωρήσει πολύ καλύτερα, πολύ ασφαλέστερα, με πολύ λιγότερους θρήνους και θύματα της εφιαλτικής περιπέτειας. 

Αν η Κυβέρνηση δεν έδειχνε αβάσταχτη ελαφρότητα. Αν σέβονταν τις υποδείξεις των μαχητών του ΕΣΥ και των Κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αν αντιλαμβάνονταν ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για 6μηνη εθνική διαχείριση της μάχης με τη πανδημία και για παράλληλο μορατόριουμ από κυβερνητικές προκλήσεις, προς αποφυγή αναπόφευκτων μαζικών κινητοποιήσεων,  θα έφερνε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν επαφίονταν στη δική της ανεμελιά, στις δικές της αγκυλώσεις - ολιγωρίες - παλινωδίες. Αν κατανοούσε ότι οι μαζικές προσλήψεις μόνιμων λειτουργών του ΕΣΥ - οι περισσότερες κλίνες ΜΕΘ - η ενίσχυση του ΕΣΥ θα ήταν πιο ωφέλιμη και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και για τις ανάγκες της οικονομίας - της επιχειρηματικότητας - της εργασίας - του τουρισμού - της ποιότητας ζωής... Αν συνειδητοποιούσε ότι το καθήκον της δεν ήταν να αντέξει απλά το ΕΣΥ στις ασφυκτικές πιέσεις που οδηγούσαν σε διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, αλλά  και στο να γίνει το ΕΣΥ να γίνει πολύ πιο θωρακισμένο, μετά από μια περιπέτεια που συνεχίζει να συγκλονίζει την ανθρωπότητα.

Τα καθήκοντα αυτά συνεχίζουν να βρίσκονται μπροστά μας. Η επιτάχυνση των εμβολιασμών προφανώς θα επιτρέψει να ελπίζουμε στη σταδιακή επιστροφή στη κανονικότητα για την εκπαίδευση, το λιανικό εμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, την εργασία, τη καθημερινότητα... Η μετάβαση πρέπει να γίνει όμως με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα : 

- η ιχνηλάτηση με όλα τα τεστ (self, rapid, PCR), για να γίνεται με όρους ολοκληρωμένης επιδημιολογικής επιτήρησης, πρέπει να γίνει στο επίπεδο της οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη κοινότητα - δημόσιας (ΤΟΜΥ, ΚΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας ) και ιδιωτικής. Μόνον έτσι θα υπάρχει η διαρκής εικόνα για τα κρούσματα και τις εστίες διασποράς και μόνον έτσι θα δίνονται οδηγίες από γιατρούς για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης. 

- η ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να ανταποκρίνεται και στις εξαιρετικά μεγάλες ανάγκες της κορύφωσης της μάχης με τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του και στη προοπτική της οργάνωσης ενός ΝΕΟΥ ΕΣΥ, καθολικού, ποιοτικού, ολοκληρωμένου, δωρεάν, που να αποτελεί μόνιμα δεδομένο περηφάνειας της χώρας για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας της προς όλους, ακόμη και στις δυσπρόσιτες περιοχές της και ασφαλώς στους τουριστικούς προορισμούς της. 

- ο ιδιωτικός τομέας υγείας να θεωρείται συμπληρωματικός και όχι κερδοσκοπικά ανταγωνιστικός προς το ΕΣΥ. Γι’αυτό η επίταξή του στη μάχη με την πανδημία έπρεπε να γίνει άμεσα στην έναρξη  της ασφυκτικής πίεσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη - Βόρεια Ελλάδα και προφανώς και τώρα στην Αττική, με τη συνεχιζόμενη τεράστια ανάγκη συμβολής και των μεγάλων Ιδιωτικών Κλινικών. 

Τα σημαντικά αυτά ζητήματα απαιτούν τη κατάστρωση έστω και τώρα εθνικού σχεδίου "ελευθερίας" από τη πανδημία που να λαμβάνει υπόψη χρήσιμες προτάσεις της ΟΕΝΓΕ, της ΠΟΕΔΗΝ, του ΠΙΣ, της επιστημονικής κοινότητας και των Κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για να ανταποκριθεί στην αναγκαιότητα αυτή έκανε έγκαιρα τις υποδείξεις του και στη συνέχεια κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο μετάβασης στο ολοκληρωμένο και ποιοτικό ΕΣΥ, ως κορυφαία πολιτική προτεραιότητα στο Πρόγραμμά του για την εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση.  

Η μετάβαση στην επόμενη μέρα της εφιαλτικής περιπέτειας για να είναι ασφαλής και αποτελεσματική, πρέπει να είναι αποτέλεσμα διακομματικής συνεννόησης, ομοψυχίας, εθνικού σχεδίου.