Ήθελα σαν  αγροτοσυνδικαλιστής συνεταιριστής να ρωτήσω και να καταθέσω τις ταπεινές μου απόψεις. Μόλις έφτασα στην είσοδο του δημαρχείου που θα γινόταν η συζήτηση(22/1/2017) έμεινα έκπληκτος όταν με σταμάτησε ο πορτιέρης με ύφος Γερμανοτσιολιά και μου λέει ότι απαγορεύεται η είσοδος σε σένα γιατί είναι κομματική και μπαίνουν μόνο τα μέλη. Του λέω με ταυτότητα; Και μου απαντά : με ταυτότητα. Και απάντησα: Μα το κάλεσμα στις εφημερίδες είναι ελεύθερο, και έφυγα.
Επειδή έχω ηθική υποχρέωση στο λαό και κύρια στην αγροτιά και εργατιά. Θα άκουγα με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και θα ρωτούσα με τις θέσεις των εισηγητών και τη δικιά μου αντίθεση ίσως έβγαινε καμιά σύνθεση για το καλό του λάου και του τόπου μας.
Θα ρωτούσα τον κύριο υπουργό, οικονομίας και ανάπτυξης με τα πολλά πτυχίο στην Αμερική : ποια επιχείρηση φορολογείτε  από το πρώτο ευρώ χωρίς να αφαιρείται το κόστος παραγωγής;  Μόνο στην αγροτοκτηνοτροφία γίνεται αυτό. Μπορεί να γίνει ανάπτυξη όταν μας βάζουν φραγμούς σε όλο το φάσμα παραγωγικής διαδικασίας  και ποσότητας η ΕΕ και εφάρμοσαν πιστά οι κυβερνήσεις  που πέρασαν και η δική σας κυβέρνηση; Θα μου πείτε ότι εσείς κυβερνάτε 2 χρόνια και δεν έχετε ευθύνες, κυβερνούσαν οι άλλοι και  κυβερνούσαν προς όφελος του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και των αεριτζήδων με εντολή της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ναι, γι αυτό εσείς το 2015 κάνατε δημοψήφισμα  να μην εφαρμοστούν τα μνημόνια και ο λαός  σας έδωσε εντολή με το 62% ΟΧΙ στα μνημόνια , ΟΧΙ στην εξάρτηση και την εξαθλίωση του λαού μας, μα εσείς την άλλη μέρα στη βουλή το ΟΧΙ τοπ κάνατε ΝΑΙ, Ναι στην εξάρτηση και την εξαθλίωση του λαού μας.
Κύριοι, εξαπατήσατε το λαό ,αντί  να βάλετε στο σκαμνί του υπεύθυνους της λίστας Λαγκαρντ, το ξεπούλημα του δημόσιου και συνεταιριστικού πλούτου. ΚΥΔΕΠ,ΔΕΥ,ΟΤΕ, Συνεταιριστικές βιομηχανίες, λιμάνια, αεροδρόμια όσο δεν προκάνανε οι  προηγούμενοι , τα ξεπουλάτε εσείς, με αντισυνταγματικούς νόμους . Αυτά Για την ιστορία.
Το κακό για τα γεωργοκτηνοτροφικά   ξεκίνησε  από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ σήμερα ΕΕ το 1981. Ξεκίνησα με ποσοστώσεις κι χωματερές, αυτό φαίνεται από το ισοζύγιο πληρωμών. Πριν  την ΕΟΚ ήταν θετικό . Την πρώτη χρονιά είχε έλλειμμα 3 δις δραχμές και το 1985 που γίναμε πλήρες μέλος , το έλλειμμα έφτασε στα 180 δις δραχμές. Σήμερα έχουμε 4 δις ευρώ στον αγροτικό   τομέα έλλειμμα.
Κύριοι εσείς όλοι οι ευρολάγνοι ,λέτε ότι παίρνουμε πολλά χρήματα για τον πρωτογενή τομέα. Ναι, κύριοι παίρνουμε 2,5 δις ευρώ , δεν μα είπατε ποσά μας φεύγουν για εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατα. Μας φεύγουν 7,5 δις ευρώ. Ποια χρήματα μας δίνουν;
 Ζάχαρη: Πριν την ΕΟΚ, η παραγωγή ξεπερνούσε τους 320.000 τόνους και δούλευαν 5 ζαχαρουργεία και καλλιεργούνταν 850.000 στρέμματα . Κλείσανε τα ζαχαρουργεία ενώ σήμερα με τα βίας αγγίζουνε τους 40.000 τόνους και η παραγωγή είναι σχεδόν απλήρωτη ακόμα και έμεινε μόνο ένα ζαχαρουργείο. Δεν υπάρχουν ευθύνες;
Βαμβάκι: η ΕΕ έχει ανάγκες πάνω από 25.000.000 τόνους , ενώ τοπ πλαφόν της ΕΕ είναι 1.100.000 τόνους( 720.000 Ελλάδας και 320.000 τόνους περίπου Ισπανία)
Οι προηγούμενοι, το 2012 ξεπούλησαν την ΑΤΕ με 90.000.000 €, δεν υπάρχουν ευθύνες;
 Συνεταιριστικός νόμος Σκανδαλίδη 4015/11, Αντισυνταγματικός και οι συνεταιριστικές  βιομηχανίες πήγαν στα χέρια τυχοδιωκτών.
Νόμος Αποστόλου 4384/2016, δεν διαφέρει από τον προηγούμενο. Χωρίς να ζητάτε ευθύνες. Τις ενώσεις τις μετέτρεψαν σε συνεταιρισμούς ,Ποια η διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο;
Κύριοι, υπάρχει χρόνος. Στείλτε τους ενόχους στη δικαιοσύνη , με τις λίστες Λαγκαρντ, τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσεις, συνεταιριστικές βιομηχανίες. Έχουν ονόματα για όλα αυτά. Έξω από ΕΕ, ΔΝΤ και ο λαός θα είναι μαζί σας. Αν έχετε αντίρρηση απαντήστε.
Γιάννης Ρίτσιος
Αγροτοσυνδικαλιστής –Συνεταιριστής
ΥΓ: Ποτέ δεν θα νικηθεί λαός, που οι περισσότεροι εργάτες και αγρότες το κατάλαβαν, αισθάνθηκαν και είδαν ότι υπερασπίζουν την δική τους εξουσία. Την εξουσία των εργαζομένων, ότι  υπερασπίζουν μία υπόθεση που η νίκη της θα εξασφαλίσει σε αυτούς και τα παιδιά τους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν όλα τα αγαθά του πολιτισμού, όλα τα δημιουργήματα της ανθρώπινης εργασίας…
Βλαντιμίρ  Ίλιτς Λένιν.