Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M.Ed., Ph.D.

Ζούμε σε μία εποχή, που δεν την φανταζόταν κανείς πολίτης της Ελλάδας, εδώ και μερικές δεκαετίες ή εδώ και λίγα χρόνια.

Τα πάντα είναι άχρωμα, ξεθωριασμένα, ακατανόητα, αταίριαστα και βουβά. Η εικόνα παντού στην χώρα είναι τραγική.

Αυτός ο Λαός, με μία τρισχιλιετή ιστορία, με έναν πρωτοφανή πολιτισμό, με ένα υψηλό φρόνημα, που γέννησε φιλοσόφους, ρήτορες, αυτοκράτορες και μεγάλους θρησκευτικούς ηγέτες, αυτός ο Λαός, έχασε τον προσανατολισμό του. Κατεβαίνει καθημερινά ένα-ένα τα σκαλιά στην σκάλα του κακού.

«Έδοξε τω Λαώ» και «Άρχων εστί η Βουλή και ο Δήμος» διακήρυτταν οι Αρχαίοι μας πρόγονοι. Αυτό ίσχυε τότε.

Σήμερα, όμως, γέμισε η κοινωνία μας από πολιτικάντηδες, από πολιτικούς επιχειρηματίες, από μεγαλοδημοσιογράφους, τσιράκια των εκδοτών και των μεγαλοεργολάβων και από «Πατριδέμπορους, που φωνάζουν για να φοβηθούν οι Πατριώτες» κατά τον Βάρναλη (1884-1974).

Έτσι ήρθε το ΧΑΟΣ στην πολύπαθη Ελλάδα. Έτσι έχουμε μία κυβέρνηση που τρέχει πίσω από γεγονότα και καταστάσεις, αμήχανη και ανήμπορη.

Δεν μπορεί ούτε να τα προβλέψει ούτε να τα διαχειρισθεί.

Στον τομέα της Οικονομίας όλα φαίνονται μαύρα, αφού μετά τα Μνημόνια ήρθε η Πανδημία του Κορονοϊού και διαλύθηκαν τα πάντα.

Ένα εκατομμύριο πολίτες, που έμμεσα ή άμεσα ασχολούνται με την εστίαση έχουν καταστραφεί. Δεν θέλουν ούτε στις γιορτές των Χριστουγέννων ν’ ανοίξουν.

Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι και η έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2021, που θα είναι μία άλλη χαμένη χρονιά, αφού η ανάπτυξη την οποία υπολόγιζαν στο 4,9% μόλις που θα φτάσει στο 0,9% του ΑΕΠ.

Η Υγεία ζει τις χειρότερες ημέρες της. Όλες οι ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτες, Οι ασθενείς και τα θύματα του κορονοϊού είναι χιλιάδες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός δήλωσε πρόσφατα πως γίνεται ΕΠΙΛΟΓΗ ασθενών για τις ΜΕΘ, δηλαδή γίναμε Μπέργκαμο της Ιταλίας.

Ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ, ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του κάνουν επικοινωνιακά σόου, με άχρηστες επισκέψεις στα Νοσοκομεία.

Αντί να δώσουν χρήματα για την Υγεία, ο Στέλιος Πέτσας (που έγινε υπουργός χωρίς να πάρει ούτε μία ψήφο) δίνει εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ, για καμπάνια ενημέρωσης των ψηφοφόρων του Εξωτερικού.

Έτσι γίνεται η πληρωμένη παραπληροφόρηση και η μαύρη προπαγάνδα, προκειμένου να στηριχθεί η παραπαίουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σύντομα, όμως, θα πέσει η αυλαία και όσοι αβαντάρουν ή κάνουν το μαύρο άσπρο θα διαλυθούν «ως σκεύη κεραμέως».

Ότι έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα από τα ΜΜΕ θα το υποστεί και η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Οι πληρωμένοι δημοσιογράφοι, οι καναλάρχες και οι μεγαλοκαρχαρίες δεν έχουν «ίσιο» … κρέας.

Γεγονός είναι πως η καραντίνα ή το λεγόμενο LockDown δεν έχει ημερομηνία λήξης και η τρομοκρατία, οι απειλές και τα πρόστιμα κάνουν κακό στην Υγεία, στην Οικονομία και προπάντων στην Δημοκρατία.

Ενώ χάνονται εκατοντάδες συνάνθρωποί μας και χιλιάδες προσβάλλονται από τον κορονοϊό, οι άνθρωποι της Κυβέρνησης … χτενίζονται.

Έτσι κάπως έγινε και η άθληση του Πρωθυπουργού και της συζύγου του με ποδήλατο και αγωνιστική μηχανή στην Πάρνηθα, μεσούσης της Πανδημίας.

Ούτε αποστάσεις κρατούσαν, ούτε μάσκες φορούσαν και η ατομική ευθύνη πάει … περίπατο.

Μητσοτάκης, Πέτσας και Χαρδαλιάς … κόπηκαν στο μάθημα της ατομικής ευθύνης, αφού εφάρμοσαν το «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».

Τέτοιες ενέργειες δεν είναι ούτε νόμιμες,ούτε ηθικές αλλά ούτε και Δημοκρατικές.

Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους … !

Ο Πρωθυπουργός πήγε στην Πάρνηθα για να αθληθεί, αλλά σε 700.000 κυνηγούς απαγορεύθηκε το κυνήγι, αν και πλήρωσαν για την άδεια θήρας, με την Ρυθμιστική διάταξη θήρας για το 2020-2021 να ισχύει ακόμα.

Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος.

Δεν γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτά που είπε ο Ισοκράτης (436-338 π.Χ.),ότι «το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν», δηλαδή η συμπεριφορά των πολιτών είναι ίδια με την συμπεριφορά εκείνων που τους κυβερνούν.

Η περίοδος χάριτος για την Κυβέρνηση έληξε και οι πολίτες απογοητευμένοι και θυμωμένοι, περιμένουν να στηθούν κάλπες, την ερχόμενη Άνοιξη ή το Καλοκαίρι, για να ρίξουν ΜΑΥΡΟ στους σύγχρονους Μαυρογιαλούρους.

Μία πρόσφατη δημοσκόπηση της PRORATA δείχνει ότι το 55% δεν συμφωνεί με τον χειρισμό της Πανδημίας, το 58% είναι αρνητικό στο θέμα της Παιδείας, το 57% θεωρεί πως η Κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα του Επιχειρηματικού τομέα και στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έπεσε στο 36%.

Οι πολίτες αποφάσισαν στις εκλογές του 2019 να αποφύγουν την … ΣΚΥΛΛΑ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έπεσαν στην ΧΑΡΥΒΔΗ της ΝΔ, που κατά την μυθολογία και τον Όμηρο και η Σκύλλα και η Χάρυβδη ήταν φοβερά τέρατα που κατοικούσαν στις Πλαγκτές πέτρες.

Για την σημερινή τραγική θέση της Ελλάδας ευθύνονται και οι πολίτες, που φυσικά δεν γνώριζαν αυτό που τόνιζε ο Ισοκράτης ότι «ο κακώς διανοηθείς περί των οικείων, ουδέποτε καλώς βουλεύεται περί των αλλοτρίων».

Πιο απλά, αυτός που διαχειρίστηκε άσχημα τα δικά του θέματα, δεν μπορεί ποτέ να σκεφτεί σωστά για τα ξένα.