Ο ταξίαρχος ε.α. Ιώαννης Ξηρός με ανοιχτή επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη αναφέρει τα εξής:

"Αγαπητή κυρία Υπουργέ,
περιήλθε στην γνώση μου και σε γνώση ολίγων πολιτών οτι τον Δεκέμβριο 2020 ψηφίστηκε ο νόμος 4761|20 του Υπουργείου Πολιτισμού σε άρθρο του οποίου προβλέπεται οτι μπορεί κάποια επιτροπή του Υπουργείου να ''δανείζει'' κάποια αντικείμενα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σε ξένα μουσεία ή και...ιδιωτικές συλλογές για 25 χρόνια με δυνατότητα του ξένου μουσείου να ανανεώνει μονομερώς τον δανεισμό για άλλα 25.

Αυτό ως πολίτης της Ελλάδος και συγκληρονόμος ενός σπουδαίου πολιτισμού, σημείο αναφοράς για όλους τους Ελληνες το θεωρώ ως απολύτως απαράδεκτον και σας βεβαιώ οτι η έκφρασή μου είναι άκρως επιεικής, διότι υπάρχουν και βαρύτερες.

Δεν είναι μόνον οτι δύο γενεές Ελλήνων στερούνται της δυνατότητος να θαυμάσουν στον τόπο τους τα δημιουργήματα των αρχαίων προγόνων τους.

Υπάρχει μέγας και πασιφανής κίνδυνος αυτά τα δημιουργήματα να μην επαναπατριστούν ποτέ.

Τόσα χρόνια διαμαρτυρόμεθα για την αρπαγή αρχαίων ελληνικών θησαυρών από τους ξένους και ερχόμαστε τώρα να τους παραδώσουμε με τα ίδια μας τα χέρια και άλλους επειδή έτσι αποφάσισε μια εφήμερη κυβέρνηση, μια εφήμερη πλειοψηφία στην Βουλή (158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ|ΚΙΝΑΛ) και μια εφήμερη Υπουργός  δηλαδή η αφεντιά σας;

Τα μνημεία και οι μνήμες μας κυρία Υπουργέ είναι μη συγκρίσιμα μεγέθη σχετικά με τον εφήμερον της πολιτικής παρουσίας κυβερνήσεων, υπουργών και κομμάτων, ακόμη και με το εφήμερον της ίδιας της υποστάσεώς σας. Αλήθεια, εφόσον προέρχεσθε και από το ΠΑΣΟΚ, η Μελίνα Μερκούρη θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να εισηγηθεί και να ψηφίσει έναν τέτοιον νόμο;

Η μήπως υπήρχε περίπτωση να προσυπογράψει έναν τέτοιον νόμο ένας Στεφανόπουλος; Το τελευταίο το αναφέρω, διότι η κυρία Σακελλαροπούλου βιάστηκε να προσυπογράψει τον νόμο σας την άλλη ημέρα το πρω'ί'. Ολα αυτά κυρία Υπουργέ τα θεωρώ προδοσία του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας και είμαι διατεθειμένος να τα υποστηρίξω σε οποιοδήποτε δικαστήριο ευχαρίστως οδηγηθώ.

Επίσης ανεξήγητη είναι και η τόση μυστικότης. Επί ενός τόσο σοβαρού θέματος ο έντυπος Τύπος και τα ελληνικά κανάλια της τηλεόρασης τήρησαν και τηρούν ακόμη σιγήν ιχθύος, πράγμα που σημαίνει οτι υπάρχει προσυνεννόηση Κυβέρνησης-Τύπου με κάποια άγνωστα στους πολίτες ανταλλάγματα.

Οσο για τα άλλα ανταλλάγματα που πιθανώς δώσουν οι ξένοι για τα ελληνικά αριστουργήματα που θα υφαρπάξουν με την ψήφο της ελληνικής Βουλής, σας πληροφορώ οτι τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτά και τα κράνη των Βίκιγκς και τις ασπίδες των Βησιγότθων δεν τις  χρειάζεται κανείς. Τα αρχαία μας είναι εκτός οποιασδήποτε συναλλαγής.

Δια ταύτα, απαιτώ ως Ελλην πολίτης και απόγονος γνήσιας και καθαρής ελληνικής φυλής να καταργηθεί το κατάπτυστο άρθρο και να μην αντικατασταθεί.

Οποιος επιθυμεί να δει εκ του σύνεγγυς τα ελληνικά αριστουργήματα, τα οποία θυμίζουν οτι αυτό το έθνος υπήρξε κάποτε μεγάλο, ας έλθει ευπρόσδεκτος στην κλασική γη να το κάνει.

Διαφορετικά με όλη την καλή μου πίστη προειδοποιώ. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον και όταν γίνει γνωστό το ανοσιούργημα η μήνις όλων των αληθινών Ελλήνων, οι οποίοι είναι περισσότεροι από όσους νομίζετε θα πέσει βαρεία επί των κεφαλών υμών  και η υστεροφημία σας θα καταστραφεί.

Θα μείνετε στην εθνική μνήμη ως οι άνθρωποι που έδωσαν τα αρχαία στα ξένα."

Ιωάννης Ξηρός
Ταξίαρχος ε.α.