Περιζήτητο έχει καταστεί το κατσικίσιο κρέας τελευταία, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγές, αλλά και για κατανάλωση στην εσωτερική αγορά.

Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν σφαγές στη Λάρισα με τιμή παραγωγού στο κατσικάκι στα 8,5 ευρώ το κιλό, με το προϊόν να προορίζεται για εξαγωγή στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρομπίνο, έχει μειωθεί πολύ ο πληθυσμός στα εκτρεφόμενα ερίφια στην χώρα μας, ενώ αυτή την περίοδο με την αλματώδη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, αυτά δεν ταΐζονται, όπως θα έπρεπε.

Ένα ακόμα, κομβικής σημασίας πρόβλημα για τους αιγοτρόφους, αλλά και όχι μόνο, σύμφωνα με τον κ. Γκουρομπίνο, συνιστά, η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

«Δεν υπάρχει εργάτης που να θέλει να εργαστεί ως βοσκός. Η κατάσταση είναι δύσκολη και όλο αυτό οφείλεται στο ότι το 2017 κυρίως πολλοί ήταν οι αλλοδαποί που απελάθηκαν και δεν ξαναγύρισαν.

Αντίθετα τότε ευνοήθηκαν οι παράτυποι εργάτες. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, με την γραφειοκρατία που επικρατεί και με τον κορονοϊό φουντωμένο, ελάχιστοι μετακλητοί προτίμησαν την Ελλάδα και όχι την Ιταλία ή την Γαλλία. Έτσι ξεμείναμε από χέρια και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις μονάδες», υπογράμμισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Στα 6,5 ευρώ το αρνάκι με ανοδικές τάσεις

Σε σχέση με το αρνάκι, ο κ. Γκουρομπίνος, σημειώνει ότι πιάνει τιμή στα 6,5 ευρώ το κιλό. Όμως, όπως ο ίδιος, αναφέρει, τώρα που απέκτησε υπεραξία το προϊόν, η παραγωγή είναι απαγορευτική και δύσκολη, λόγω των ζωοτροφών και το κράτος πρέπει επιτέλους να ανακόψει το ράλι στις ζωοτροφές.

agrotypos.gr