Υπερωρίες στα χωράφια «χτυπούν» αυτή την περίοδο οι Θεσσαλοί αγρότες, καθώς οι υποχρεώσεις τους στα χωράφια είναι ουκ ολίγες, και ανάλογα την καλλιέργεια πρέπει να γίνουν οι σπορές, οι φυτεύσεις ή η λίπανση.
Καθαρή εικόνα για τις επιλογές των παραγωγών θα υπάρξει με την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ωστόσο με βάση και την κίνηση που παρατηρήθηκε στα γεωπονικά καταστήματα, έχουν βγει τα πρώτα συμπεράσματα για τα προϊόντα που κυριαρχούν στα χωράφια του κάμπου.
Πλοηγός για μια ακόμη φορά στις επιλογές των παραγωγών αποτέλεσε η πορεία του προϊόντος και κυρίως οι τιμές που κυριάρχησαν την περσινή περίοδο, καθώς ακόμη η Πολιτεία δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα ενημέρωσης για τις ανάγκες της αγοράς (π.χ. Γεωργικοί Σύμβουλοι), ούτε να διαμορφώσει ζώνες καλλιέργειας.
Τα παιχνίδια της συνδεδεμένης
Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι μειώθηκαν τα χωράφια που ήταν σε αγρανάπαυση (κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας), αφού η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα ψυχανθή έδωσε ένα οικονομικό κίνητρο στους παραγωγούς να… πρασινίσουν τα χωράφια τους με μικρό κόστος.
Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η Πολιτεία καταβάλλει τις συνδεδεμένες στα ψυχανθή χωρίς την υποχρέωση εκ μέρους του παραγωγού να επισυνάπτει τα τιμολόγια πώλησης του προϊόντος, με αποτέλεσμα να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και μια πλασματική εικόνα σε σχέση με το τι καλλιεργείται στον κάμπο.
Οι σταθεροί παίκτες
Βαμβάκι
Αναφορικά με τον «βασιλιά του κάμπου», το βαμβάκι παραμένει σταθερό κι ας μην απόλαυσαν πέρυσι οι παραγωγοί την επιθυμητή τιμή. Έτσι στο νομό Λάρισας τα καλλιεργούμενα στρέμματα θα κυμανθούν περί τα 230.000 στρ, ενώ στην Καρδίτσα φέτος αναμένεται μια μικρή αύξηση από τα 420.000 στρ. Η σπορά θα ξεκινήσει το επόμενο δεκαήμερο.
Δημητριακά
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα κινηθούν σιτηρά και κριθάρια, ενώ μείωση θα παρουσιάσουν τα καλαμπόκια, λόγω της περσινής χαμηλής τιμής. Μάλιστα, η συζήτηση που είχε ανοίξει πριν από έναν μήνα, όταν ξεκινούσε η σπορά, για την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στους αγρότες, με δεδομένο ότι το καλαμπόκι θεωρείται υδροβόρο προϊόν, αποθάρρυνε πολλούς.
Βιομηχανική Ντομάτα
Σε εξέλιξη είναι η σπορά στην ντομάτα και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ, Χρ. Σουλιώτη, παρά τις δύο συνεχόμενες άσχημες χρονιές από τα χτυπήματα του καιρού και από τη μη αποζημίωση των παραγωγών, οι περισσότεροι συνεχίζουν, με την πρώτη εκτίμηση να υπολογίζει τα καλλιεργούμενα στρέμματα σε 15.000.
Ελαιοκράμβη
Αυτή ανακηρύσσεται σε νικητή της σαιζόν, καθώς όσοι αποχωρούν από καλαμπόκι και τριφύλλι στρέφονται στην ελαιοκράμβη, κυρίως λόγω συμβολαιακής καλλιέργειας.
Όσπρια
Επίσης χαμηλές είναι οι προσδοκίες στα όσπρια, αφού οι τιμές στο ρεβίθι έχουν κατρακυλήσει και οι αποθήκες παραμένουν γεμάτες. Μειωμένη, όχι τόσο όσο το ρεβίθι, είναι φέτος και η φακή.

ypaithros.gr