Ο Κώστας Γκάγκος είναι γνωστός Λαρισαίος σχεδιαστής εσωτερικών χώρων, με πολλές καινοτόμες δημιουργίες τόσο στη Θεσσαλία όσο και στην Αθήνα. Αυτή τη φορά μας εκπλήσει και πάλι με ένα μοντέλο μεταφερόμενης κατοικίας που ονομάζει One living capsules.
Η περίπτωσή του τράβηξε το ενδιαφέρον της εφημερίδας Καθημερινή, που αφιέρωσε στο Κυριακάτικο φύλλο της ένα εκτενές ρεποσρτάζ στο νέο δημιούργημά του:
«Οι εσωτερικές διαστάσεις του One living αντιστοιχούν σε πλάτος 3,5 μέτρων, ύψος 2,60 μέτρων και μήκος 12,5 μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της βεράντας. Επίσης, τοποθετήσαμε μια κρεβατοκάμαρα king size, ένα μικρό καθιστικό, κιτσενέτ, γκαρνταρόμπα και μπάνιο», εξηγεί στην «Καθημερινή» ο Κώστας Γκάγκος.
Κατοικίες-κάψουλες που παραπέμπουν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά προσφέρουν ανέσεις και design που παραπέμπουν σε πεντάστερο ξενοδοχείο, κατασκευάζει στη Λάρισα η εταιρεία Gagos Architecture & Design. Οι κατοικίες One living capsules μπορούν εύκολα να μεταφερθούν εάν προκύψουν ανάγκες μετεγκατάστασης.
Παραπέμπουν σε διαστημόπλοιο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως μάλλον αποτελούν το μέλλον της φιλοξενίας και ίσως της κατοικίας. Πρόκειται για το νέο μοντέλο κατοικείν, με αβάν γκαρντ αρχιτεκτονική και μινιμαλιστικό σχεδιασμό με την ονομασία One living capsules, που δημιούργησε και λανσάρει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά η εταιρεία Gagos Architecture & Design, του σχεδιαστή εσωτερικών χώρων (interior designer) Κώστα Γκάγκου. Με αφετηρία τη Λάρισα, ο κ. Γκάγκος επιδιώκει να αποτελέσει πρωτοπόρο αυτού του είδους των ακινήτων, τα οποία είναι δυνατόν να μετατραπούν και σε... κινητά διότι μπορούν να μεταφερθούν εάν προκύψουν ανάγκες μετεγκατάστασης.
«Συνέλαβα την ιδέα της κάψουλας πριν από μια δεκαετία, παίζοντας με τα παιδιά μου με ξύλινα τουβλάκια, των οποίων χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι η πολυμορφικότητα και η ευελιξία. Βασική επιδίωξή μου υπήρξε το τελικό προϊόν να μην παραπέμπει σε κοντέινερ, ώστε η εμπειρία διαμονής του επισκέπτη να είναι αντίστοιχη αυτής σε ένα συμβατικό κτίριο. Για τον σκοπό αυτό και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εμπειρία του επισκέπτη, οι εσωτερικές διαστάσεις του One living αντιστοιχούν σε πλάτος 3,5 μέτρων, ύψος 2,60 μέτρων και μήκος 12,5 μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της βεράντας. Επίσης, τοποθετήσαμε μια κρεβατοκάμαρα king size, ένα μικρό καθιστικό, κιτσενέτ, γκαρνταρόμπα (dressing room) και μπάνιο», εξηγεί.
Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά συνδυάζουν οι σουίτες-κάψουλες, όπως προσθέτει ο κ. Γκάγκος, που για περισσότερα από 25 χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο της εσωτερικής διακόσμησης. Το 1997, από κοινού με τον αδερφό του Βαγγέλη, ίδρυσε την Costas Gagos Architecture & Design, την οποία έκτοτε διευθύνει. Τα δύο αδέρφια ίδρυσαν και τις Hellas Stones και Rowmat, όπου τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου καταλαμβάνει ο Βαγγέλης Γκάγκος. Οι εταιρείες αυτές εμπλέκονται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του One living, που «αποτελεί ελληνικό προϊόν», όπως τονίζει ο κ. Γκάγκος.
H βασική πιλοτική έκδοση που έχει δημιουργήσει η εταιρεία, δηλαδή η σουίτα (open plan suite) διαθέτει συνολικό εμβαδόν 53 τετραγωνικών μέτρων, που περιλαμβάνει εσωτερικό χώρο 42 τ.μ., βεράντα 10,5 τ.μ., ενώ δυόμισι τ.μ. καταλαμβάνει η μηχανολογική εγκατάσταση. Η τιμή πώλησης για την ελληνική αγορά προσεγγίζει τις 124.000 ευρώ, με τις κάψουλες να είναι πλήρως εξοπλισμένες.
«Εχουν σχεδιαστεί από το άλφα μέχρι το ωμέγα με τέτοιον τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα, η άνεση και η διαμονή του επισκέπτη σε έναν χώρο υψηλών προδιαγραφών, που είναι εφάμιλλος πεντάστερων ξενοδοχείων, διαθέτοντας επίπλωση, εξοπλισμό, ψύξη, θέρμανση και κάθε είδους ξενοδοχειακή άνεση. Ρυθμίζουμε την ποιότητα της ατμόσφαιρας μέσω ειδικού συστήματος εναλλάκτη αέρα, που διασφαλίζει τη βέλτιστη θέρμανση και ψύξη του χώρου, ελαχιστοποιώντας τις ενεργειακές ανάγκες του χώρου. Επιπροσθέτως, είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε τον περιβάλλοντα χώρο και να προσαρμόσουμε τις κάψουλες για την υλοποίηση ξενοδοχειακών παροχών, όπως χώρων υποδοχής, ευεξίας, υδρομασάζ (wellness - spa), εστιατορίου ή αίθουσας γυμναστικής», σημειώνει ο κ. Γκάγκος. Η κάψουλα είναι ενεργειακής κλάσης Α και μπορεί να γίνει Α+ εάν τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά.
Αυτή τη στιγμή στη Λάρισα, όπου είναι η έδρα της εταιρείας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η δημιουργία της γραμμής παραγωγής των πρωτότυπων για την ελληνική αγορά κτισμάτων. Υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά, με τον χρόνο υλοποίησης των σουιτών –που έχουν τη μορφή κάψουλας– να κυμαίνεται από τέσσερις έως έξι μήνες, σε συνάρτηση με τη ζήτηση.
«Ολα τα υλικά είναι ελληνικά, εκτός από το υφαντό βινυλικό δάπεδο που προμηθευόμαστε από το εξωτερικό. Ο σκελετός είναι μεταλλικός, ενώ το υλικό ξηράς δόμησης Rowmat εξασφαλίζει θερμομόνωση, ανθεκτικότητα και ασφάλεια. Ιδιαίτερη έμφαση έχουμε δώσει στην ηχομόνωση και ηχοαπορρόφηση της κατασκευής. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας αρθρωτής προκατασκευασμένης κάψουλας, που διαμορφώνεται χρωματικά βάσει των προτιμήσεων του πελάτη». Οπως εξηγεί ο κ. Γκάγκος, η κάψουλα, αφότου μεταφερθεί σε επιμέρους τμήματα, τοποθετείται σε δύο ράγες, συναρμολογείται σε περίπου δύο ώρες και καθίσταται άμεσα απόλυτα λειτουργική. «Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του One living σχετίζονται, όχι μόνο με το γεγονός ότι παραδίδουμε το ακίνητο με το “κλειδί στο χέρι”, πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο. Αλλά και με το ότι εξασφαλίζεται ο απόλυτος έλεγχος κόστους, διότι ο πελάτης δεν εμπλέκεται με κατασκευαστικές εργασίες» σημειώνει.
Η κάψουλα-σουίτα απευθύνεται, κατά βάση, στον κλάδο της φιλοξενίας και των ξενοδοχείων, αλλά και σε όσους θα επιθυμούσαν να την αξιοποιήσουν ως εξοχική κατοικία. «Προχωρούμε και στον σχεδιασμό αμιγώς κατοικιών που θα διαθέτουν δύο δωμάτια, κουζίνα, σαλόνι και τουαλέτα, θα διαθέτουν ενδεικτικό εμβαδόν 80 τετραγωνικών μέτρων και πλάτος 6,5 μέτρων, δηλαδή μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτό της κάψουλας-σουίτας. Ο ευέλικτος χαρακτήρας της κατασκευής επιτρέπει την προσθήκη ενός ή περισσότερων τμημάτων ακινήτων, για παράδειγμα καθ’ ύψος ή σε προέκταση του υφιστάμενου. Ενδεικτικά, ένα κτίσμα 80 τ.μ. που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, μπορεί μέσω μιας πόρτας να συνδέεται με την κάψουλά μας που θα λειτουργεί ως ξενώνας».
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (από το ρεπορτάζ του Δημήτρη Δελεβέγκου, Καθημερινή)