Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει οι αιώνιοι φοιτητές που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον προβλεπόμενο χρόνο. 

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η  Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, δείχνουν ότι τέσσερις στους δέκα είναι «αιώνιοι» φοιτητές στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια.

Ειδικότερα στα 25 ελληνικά ΑΕΙ υπάρχουν 705.959 φοιτητές, εκ των οποίων οι 308.029 είχαν ξεπεράσει τον ανώτατο χρόνο σπουδών της σχολής τους.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου από τους 42.760 εγγεγραμμένους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 οι 17387 είναι… αιώνιοι, δηλαδή το 40%  έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο των σπουδών τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής" ο νέος νόμος του υπουργείου Παιδείας λέει πως μετά τη συμπλήρωση του χρόνου σπουδών για κάθε σχολή, προσαυξημένου αναλόγως κατά δύο ή τρία χρόνια, το διοικητικό συμβούλιο της σχολής θα εκδίδει πράξη διαγραφής του φοιτητή. Με βάση τη νομοθεσία, οι πρώτες διαγραφές θα «πέσουν» το 2025.

Ειδικότερα, στους φοιτητές σχολών τετραετούς φοίτησης ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να πάρουν πτυχίο μέσα σε επιπλέον δύο χρόνια, δηλαδή συνολικά έξι. Με πρόσφατη ρύθμιση, το πλεονάζον διάστημα για τα προγράμματα σπουδών με τυπική διάρκεια πέντε ή έξι χρόνια (μηχανικών, γεωπόνων, επιστημών υγείας, καλών τεχνών) είναι τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, όπως έχουν δηλωθεί από τα πανεπιστήμια στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Εθνικό Σύστημα Ποιότητας (ΟΠΕΣΠ) της ΕΘΑΑΕ κατά την έναρξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2021-22, στα 25 ελληνικά ΑΕΙ υπάρχουν 705.959 φοιτητές, εκ των οποίων οι 308.029 είχαν ξεπεράσει τον ανώτατο χρόνο σπουδών της σχολής τους.

Aρα, το 43,6% των εγγεγραμμένων προπτυχιακών φοιτητών ήταν «αιώνιοι» ή «λιμνάζοντες», όπως συνηθίζεται να λέγονται. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η Καθημερινή σε σύγκριση με την έναρξη της χρονιάς 2019-20 ενώ ο αριθμός των φοιτητών αυξήθηκε κατά 5%, των «λιμναζόντων» αυξήθηκε κατά 9%.

Οι «αιώνιοι» είναι περισσότεροι ποσοτικά και ποσοστιαία στα ιστορικά ΑΕΙ, όπως το ΕΚΠΑ (το 57% των εγγεγραμμένων του) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (56,4%). Υψηλά ποσοστά όμως έχει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς τέσσερις στους δέκα, δηλαδή το 40% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο των σπουδών τους.

Με πληροφορίες από Καθημερινή