Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D. Ed., M. Ed., Ph.D.

 

O Hράκλειτος ο Εφέσιος, ο αποκαλούμενος και «Σκοτεινός» (544-484 π.Χ.) ήταν Έλληνας προσωκρατικός φιλόσοφος, που έζησε στην Ιωνία της Μικράς Ασίας.

Ήταν εμπνευσμένος και μάλλον αυτοδίδακτος μελετητής του φυσικού κόσμου.

Ανάμεσςα στα λίγα αποφθέγματά του είναι και το «τα πάντα ρει και ουδέν μένει» δηλ. όλα αλλάζουν και τίποτε δεν μένει σταθερό.

Όταν μαλιστα του ζητήθηκε να γράψει νόμους για την Έφεσο, αυτός αρνήθηκε, λέγοντας το «κεκρατήσθαι την πονηρά πολιτεία την πόλιν» δηλ. ότι είχε επικρατήσει η φαυλότητα στην πόλη – κράτος.

Έτσι λοιπόν βλέπουμε και σήμερα ότι πράγματι όλα αλλάζουν παντού, στην κοινωνία, στην οικονομία, στην πολιτική και γενικά στην ζωή.

Το γνωμικό αυτό του Ηρακλείται είναι απόλυτα δεμένο με τα τελευταία πολιτικά γεγονότα τόσο στην Γαλλία όσο και στην Ελλάδα.

Ο Εμανουέλ Ζαν Μισέλ Φέντερικ Μακρόν είναι Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 2017, εκλεγμένος με το κίνημα En-Marchei.

Κατά την θητεία του έγιναν πολλά και ο ίδιος είχε ακραίες τοποθετήσεις.

Φάνηκε πολύ σκληρός στα οικονομικά και πολλές αποφάσεις του έγιναν αιτία να συγκλωνισθεί η Γαλλία από μεγάλες απεργίες τόσο των εργαζομένων και συνταξιούχων όσο και των γεωργών-κτηνοτρόφων.

Είναι αυτός που είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά … νεκρό, που ήρθε σε ρήξη με τον Σουλτάνο της Τουρκίας ενώ αργότερα ήρθαν οι … αγκαλιές, και που πήρε απόφασεις αντιλαϊκές.

Τα μεγάλα κράτη δεν έχουν φιλίες έχουν μόνο συμφέροντα.

Οι πρόσφατες, όμως, Ευρωεκλογές τον καταπόντισαν και η απόφαση του να στήσει κάλπες, για βουλευτικές εκλογές, ήταν ένα τραγικό λάθος.

Όταν χάνεις ή φεύγεις ή σιωπάς και δεν προκαλείς τον Λαό με νέες κάλπες.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην Γαλλία έδειξε δύο πράγματα: πρώτον ότι δεν πρέπει να προκαλείς έναν καταπιεσμένο Λαό και δεύτερον ότι δεν μπορείς να κυβερνάς για πάντα.

Έτσι εξαϋλώθηκε ο Μακρόν και προσωπικά και ως κόμμα, αφού η Δεξιά τη Μαρί Λεπέν, με την Εθνική Συσπείρωση, πήρε 34%, η Συμμαχία της Αριστεράς 28% και η Συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν πήρε 20.05%.

Τώρα όλοι ψάχνονται και θέλουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά της Δεξιάς της Μαρί Λεπέν, η οποία θέλει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή, την ερχόμενη Κυριακή και απ’ ότι φαίνεται θα την πάρει.

Πάντως η παντοδυναμία και η παντοκρατορία του Μακρόν στην Γαλλική Δημοκρατία, ό,τι και να βγάλει η δεύτερη κάλπη στις 6 Ιουλίου, έληξε οριστικά και αμετάκλητα.

Ήρθε το τέλος.

Ο μακρόν ήταν και είναι ένας υποστηρικτής της Ελλάδας και προσωπικός φίλος του Μητσοτάκη, με το … αζημίωτο φυσικά, γιατί από την Γαλλία πήραμε αμυντικό εξοπλισμό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για να αντιμετωπίσουμε την ΝεοΟθωμανική Αυτοκρατορία, που θέλει ο Ερντογάν.

Μάλιστα οι προχθεσινές απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, που τίναξαν στον αέρα τις … ψεύτικες συμφωνίες των Αθηνών, που ονειρεύθηκε και υλοποίησε ο Πρωθυπουργός, είναι ένα δείγμα, για το πως η Τουρκία θέλει το Μισο Αιγαίο και το Μισο της Ανατολικής Μεσογείου, κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών, που ο Σουλτάνος τις γράφει στο … παλαιά του τα παπούτσια.

Η παράνομη κατοχή της Κύπρου, που στενάζει από τα … άρβυλα των Τούρκων στρατιωτικών, τα λέγει όλα.

Το ίδιο πολιτικό φαινόμενο, αυταρχικής και κακής διοίκησης έχουμε και στην χώρα μας από το 2019, που βγήκε ο ΚυριαΚούλης Μητσοτάκης με το προσωπικό του κόμμα, που δυστυχώς, φέρει ακόμη το όνομα της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα σύμφωνα με τις απαράδεκτες δηλώσει του Πρωθυπουργού, έχει.. και σήμερα… η Ν.Δ. τις … αρχές του Κων/νου Καραμανλή…!

Εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι.

Όντως πολύ θυελλώδης ήταν η πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. αφού 32 βουλευτές, απ’ αυτούς που μίλησαν, γιατί ήταν κι άλλοι που δεν πρόλαβαν, ΞΕΣΠΑΘΩΣΑΝ κατά του αυταρχικού και παράλογου Πρωθυπουργού.

Ήταν η πρώτη φορά, στα πέντε τελευταία χρόνια, που βουλευτές έρριξαν… δηλητηριώδη βέλη κατά του προσώπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αμφισβητώντας, ευθέως, τις προσωπικές του επιλογες, για την εκλογή της Σακελλαροπούλου, για τον «Γάμο» των Ομοφυλοφίλων, για την πρωτοφανή ακρίβεια, για τα Τέμπη και για τις Υπουργοποιήσεις… αλλοδαπών πολιτικών προσώπων από την καιροσκοπική Αριστερά μέχρι τα ενεπομείναντα… πολιτικά… κουφάρια του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ.

Μερικά από τα παλαιά και αξιόλογα στελέχη της Ν.Δ, όπως οι βουλευτές Κακλαμάνης, Βλάχος, Βλάσσης Σαλμός και Μηταράκης, είπαν ΑΛΗΘΕΙΕΣ, που ούτε λίγο ούτε πολύ έδειξαν «Κίτρινη» κάρτα στον αλαζόνα Πρωθυπουργό.

Τι είπαν τα στελέχη αυτα; Μην θεωρείτε δεδομένη την ψήφο ούτε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ουδέποτε ανασχηματίσατε εξωκοινοβουλευτικους Υπουργούς, γελάσαμε με την αλαζονεία των Υπουργών, δεν σέβεστε τους βουλευτές και ήταν λάθος το λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο ΠΟΤΑΜΙ στην κυβέρνηση.

Άρχισαν, λοιπόν, τα όργανα στη Ν.Δ, την παρδαλή Ν.Δ., του Πρωθυπουργού και ήδη ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση.

Πολλοί βουλευτές, όλων των τάσεων, ξεμπρόστιασαν τον Πρωθυπουργό, η καρέκλα του του οποίου τρίζει επικίνδυνα.

Η χώρα… βουλιάζει και ο ΚυριαΚούλης…χτενίζεται.

Άλλαξε την φυσιογνωμία και τις αρχές της Ν.Δ. του Κων/νου Καραμανλή και είχε το θράσος να μιλάει για … ρίζες και κορυφές… των δένδρων και για αρχές.

Είχε τις ίδιες αρχές η Σακελλαροποούλου, ο Θεοδωρικάκος, ο Χρυσοχοϊδης, ο Σκέρτσος, ο Γεραπετρίτης, η Μενδώνη, ο Πατέλης και όλο το κακοσυναπάντημα, που έφερε ο Μητσοτάκης στην κυβέρνηση της Ν.Δ., με τις αρχές της Ν.Δ. του Κων/νου Καραμανλή;

Ήταν όλοι πολέμιοι και υβριστές.

Καμία απολύτως σχέση και μάλιστα αποκαλούσαν τα στελέχη της Ν.Δ. ως … φασίστες.

Οι απειλές και οι υποσχέσεις, που έδωσε ο Μητσοτάκης στους διαμαρτυρομένους βουλευτές, ούτε πτοούν αλλά ούτε και φοβίζουν κανένα.

Εξάλλου η «Αγία Οικογένεια» του Μητσοτάκηδων δεν ήταν ποτέ ΔΕΞΙΑ αλλά ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ και ήταν μεγάλο λάθος, αμαυρώνοντας και την μνήμη του Κων/νου Μητσοτάκη, τα όσα επικαλέσθηκε ο πανικόβλητος, πλέον, Πρωθυπουργός.

Δεν έβαλε μυαλό και ούτε πήρε το μήνυμα των Ευρωεκλογών, όπου έχασε 13% και ΕΝΑ εκατομμύριο ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Οι απειλές του Πρωθυπουργού, έχοντας πάντα το αριστερό χέρι στην δεξιά τσέπη του παντελονιού, δεν φοβίζουν κανέναν. Ο κύβος ερρίφθη.        Τα τζάκια σβήνουν.

Το … σύνδρομο του Μακρόν, πέρασε μέσα από τα τείχη της προδομένης Ελληνικής κοινωνίας.

Η Αλαζονεία, η Ακρίβεια, το έγκλημα των Τεμπών, που ακολουθείται από το Έγκλημα της συγκάλυψης, η τραγική θέση των Νοσοκομείων, πως λειτουργούν με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του μισού Υγειονομικού προσωπικού , τα τραγικά λάθη στην Παιδεία, η προδοτική πολιτική στα εξωτερικά θέματα με την Τουρκία, η Ληστεία του φορολογικού συστήματος και ο επαίσχυντος νόμος του «Γάμου» των ομοφυλοφίλων, που ήταν … μαχαίρι στην καρδιά της Εκκλησίας, της Ορθοδοξίας και των πιστών, θα οδηγήσουν πολύ σύντομα και τον ΚυριαΚούλη Μητσοτάκη στον … «καιάδα», που έπεσε και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Το σύνθημα του Μητσοτάκη «πάμε μπροστά», που ήταν και του Μακρόν, προκαλεί οργή και γέλια στους πολίτες και ο Πρωθυπουργός είναι στο σημείο «Μπρος βαθύ και πίσω ρέμα».

Πόσο δίκαιο είχε ο μεγάλος νομοθέτης Σόλων (630-560π.Χ.) όταν έλεγε «τοις πολίταις μη θρασύνου» δηλ να μην αποθρασύνεσθε προς τους πολίτες, ως ηγέτες.

Έρχεται το τέλος και της Δυναστείας των Μητσοτάκηδων, η οποία εθέσπισε την «Ασυλία», όπως έκαναν και οι Τύραννοι της Αρχαίας Ελλάδας.

Ο Άρχοντας πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα κυβερνά για πάντα, έλεγε ο σοφός Αγάθων (450-400 π.Χ.).

Δυστυχώς, ό,τι έχει αρχή έχει και τέλος.