Με την εξόφληση των αποζημιώσεων από τις ζημιές που προκάλεσε ο Daniel, αλλά και τα ποσά που θα δοθούν στους πληγέντες αγρότες, θα ασχοληθεί το αυριανό ΔΣ του ΕΛΓΑ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας.

«Αύριο θα γίνει διοικητικό συμβούλιο που θα οριστικοποιηθεί και το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν λόγω του Daniel. Και αμέσως μετά θα αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων. Εκτιμώ όμως ότι υπάρχει μια «θετική» διόρθωση σε μια προσπάθεια να είναι δίκαιες οι αποζημιώσεις που θα πάρουν οι αγρότες της περιοχής. Εννοώ ότι θα πάρουν αποζημιώσεις σε αυτό το ύψος που πραγματικά θα τους δίνει τη δυνατότητα να αισθανθούν ότι η ελληνική πολιτεία είναι δίπλα τους. Ότι καταβάλλονται αποζημιώσεις με βάση την αξία του προϊόντος, με βάση το ασφαλιστικό ύψος του ΕΛΓΑ», είπε ο κ. Τσιάρας, στη συνέντευξη που έδωσε στο ρ/φ «Παραπολιτικά 90.1».

Κώστας Τσιάρας: Ξεκινάμε ειλικρινή διάλογος

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι θα ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος με τους αγρότες με στόχο την πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους. Το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο, σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα των ευρωεκλογών έχει αναγνωσθεί και γίνονται οι διορθωτικές κινήσεις. Άλλωστε, τόνισε, οι αγρότες έχουν πεισθεί ότι υπάρχει κυβέρνηση που βρίσκεται στο πλευρό τους και όταν προκύπτει κάποιο ζήτημα γίνεται παρέμβαση.

Δίπλα στους αγρότες

Αναγνώρισε ότι σαφώς δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η καταστροφή, αλλά η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει σταθεί δίπλα στους αγρότες.

«Η προσπάθεια που έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έφεραν οι φυσικές καταστροφές και κυρίως ο Daniel ήταν μια προσπάθεια άνευ προηγουμένου. Και το λέω γιατί τουλάχιστον για όσους ξέρουν και μπορούν να καταγράψουν, αφενός μεν έγινε μια «άμεση επιχείρηση» ώστε να ενισχυθεί ο αγροτικός και ο παραγωγικός κόσμος της Θεσσαλίας, αλλά αφετέρου και να δοθούν και τεράστια ποσά τα οποία ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι ήδη έχουν πάει στους πραγματικούς δικαιούχους».

Για το αγροτικό πετρέλαιο είπε ότι ήδη προχωρεί η διαδικασία για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες που το δικαιούνται.

in.gr