Την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων εκδήλωση διάχυσης αποτελεσμάτων του προγράμματος Erasmus+ «Μαθησιακή Κινητικότητα Εκπαιδευομένων και Προσωπικού». Η διευθύντρια του σχολείου Πέτα Θωμαΐδα και η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Φαλαγκάρα Θεοδώρα ενημέρωσαν αρχικά μαθητές και εκπαιδευτικούς για τα προγράμματα Erasmus+ που υλοποιεί το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων εδώ και πολλά χρόνια και στη συνέχεια παρουσίασαν αναλυτικά το τελευταίο πρόγραμμα του σχολείου.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού, 15 μαθητές του τομέα Πληροφορικής παρακολούθησαν στη Βαλένθια της Ισπανίας κατάρτιση δύο εβδομάδων τον Φεβρουάριο του 2022, με τίτλο «INTERNET MARKETING», η οποία περιελάμβανε έναν συνδυασμό θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων σε εργαστήριο υπολογιστών και στοχευμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις. 

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στον χώρο του marketing και για διάφορες μεθόδους και καλές πρακτικές που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις που επισκέφτηκαν. Πέρα από τις γνώσεις που αποκόμισαν, καλλιέργησαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και βελτίωσαν το επαγγελματικό τους προφίλ. Άλλοι 12 μαθητές του τομέα Μηχανολογίας, και συγκεκριμένα της ειδικότητας του Τεχνικού Οχημάτων, παρακολούθησαν εκπαίδευση δύο εβδομάδων στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Φεβρουάριο του 2024, με τίτλο «Advanced Technologies in Car Mechanics», συνδυάζοντας θεωρητικές γνώσεις, εργαστηριακά μαθήματα και στοχευμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Οι μαθητές, απέκτησαν πρακτική εμπειρία όσον αφορά τις προηγμένες τεχνολογίες στη Μηχανολογία, εξασκήθηκαν στην τρισδιάστατη μοντελοποίηση και στη δημιουργία τρισδιάστατων γραφικών σχεδίων/μοντέλων, όπως αυτή εφαρμόζεται στον τομέα της Μηχανικής αυτοκινήτων και εξαρτημάτων, στην τρισδιάστατη εκτύπωση πρωτότυπων μηχανολογικών υποδειγμάτων, στην κοπή με laser και την εφαρμογή πολυσύνθετων σχεδίων και, τέλος, γνώρισαν τις βασικές αρχές της εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Μηχατρονικής. Μέσα από την κατάρτιση αυτή, βελτίωσαν προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση εργασίας για 5 καθηγητές στο Παλέρμο.

Οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής και Μηχανολογίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν για μία εβδομάδα μαθήματα συναδέλφων τους σε ιταλικό σχολείο, να συγκρίνουν μεθόδους διδασκαλίας και να εμπλουτίσουν τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις τους. Στη συνέχεια, μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στις κινητικότητες μίλησαν για την εμπειρία τους και τα οφέλη του προγράμματος στην επαγγελματική τους ζωή και σταδιοδρομία, ενώ προβλήθηκαν και βίντεο που έφτιαξαν σχετικά με τις δραστηριότητες και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις τους. Η εκδήλωση έληξε με την απονομή των πιστοποιητικών
και βεβαιώσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα.