Ιστορίες από το ελληνικό τραγούδι αφηγείται ο στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου σε ένα αφιέρωμα σε συνέχειες στο «Βήμα».
Μια από αυτές αναφέρεται στο τραγούδι «Μικρές νοθείες» που αρχικά είχε γραφεί για τον δικό μας Σωκράτη Μάλαμα αλλά έμεινε τρία χρόνια ξεχασμένο στα συρτάρια και στη συνέχεια βρέθηκε στο δίσκο "Θάλασσα στη σκάλα" με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Να πως αφηγείται την ιστορία ο ίδιος ο στιχουργός:
«Μικρές νοθείες» / «Του χρόνου τα σκυλιά» 1999-2000
Τρία χρόνια ξεχασμένο
Την άνοιξη του 1996, λίγες μέρες πριν παρουσιαστώ στην Αεροπορία, ο Σωκράτης Μάλαμας μου ζήτησε να του γράψω ένα τραγούδι για τον δίσκο που ετοίμαζε. Εγραψα τις "Μικρές νοθείες". Κυκλοφόρησε ο δίσκος του, το τραγούδι δεν υπήρχε μέσα, χαθήκαμε για αρκετό καιρό, δεν ξαναμιλήσαμε για το συγκεκριμένο τραγούδι, το είχαμε σχεδόν ξεχάσει και οι δύο.
Το φθινόπωρο του 1999, ετοιμάζοντας τον δίσκο "Θάλασσα στη σκάλα" με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, έγραψα δεκατρία καινούργια τραγούδια και κάπου στα χαρτιά μου βρήκα και τις "Μικρές νοθείες". Το έδωσα στον Θάνο, του άρεσε, το μελοποίησε και ολοκληρώνοντας την ηχογράφηση του δίσκου συμφωνήσαμε όλοι πως ήταν το πιο δυνατό κομμάτι του δίσκου και εκείνο που ίσως τραβούσε και τα υπόλοιπα.
Επέστρεψα σπίτι μου από το στούντιο και βρήκα μήνυμα από τον Σωκράτη στον τηλεφωνητή μου. "Οδυσσέα, θυμάσαι εκείνο το τραγούδι που μου είχες δώσει πριν από κάποια χρόνια; Το ξανασκάλισα και νομίζω πως έχω γράψει μία από τις καλύτερες μελωδίες μου. Θα μπει στον δίσκο που ετοιμάζω, τηλεφώνησε μου να βρεθούμε να το ακούσεις!".
Πάγωσα, είναι η αλήθεια. Του τηλεφώνησα, του είπα πως θεωρούσα πως το είχε ξεχάσει ή πως δεν του άρεσε, πως το είχαμε μόλις ηχογραφήσει με τον Βασίλη, σε μουσική του Θάνου, και δεν γινόταν τώρα πια να το πάρω πίσω, όταν μάλιστα το είχαμε αγαπήσει τόσο.
Στενοχωρήθηκε μία, στενοχωρήθηκα δύο, και το ίδιο βράδυ κάθισα και του έγραψα το "Του χρόνου τα σκυλιά" σε μια προσπάθειά μου να "ρεφάρω". Του το έστειλα, το μελοποίησε και το τραγούδι μπήκε στον δίσκο του "Ο φύλακας κι ο βασιλιάς" έναν χρόνο μετά.
Τις "Μικρές νοθείες" στον δίσκο "Θάλασσα στη σκάλα" τις αφιέρωσα στον αγαπημένο μου Αλκη Αλκαίο. Ζήτησα από τον Σωκράτη να μη μου αποκαλύψει ποτέ ποια μελωδία έγραψε για τις "Μικρές νοθείες", θεωρώντας πως εφόσον τη θεωρούσε μία από τις καλύτερές του, κάπου, σε κάποιον δίσκο, θα την έχει ηχογραφήσει με διαφορετικούς στίχους».