Με κοινή επιστολή που υπογράφεται από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, το επιμελητήριο και τους τοπικούς βουλευτές προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τίθεται και πάλι το θέμα της τροποποίησης των σιδηροδρομικών δρομολογίων έτσι ώστε στοιχειωδώς να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της περιοχής μας.

Το κείμενο με τα αιτήματα συντάχθηκε μετά τις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημακαι το υπογράφουν η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, οι δήμοι Τρικκαίων και Μετεώρων, το Επιμελητήριο, οι βουλευτές Παπακώστα Κατερίνα, Λιούτας Αθανάσιος, Παπαδόπουλος  Σάκης και οι Σύλλογοι Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων και Καρδίτσας. Από  το γραφείο του υπουργούΠεριβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα μας γνωστοποιήθηκε ότι τα αιτήματα έχουν ήδη προωθηθεί στο αρμόδιο υπουργείο. 

Ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων ευχαριστεί θερμά τους βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα και Σάκη Παπαδόπουλο καθώς και όλους όσους παραβρέθηκαν τόσο στην σύσκεψη στο «Πανελλήνιο» όσο και στην επόμενη στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων καθώς και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Μιχαλάκη για την στήριξη της πρωτοβουλίας.

Μετά από όλη αυτή την κινητοποίηση και μετά την πρόσφατα εξαγγελθείσα στη βουλήαποδοχή των αιτημάτων της Φθιώτιδας,όπως επίσης και τις υποσχέσεις που ακούστηκαν  για τη δυτική Θεσσαλία είναι εύλογο να περιμένουμε την άμεση επίλυση του ζητήματος και την αποδοχή των προτάσεών μας.

Ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων θα είναι σε ετοιμότητα για να συνεχιστεί η προσπάθεια αν τυχόν το θέμα δεν διευθετηθεί άμεσα. 

Τροποποίηση δρομολογίων ΤΡΑΙΝΟΣΕ από και προς τη Δυτική Θεσσαλία - Η επιστολή προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών 

Αξιότιμοι κύριοι,

με δεδομένα τα πλεονεκτήματα της μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), τη δύσκολη οικονομική, ενεργειακή και περιβαλλοντική συγκυρία που βιώνουμε και με αφορμή την επικείμενη έγκριση από το κοινοβούλιο της νέας Σύμβασης μεταξύ του  Ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επισημαίνουμε ότι:

Το νέο πλέγμα δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που υλοποιείται το τελευταίο διάστημα, δεν πήρε καθόλου υπόψη του τις ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλίας και την ιδιαιτερότητα του χώρου ως πολιτισμικός προορισμός (Καλαμπάκα - Μετέωρα), λόγος για τον οποίο επιδοτείται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Με τις σημερινές ταχύτητες στον κύριο άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, είναι εντελώς απαράδεκτο να μην υπάρχει για τον επιβάτη της Δυτικής Θεσσαλίας δυνατότητα αυθημερόν μετάβασης και επιστροφής από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.  Για παράδειγμα, με τα σημερινά δεδομένα το πρώτο τρένο της ημέρας φθάνει στην Αθήνα στις 13.03 και το τελευταίο αναχωρεί από Αθήνα στις 13.22. 

Προτείνουμε λοιπόν να γίνουν άμεσα οι παρακάτω συγκεκριμένες τροποποιήσεις, που δεν παραβιάζουν ούτε στο ελάχιστο τη σύμβαση δημοσίου-ΤΡΑΙΝΟΣΕ και είναι απόλυτα συμβατές με το νέο πλέγμα,  ώστε να εξυπηρετούνται στοιχειωδώς και οι κάτοικοι της δικής μας περιοχής.

Τα ICE 51 και 60 (INTERCITY με αναχώρηση 7.08 από Θεσσαλονίκη και 17.22 από Αθήνα αντίστοιχα) να σταθμεύουν και στον Παλαιοφάρσαλο.

Το δρομολόγιο 881 (με αναχώρηση 9.30  από Καλαμπάκα) με δυνατότητα εκτέλεσης και με αυτοκινητάμαξα AEG, να μετατεθεί δύο ώρες νωρίτερα, να αναχωρεί δηλαδή στις 07.30, για να ανταποκρίνεται με το ICE 51 στον Παλαιοφάρσαλο, ώστε να εξυπηρετεί τους επιβάτες με προορισμό την  Αθήνα και μετά η ίδια αυτοκινητάμαξα να συνεχίζει ως 594 για την Θεσσαλονίκη όπου θα φτάνει στις 10.52. Έτσι οι επιβάτες θα φθάνουν έγκαιρα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Η τοπική αυτοκινητάμαξα ΜΑΝ  να αναχωρεί το πρωί από τη Λάρισα αμέσως μετά την άφιξη του  προαστιακού 1595 (Θεσσαλονίκη –Λάρισα), ώστε να υπάρχει πρωινή συγκοινωνία από την Θεσσαλονίκη προς τη δυτική Θεσσαλία, ενώ το απόγευμα μετά την εκτέλεση των δύο τοπικών ζευγών Παλαιοφαρσάλου-Καλαμπάκας  επιστρέφοντας να ανταποκρίνεται και πάλι στη Λάρισα με το 2594 που φτάνει στη Θεσσαλονίκη στις 20.30. 

Το δρομολόγιο 595 (αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη στις 17.40 για Καλαμπάκα) να εκτελείται κατά προτίμηση και πάλι με AEG, που θα ανταποκρίνεται με το ICE 60 (από Αθήνα) στον Παλαιοφάρσαλο και θα εκτελεί στη συνέχεια το ζεύγος 888-1889 (Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα). 

Η κάρτα μονίμου κατοίκου πρέπει να ισχύει σε όλα τα  δρομολόγια, προς όλους και απ’ όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς, ώστε η τιμή του εισιτηρίου να μην υπερβαίνει κατά πολύ την τιμή των οδικών μέσων μεταφοράς, που πλεονεκτούν ειδικά στην συγκοινωνία με την Θεσσαλονίκη, για την οποία  ακολουθούν σημαντικά συντομότερη χιλιομετρικά διαδρομή. 

Η αποδοχή των προτάσεών μας, που επαναλαμβάνουμε ότι  είναι απολύτως συμβατές με το νέο πλέγμα δρομολογίων, εξασφαλίζει στους κατοίκους της περιοχής μας ημερησίως δύο δυνατότητες ταξιδιού για τη Θεσσαλονίκη και τρεις  για την Αθήνα, που είναι η ελάχιστη υπηρεσία την οποία πραγματικά δικαιούται να έχει ο κάτοικος της Δυτικής Θεσσαλίας, εξυπηρετώντας παράλληλα τους επισκέπτες προς τα Μετέωρα. Με στοιχεία που καταδεικνύουν το βαθμό πληρότητας των αμαξοστοιχιών, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποφέρουν περισσότερα οφέλη- κέρδη στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα ενισχύσουν τον κοινωνικό ρόλο της εταιρείας, θα ενδυναμώσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την εταιρεία, θα προάγουν τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μετακίνησης. 

Αναλυτικότερα το νέο πλέγμα δρομολογίων που θα προκύψει μετά τις τροποποιήσεις σε σχέση με το υπάρχον, φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ  ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ

 Υπάρχουσα Κατάσταση

 

Πρόταση

 

Καλαμπάκα- Αθήνα:

·         Αναχώρηση 09.30 άφιξη 13.03 (IC)

·         Αναχώρηση 13.22 άφιξη 17.03(IC)

·         Αναχώρηση 18.22 άφιξη 22.26

 

Καλαμπάκα- Αθήνα:

·         Αναχώρηση 07.30 άφιξη 11.03 (ICΕ)

·         Αναχώρηση 13.22 άφιξη 17.03(IC)

·         Αναχώρηση 18.22 άφιξη 22.26

 

Αθήνα-Καλαμπάκα:

·         Αναχώρηση 07.57 άφιξη 12.03

·         Αναχώρηση 09.22(IC) άφιξη 13.03

·         Αναχώρηση 13.22(IC) άφιξη 17.03

 

Αθήνα-Καλαμπάκα:

·         Αναχώρηση 07.57 άφιξη 12.03

·         Αναχώρηση 13.22(IC) άφιξη 17.03

·         Αναχώρηση 17.22(ICΕ) άφιξη 20.42

 

Καλαμπάκα- Θεσσαλονίκη

·         Αναχώρηση 09.30 άφιξη 12.37

·         Αναχώρηση 18.22 άφιξη 22.19

·         Αναχώρηση 20.46 άφιξη 23.35(IC)

 

Καλαμπάκα- Θεσσαλονίκη

·         Αναχώρηση 07.30 άφιξη 10.52

·         Αναχώρηση 17.20 άφιξη 20.30

·         Αναχώρηση 20.46 άφιξη 23.35(IC)

 

Θεσσαλονίκη -Καλαμπάκα

·         Αναχώρηση 08.15 ή 08.56(IC)  άφιξη 12.03

·         Αναχώρηση 12.56 (ΙC) άφιξη 17.03

·         Αναχώρηση 17.40 άφιξη 20.42

 

Θεσσαλονίκη -Καλαμπάκα

·         Αναχώρηση 08.15  άφιξη 11.03

·         Αναχώρηση 12.56 (ΙC) άφιξη 17.03

·         Αναχώρηση 17.40 άφιξη 20.42

 

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ

·         Το πρώτο δρομολόγιο της ημέρας φθάνει πολύ αργά τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη.

·         Δεν υπάρχει δυνατότητα αυθημερόν ταξιδιού με επιστροφή από την Αθήνα.

·         Όσα δρομολόγια στη συγκοινωνία με την Θεσσαλονίκη ανταποκρίνονται με IC διαρκούν περισσότερο, και επιπλέον το εισιτήριο είναι πολύ ακριβό για τον επιβάτη ο οποίος εκτός της χρονικής καθυστέρησης χρεώνεται οικονομικά και την χιλιομετρική περιπορεία Παλαιοφαρσάλου και την επιβάρυνση του IC. Έτσι το ταξίδι γίνεται εντελώς ασύμφορο για τον επιβάτη.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ

·         Έγκαιρη άφιξη στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

·         Άνεση για ταξίδι των κατοίκων της περιοχής μας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με επιστροφή την ίδια μέρα.

·         Δύο ζεύγη (πρωί-απόγευμα) προς και από Θεσσαλονίκη με προαστιακό τρένο, από τα οποία το ένα ζεύγος  μπορεί να γίνεται απευθείας χωρίς μετεπιβίβαση.

 


Οι αιτούντες, με την κοινή επιστολή προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,  τις τροποποιήσεις των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλίας και των επισκεπτών προς τα Μετέωρα: 

- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ  ΤΡΙΚΑΛΩΝ

- ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

- ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

- ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, Βουλευτής Ν.Δ. Τρικάλων

- ΛΙΟΥΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Βουλευτής Ν.Δ. Τρικάλων

- ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τρικάλων

- ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (Σ.Φ.Σ.Τ.)  

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ