Για τα μέτρα που δεν αποδίδουν όσο θα ήθελαν οι ειδικοί, την αύξηση των μολύνσεων το τελευταίο διάστημα σε Βόλο και Λάρισα, αλλά και την εορτή της Καθαρής Δευτέρας μίλησε στο TheNewspaper.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Γουργουλιάνης.

«Αργήσαμε να κλείσουμε τα σχολεία»

«Αργήσαμε να κλείσουμε τα σχολεία. Διότι αν έχουν μολυνθεί τα παιδιά, τώρα θα κολλήσουν πιο εύκολα τους υπόλοιπους στο σπίτι, γιατί θα παραμείνουν πολλές ώρες και ημέρες εκεί» υπογραμμίζει ο καθηγητής.

«Με ένταση ο επόμενος μήνας αλλά το τρίτο κύμα είναι σε ύφεση»

«Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε έναν μήνα με κάποια ένταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και μετά το φαινόμενο θα αποκλιμακωθεί. Μαζί με τους εμβολιασμούς και την ανοσία, το τρίτο κύμα είναι σε ύφεση. Το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό.

Είναι πρόβλημα η υπερμετάδοση στη Σκιάθο. Δεν υπάρχει υποδομή νοσηλείας. Αυτό που νομίζω θα δούμε το επόμενο διάστημα, από τους 100 ασθενείς, οι 10 θα πάνε στο νοσοκομείο μετά από μία εβδομάδα και ο ένας εξ αυτών θα χρειαστεί ΜΕΘ. Με αυτή την αναλογία το ΕΣΥ θα τα καταφέρει.

Νοσούν νεότερες ηλικίες, διότι εμβολιάστηκαν οι πιο ηλικιωμένοι και έχουν ένα δίχτυ προστασίας. Εκείνοι που κυκλοφορού, συγχρωτίζονται έρχονται στα νοσοκομεία πια» ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.

«Ας το πάρουμε αλλιώς»

«Στην Ιατρική αν ένα περιστατικό δεν πάει καλά, πρέπει να το δει ένας άλλος γιατρός από την αρχή, γιατί ο γιατρός κολλάει. Έχει μία συνεχή εμμονή για αυτά που πιστεύει και τις ενέρεγειές του. Έχουμε μία εμμονή να μένουν οι άνθρωποι μέσα. Έχουμε μειώσει τον χρόνο που ο κόσμος παραμένει έξω. Υπάρχει όριο χρονικό στις 7 ή στις 9. Ας το δει λοιπόν το θέμα και κανένας άλλος γιατρός, αφού δε βγαίνει! Δε δουλεύει. Παίρνουμε μέτρα αυστηρά στα χαρτιά, αλλά δε δουλεύουν. Θα έβαζα τίτλο «πάρτο αλλιώς»».

Καθαρά Δευτέρα: Πως θα έπρεπε να γιορτάσουμε τη μέρα

«Δεν καταλαβαίνω οι 5 άνθρωποι που ζούνε σε ένα σπίτι στον Βόλο, δε μπορούν να πάρουν έναν ή πέντε χαρταετούς και να πάνε στη Γατζέα ή στη Βυζίτσα και θα πρέπει να μαζευτούνε όλοι στο πάρκο του Αγ. Κωνσταντίνου. Δεν το χωράει το κεφάλι μου. Για την Αθήνα γίνεται ακόμα δυσκολότερο, γιατί στην πυκνοκατοικημένη Κυψέλη, θα πάνε όλοι στη Φωκίωνος Νέγρη.

Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Και δεν το καταλαβαίνουν κι άλλοι άνθρωποι. Δε χρειάζεται να είσαι μεγάλος επιστήμονας για να το καταλάβεις. Οι άνθρωποι που είναι μαζί έπρεπε να μπορούν να πάνε. Θύμωσα προ ημερών όταν σε ένα διαμέρισμα κοντά στο σπίτι μου έκαναν παιδικό πάρτι με γιαγιάδες, παππούδες, παιδάκια. Αυτό είναι κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Βρέθηκαν σε κλειστό χώρο άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, ευάλωτοι άνθρωποι.

Εκεί είμαι αυστηρός. Έξω όμως είναι αλλιώς και μιλάω με ενθουσιασμό για το πως οι άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν έξω, να διασκεδάσουν, και να γυρίσουν στις 7 και στις 9. Εγώ όμως δε νομοθετώ, οπότε θα τηρήσουμε όλοι τα μέτρα που ισχύουν» σημειώσε με έμφαση ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το παράδειγμα της Νορβηγίας

«Δεν έχουμε μάθει από την εμπειρία του προηγούμενου κύματος. Στη βόρεια Ιταλία όταν έκλεισαν τα σχολεία, είχαμε ενδοοικογενειακές μολύνσεις. Πρέπει να πάρουμε μέτρα με βάση τις ιδιαιτερότητες της δικής μας περιοχής. Σε ό,τι αφορά στην αγορά, θα μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς κανένα κίνδυνο. Είναι μικρή η συμμετοχή του λιανεμπορίου στα κρούσματα.

Θα γίνεται μόνο με ραντεβού, και χωρίς την εστίαση ανοιχτή. Να δώσουμε περισσότερο χώρο στους ανθρώπους εκτός σπιτιού, στη φύση, στον αέρα, όπως κάνει η Νορβηγία και άλλες χώρες. Δεν έχω εγώ την απόφαση, αλλά το να μείνει κάποιος από τις 6 στο σπίτι είναι λάθος», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.

thenewspaper.gr