Μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, σημαντικοί συνθέτες και στιχουργοί αλλά και τραγουδιστές έδωσαν το παρών στην παρουσίαση της βιογραφίας του Γιώργου Μαργαρίτη την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Το βιβλίο γράφτηκε από τον Κώστα Μπαλαχούτη και για την παρουσίασή του επιστρατεύτηκαν άνθρωποι όχι μόνο του καλλιτεχνικού χώρου όπως η Νατάσα Θεοδωρίδου αλλά και πολιτικοί (Μίμης Ανδρουλάκης), ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος.

Ο τρικαλινός τραγουδιστής φυσικά χάρισε τις μελωδίες του στο κοινό, όπου κάθονταν ονόματα όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και ο Τάκης Σούκας και φυσικά υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Η βιογραφία του πηγαίου λαϊκού ερμηνευτή, δοσμένη με μυθιστορηματική γραφή και αποκαλυπτικό χαρακτήρα.

Το ξεκίνημά του, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε, τα πρόσωπα που τον βοήθησαν και τον επηρέασαν μέχρι να φτάσει με αργά και στέρεα βήματα στην αναγνώριση και καταξίωσή του ως συνεχιστής των μεγάλων λαϊκών βάρδων.

Και μαζί όσα συμβαίνουν στο τραγούδι και την κοινωνία μας σε ευλογημένους αλλά και ταραγμένους καιρούς, δοσμένα μέσα από την ανάγλυφη πένα και ματιά του συγγραφέα Κώστα Μπαλαχούτη.

Τη μεγάλη αυτή μορφή του καλλιτεχνικού στερεώματος μας περιγράφει ο συγγραφέας στις σελίδες του βιβλίου, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για έναν άνθρωπο, τον οποίο ο κόσμος πλησιάζει θεωρώντας τον δικό του. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Αν περπατήσεις μαζί του, αντιλαλούν οι γειτονιές».

Αυθεντική περίπτωση, με όλη τη σημασία της λέξης, αυτή του Γιώργου Μαργαρίτη, που κατάφερε με την αλήθεια, το ένστικτο, την ευαισθησία και τη συνεπή στάση του στο καλό τραγούδι να αγκαλιάζεται ακόμη και σήμερα από ακροατές όλων των ηλικιών και προτιμήσεων.

Στο βιβλίο αποτυπώνονται πέντε δεκαετίες από τη ζωή του λαϊκού τραγουδιστή τόσο μέσα στο μουσικό προσκήνιο όσο και στις προσωπικές του στιγμές.

Ξεχωριστές στιγμές η επαφή του με τον Στέλιο Καζαντζίδη ο οποίος τον τίμησε δημόσια με τη φράση «Γιώργο, εμείς οι δύο μείναμε», η συνεργασία με τον σπουδαίο Άκη Πάνου, η ανάδειξή του με τα τραγούδια του Τάκη Σούκα, η φιλία και σύμπραξή του με τον Χρήστο Νικολόπουλο, καθώς και το σμίξιμό του με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε ένα μονάκριβο, κλασικό πια τραγούδι.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ» με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, ενώ το προλογίζουν οι Μίμης Ανδρουλάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Βασίλης Καπερνάρος.

zougla.gr