Πρώτη δια ζώσης συνάντηση των εταίρων του προγράμματος «Λαϊκή Τέχνη και Πολιτισμός: Προσφέροντας εκπαιδευτικές ευκαιρίες στους νέους» στο Δήμο Πύλης
Το διήμερο 2 και 3 Οκτωβρίου έλαβε χώρα η πρώτη δια ζώσης συνάντηση των εταίρων του Erasmus+ προγράμματος «Λαϊκή Τέχνη και Πολιτισμός: Προσφέροντας εκπαιδευτικές ευκαιρίες στους νέους», στο οποίο ο Δήμος Πύλης σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας (ΑΚΕΘ) είχαν το ρόλο του οικοδεσπότη και συντονιστή των δράσεων.
Συγκεκριμένα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου, όπου εκπρόσωποι του Δήμου Πύλης, του Αναπτυξιακού Κέντρου Θεσσαλίας, του μουσείου Palace of Culture (Palatul Culturii) που βρίσκεται στο Ιάσιο της Ρουμανίας, του οργανισμού Mercato delle Gaite που βρίσκεται στην πόλη Μπεβάνια της Ιταλίας και του πανεπιστημίου Kadir Has που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη λαϊκή τέχνη και τη λαογραφία των χωρών τους, που εκφράζεται μέσω των μουσείων αλλά και αντιπροσωπευτικών εκθεμάτων, αντιπροσωπευτικών της κουλτούρας και του πολιτισμού τους. Έγινε εκτενής αναφορά στην ιστορικότητα και χρηστικότητα στην καθημερινή ζωή επιλεγμένων εκθεμάτων, οπότε και διαπιστώθηκε η πολιτιστική εγγύτητα των συμμετεχόντων χωρών του προγράμματος.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες του προγράμματος επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Πύλης, όπου ο Δήμαρχος κ. Κώστας Μαράβας τους υποδέχτηκε θερμά, και τους καλωσόρισε στο χώρο του. Επιβεβαιώθηκε η σπουδαιότητα της διατήρησης της λαϊκής τέχνης ζωντανής, ως μέσο έκφρασης της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας και πνευματικότητας του κάθε τόπου, λειτουργώντας ως αντίβαρο στην άνοστη αισθητικά και ποιοτικά τάση των ημερών, σε όλους τους τομείς της μαζικής πραγματικότητας.
Ο κ. Μαράβας τόνισε πως ο Δήμος Πύλης προσδοκά σε επέκταση και διεύρυνση των συνεργασιών των εμπλεκόμενων χωρών, σε πολλαπλά επίπεδα.
Μέσω της τέχνης, που ως εργαλείο μετασχηματισμού και αλλαγής, θα μπορούσε να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού και ανισοτήτων, αλλά και μέσω της τεχνολογίας, που προσφέρει καινούργιες δυνατότητες απεικόνισης και προβολής των παραδοσιακών μουσειακών τόπων και συλλογών, καθιστώντας τα «προσπελάσιμα», εξ αποστάσεως σε ένα ευρύτερο, ηλικιακά – και όχι μόνο, κοινό.
Στο τέλος της συνάντησης, ο Δήμαρχος Πύλης, απένειμε στους συμμετέχοντες του προγράμματος βεβαιώσεις παρακολούθησης και προσέφερε τσάντες με αναμνηστικά δωράκια εκ μέρους του Δήμου Πύλης. Παρόντες στη συνάντηση ο κ. Χρήστος Γκρέκος, με την ιδιότητα του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου αλλά και του διευθυντή του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Νάκος, ο οποίος έχει ιδιαιτέρως ενεργή παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Από την ατζέντα της Δευτέρας, δε θα μπορούσε να παραλειφθεί η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Πιαλείας. Έχοντας πλέον αποπερατωθεί μια σειρά εργασιών εντός κι εκτός των χώρων του μουσείου (συντήρηση και αποκατάσταση κεραμοσκεπής, καθαριότητα των χώρων και των εκθεμάτων, ελαιοχρωματισμοί, απολυμάνσεις κτλ), με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus+ και του Δήμου Πύλης, ο χώρος ήταν πλέον έτοιμος να υποδεχτεί τους επισκέπτες.
Εκεί, ο κ. Νάκος, γέννημα – θρέμμα Πιαλειώτης και άριστος γνώστης των παραδόσεων του τόπου του, ξενάγησε τους επισκέπτες στους χώρους της συλλογής, κάνοντας εκτενείς αναφορές σε κάθε ένα από τα εκθέματα. Η ξενάγηση όμως δεν τελείωσε εκεί, καθώς ο κ. Νάκος εξήρε την προσφορά του ιατρού Ασκληπιού, (με καταγωγή σύμφωνα με τη μυθολογία από τη Θεσσαλία, από την πλευρά της μητέρας του), ο οποίος κατά το παρελθόν, φέρεται να δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Πιάλειας, όπου συνέλεγε τα φαρμακευτικά βότανα, τα οποία στη συνέχεια, αφού τα επεξεργαζόταν στα φαρμακοτριβεία, τα μετέφερε στο Ασκληπιείο της Τρίκκης.
Στο τέλος της ημέρας, οι Ευρωπαίοι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στον Ι.Ν. της Πόρτας Παναγιάς και την Τοξωτή Γέφυρα της Πύλης, και απόλαυσαν το γεύμα που τους παρέθεσε ο Δήμος Πύλης. Την επομένη, περιηγήθηκαν στην πόλη των Τρικάλων και επισκέφτηκαν τα Μετέωρα, που τους εξέπληξαν με το σπάνιο και μοναδικό κάλλος τους.
Εστιάζοντας στη διαχειριστική δομή του προγράμματος, το απόγευμα της Τρίτης, 3 Οκτωβρίου, οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν εκ νέου στο ΑΚΕΘ, προκειμένου να συζητήσουν επισταμένως για τις επιμέρους μελλοντικές δράσεις του προγράμματος, το χρονοδιάγραμμα και την τήρησή του, καθώς επίσης και τα παραδοτέα.
Άμεσος στόχος και προτεραιότητα του προγράμματος είναι πλέον η ψηφιοποίηση της μουσειακής συλλογής της Πιάλειας, από την πλευρά της ελληνικής συμμετοχής, προκειμένου να δημιουργηθεί στη συνέχεια, μια εικονική περιήγηση του χώρου με πληροφορίες και πρόσθετα (φωτογραφίες, βίντεο, αφηγήσεις κτλ), διαθέσιμα στα ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά, ιταλικά και ρουμάνικα, που θα διευκολύνουν το διαδικτυακό επισκέπτη στην ξενάγησή του, και θα δώσουν αναμφίβολα μια σύγχρονη και ζωντανή αίσθηση που αγκαλιάζει και γεφυρώνει το ιστορικό παρελθόν με το νέο και το μοντέρνο της σύγχρονης ψηφιακής εποχής.
Ανάλογες ενέργειες, (ψηφιοποιήσεις, εικονικές περιηγήσεις, τρισδιάστατες απεικονίσεις, εικονική/επαυξημένη πραγματικότητα), αναμένεται να πραγματοποιηθούν και από την πλευρά των εταίρων, επιλέγοντας εκείνοι τους χώρους ή τα εργαστήρια (workshops) που επιθυμούν να ψηφιοποιήσουν, με σκοπό να αποδώσουν μια διαφορετική νότα και προσέγγιση στους παραδοσιακούς εκθεσιακούς χώρους τους.
Έως την ολοκλήρωση του προγράμματος, αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο επιπλέον δια ζώσης συναντήσεις των εταίρων του προγράμματος, μία στη Ρουμανία και μία στην Ιταλία.