Ένα χάδι, μια αγκαλιά ή ακόμα και η παραμικρή κίνηση που περιλαμβάνει την αφή μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία μας, σύμφωνα με όσα τονίζει νέα έρευνα. Η αφή είναι η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσεται στο σώμα μας, καθώς είναι καθοριστικής σημασίας για τη προσαρμογή στις αλλαγές του περιβάλλοντος, αλλά και την επικοινωνία με τους άλλους. Και ενώ πολλές είναι οι έρευνες που έχουν υποδείξει ότι το άγγιγμα είναι ευεργετικό για την ευημερία μας, μικρό ποσοστό εξ αυτών έχουν συγκεντρώσει τα ευρήματα.
Τώρα, μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour» συγκέντρωσε 212 δημοσιευμένες μελέτες και ανέλυσε 85 μελέτες που αφορούσαν ενήλικες και 52 που επικεντρώνονταν σε νεογέννητα. Σύμφωνα με τον Guardian, τα αποτελέσματα έδειξαν πως το άγγιγμα ήταν εξίσου ευεργετικό για την ψυχική και σωματική υγεία, έχοντας μεγαλύτερο αντίκτυπο σε ορισμένα μέρη του σώματος. Η Δρ. Έλενα Χάρτμαν, μία από τους συγγραφείς της έρευνας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Έσσεν, δήλωσε: «Περισσότερες συναινετικές επαφές μέσω της αφής κατά τη διάρκεια της ημέρας μας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ψυχικών και σωματικών προβλημάτων».
Στο μεταξύ, οι άλλοι ερευνητές ανέφεραν πως «η εργασία μας αποδεικνύει ότι οι παρεμβάσεις αφής είναι καταλληλότερες για τη μείωση του πόνου, της κατάθλιψης και του άγχους σε ενήλικες και παιδιά, καθώς για την αύξηση του βάρους στα νεογέννητα». Ένα από τα πιο «περίεργα» ευρήματα, πάντως, είναι ότι οι άνθρωποι αποκομίζουν παρόμοια οφέλη όσον αφορά τη σωματική τους υγεία, ακόμα και όταν τους αγγίζουν αντικείμενα, όπως κουβέρτες.
Σε ποιους ανθρώπους έχει μεγαλύτερα οφέλη το άγγιγμα
Μεταξύ άλλων αποτελεσμάτων, οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι το άγγιγμα ήταν ωφέλιμο τόσο για υγιείς όσο και για τους μη υγιείς ανθρώπους, αν και ο αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των τελευταίων, σε ό,τι αφορά στα οφέλη της ψυχικής υγείας. Πάντως, το άγγιγμα στο κεφάλι συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από το άγγιγμα άλλων σημείων του σώματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Guardian, η καθηγήτρια Κατερίνα Φωτοπούλου, από το University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η έρευνα δίνει, ουσιαστικά μια πρώτη ματιά στα οφέλη της αφής για την υγεία. Η ίδια, ωστόσο, τόνισε ότι η μελέτη δεν μπορεί να προσφέρει πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα, αλλά θα μπορούσε να τροφοδοτήσει νέες εργασίες πάνω στον συγκεκριμένο τομέα.