Με ευσέβεια και κατάνυξη χιλιάδες κάτοικοι των Τρικάλων, οι οποίοι δημιούργησαν ουρές πολλών εκατοντάδων μέτρων, υποδέχτηκαν το Σάββατο 18 Μαρτίου το απόγευμα, το Σταυρό των Μεγαλοκομνηνών, ένα δώρο, το οποίο περιέχει μεγάλο κομμάτι Τίμιου Ξύλου, του Αυτοκράτορα Μανουήλ Γ΄ του  Μεγαλοκομνηνού προς την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.
Με ευλάβεια κλήρος και λαός έσκυψαν κατανυκτικά το κεφάλι σε ένα από τα ιερότερα σεβάσματα και κειμήλια του γένους των Ελλήνων του Πόντου. Ο Σταυρός φυλάσσεται από το 1993 στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στα υψώματα του Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας.
Με τη δέουσα θρησκευτική κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια υποδέχθηκε έμπροσθεν του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων το ιερό κειμήλιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και εν συνεχεία η λιτανευτική πομπή, στην οποία προπορευόταν η χορεία των ιεροψαλτών, τα λάβαρα του τοπικού συλλόγου Ποντίων, τα εξαπτέρυγα και ακολουθούσαν οι ιερείς και οι διάκονοι, το ιερό κειμήλιο με το Τίμιο Ξύλο τοποθετήθηκε εντός του Ιερού Ναού. Κατά τη διάρκεια της πομπής πλήθος πιστών έραιναν το ιερό κειμήλιο με ροδοπέταλα.
Τον Τίμιο Σταυρό μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Γιώργο Τανιμανίδη και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.


Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε κατά την διάρκεια του Εσπερινού συμπαραστατούμενος από την συνοδεία του και πολλούς ιερείς της πόλεως και των χωρίων των Τρικάλων.
Στο τέλος του Εσπερινού, μετά την προσφώνηση του Ποιμενάρχου μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων κήρυξε εμπνευσμένα τον Θείο Λόγο ομιλώντας περί του Τιμίου Σταυρού του Χριστού, που είναι το σύμβολο της νίκης εναντίον του θανάτου και της αμαρτίας. Ευχήθηκε δε η δύναμις και η χάρις του Ζωοποιού Σταυρού να επισκιάζει όλους τους πιστούς.
Ακολούθησε στην συνέχεια η προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Γιώργο Τανιμανίδη και από τον Πρόεδρο Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων κ. Κοσμά Αποστολίδη.