Σε μήνυμά της για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μαρίνα Ξυνοπούλου, αναφέρει τα εξής: 

"Η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973 ήταν μία αποφασιστική και ηρωική αντίσταση στο δικτατορικό καθεστώς και στην ουσία ήταν αυτή που οδήγησε στην πτώση της χούντας και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας. 

Οι φοιτητές αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε έκπτωση στα δημοκρατικά ιδεώδη,  να αποδεχθούν  τον πολιτειακό εκφυλισμό και να υποταχθούν στον ιδεολογικό και πολιτικό έλεγχο της παιδείας. Με τόλμη και νεανικό σφρίγος αψήφησαν τα εμπόδια και διάλεξαν το δρόμο της αντίστασης για την αλλαγή της ζοφερής πραγματικότητας.

Στην επτάχρονη δικτατορία η μουσική και ποιητική αντίσταση συνοδοιπορεί με τις εναντιωμένες φωνές και μέσα από φορτισμένες συναισθηματικά λέξεις και ήχους εκφράζεται το απεχθές πρόσωπο του δικτατορικού καθεστώτος και διατρανώνεται το πολιτικό και δημοκρατικό φρόνημα. 

Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να πράξουμε ως πολίτες και εκπαιδευτικοί είναι να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν και κατάφεραν  να  αλλάξουν την τότε απεχθή πολιτική πραγματικότητα. Να αναγνώσουμε την πολιτική ιστορία εκείνων των χρόνων με κριτική σκέψη, να προβληματιστούμε για το πώς οδηγηθήκαμε στην επτάχρονη  δικτατορία, να εμβαθύνουμε στον ποιητικό λόγο εκείνης της εποχής ο οποίος εκφράστηκε και μέσω της μουσικής. 

Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι ταυτόχρονα και γιορτή της Δημοκρατίας και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η μέρα προσφέρεται ως ευκαιρία για αναστοχασμό πάνω τις πανανθρώπινες αξίες και αρχές της δημοκρατίας.  

Οφείλουμε να  καλλιεργήσουμε στα παιδιά την δημοκρατική συνείδηση και την πεποίθηση ότι η ελευθερία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες, ώστε να γίνουν θεματοφύλακες των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, συνεχιστές και υπερασπιστές αυτών, όταν αμφισβητείται και διακυβεύεται η σταθερότητά τους, εμπνεόμενοι από τα παιδιά του Πολυτεχνείου, οι οποίοι όπως αναφέρει και ο ποιητής «Δίχως τουφέκι και σπαθί, με τον ήλιο στο μέτωπο, υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί. Είστε το ποίημα».