Τα χαµόγελα πάγωσαν και τα αστεία κόπηκαν απότοµα. Τα µάτια πληµµύρισαν δάκρυα και ένας κόµπος στον λαιµό ήρθε να διαδεχτεί όλη αυτή την αίσθηση ελαφρότητας που πληµµύριζε τα σαλόνια όπου οι τηλεθεατές, βυθισµένοι στους καναπέδες τους µε το κινητό στο χέρι, έγραφαν µέχρι εκείνη τη στιγµή δηλητηριώδεις ατάκες για τους παίκτες και τις υποψήφιες προς αποχώρηση.
Κανείς δεν φανταζόταν ότι το βράδυ της περασµένης Τετάρτης, ανήµερα του Αγίου Βαλεντίνου, η ιστορία ενός ζευγαριού θα έγραφε µια τραγική σελίδα στο «Survivor». Η ιστορία της Μαρίνας και του Θανάση -ή, µάλλον, του Θάνου όπως εκείνη τον φώναζε- ταίριαζε γάντι στην ηµέρα της γιορτής των ερωτευµένων αν και χωρίς µελώµατα, ούτε happy end.
Η εξοµολόγηση της Μαρίνας Πήχου άφησε βουβό το τηλεοπτικό κοινό που σε µια ανύποπτη στιγµή έκανε ακόµα και όσους τη λοιδορούσαν ή την ψήφισαν µε φανατισµό για να αποχωρήσει από το παιχνίδι να λυγίσουν από συγκίνηση. Συµπαίκτες και αντίπαλοι την παρακολουθούσαν να περιγράφει ψύχραιµη, µε φωνή σταθερή και µε ένα µεγάλο φωτεινό χαµόγελο που πήγαινε κόντρα στον πόνο που κρυβόταν στα λόγια της, όλα όσα την έφεραν στο «Survivor».

Για την ακρίβεια, τον ένα και µοναδικό λόγο που δεν ήταν άλλος από την υπόσχεση που είχε δώσει στον Θάνο Γκιτέρσο, τον 32χρονο σύντροφό της ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο τον περασµένο Αύγουστο, όταν ένα κύµα τον έριξε πάνω στα βράχια σε παραλία της Ικαρίας όπου βρίσκονταν για διακοπές.
Η Μαρίνα ήταν µαζί του, τον παρακάλεσε να µη βουτήξει γιατί είχε θαλασσοταραχή και η περιοχή ήταν βραχώδης. Εκείνος δεν την άκουσε, ήταν ριψοκίνδυνος, λάτρευε την περιπέτεια, ήθελε να παλέψει µε τα κύµατα. Ο Θάνος ήταν πολύ δυνατό παιδί, δεν φοβόταν, ένιωθε ατρόµητος. Ενα κύµα τον χτύπησε µε δύναµη πάνω σε έναν βράχο. Και µπροστά στο θηρίο της φύσης κανείς δεν µένει αλώβητος. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Η υπόσχεση

Η Μαρίνα µάζεψε όση ψυχραιµία µπορούσε και αποκάλυψε το µυστικό της αφότου είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και είχε πλέον αποφασιστεί πως αυτή θα έφευγε από το «Survivor». ∆εν το είπε νωρίτερα, δεν το αποκάλυψε όταν οι κάµερες την έδειχναν να µιλά για όσα νιώθει ως υποψήφια για αποχώρηση. ∆εν ήθελε να πουλήσει την ιστορία της. ∆εν ήθελε να µολύνει καµία από τις αναµνήσεις ενός µεγάλου έρωτα.

Ηθελε να δοκιµάσει τις δυνάµεις της χωρίς να εκβιάσει τα αισθήµατα του κοινού. Θα µιλούσε όταν µάθαινε την ετυµηγορία του. «Είχαµε σχεδιάσει το βήµα του “Survivor” µε το αγόρι µου, που αυτή τη στιγµή δεν βρίσκεται στη ζωή. Απλά για µένα έπρεπε να κλείσει ένας κύκλος, ένας όµορφος κύκλος..
Παρ’ όλα αυτά το έκανα καθαρά γι’ αυτόν, επειδή πίστευε σε µένα ότι µπορώ να φτάσω µακριά, οπότε πήρα την απόφαση να έρθω στο “Survivor”. Ηθελα να ολοκληρώσω το όνειρο που είχε για µένα. Αφιερώνω ό,τι έχω κάνει, και στα αγωνίσµατα και παντού, στον Θάνο, που µε βλέπει από εκεί πάνω, µε καµαρώνει και είναι περήφανος για µένα. Μου λείπει πάρα πολύ, ήθελα να το πω. Κάποια στιγµή, ελπίζω όχι σύντοµα, θα τον συναντήσω.

Εχω πάρα πολλή ενέργεια µέσα µου και είµαι θετικός άνθρωπος. Οπότε, δεν πρόκειται να το βάλω κάτω. Απλά περίµενα να µείνω λίγο παραπάνω, αλλά δεν µε πειράζει καθόλου. Ευχαριστώ τον Θεό που είµαι εδώ και έχω ζήσει όλες αυτές τις στιγµές µε όλα τα παιδιά. Ελπίζω να µην τον έχω απογοητεύσει και απλά να είναι περήφανος για µένα. Θέλω να ‘ναι µόνο περήφανος, τίποτε άλλο. Τα έχω κάνει όλα για αυτόν»!

Ο Νικόλας Αγόρου ξεσπά σε λυγµούς την ώρα που η Κατερίνα ∆αλάκα δεν µπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους οι οποίοι συγκλονισµένοι από την τραγική ιστορία της Μαρίνας δεν αρθρώνουν λέξη. Η Ντάρια καταρρέει, ο Γιάννης ∆ρυµωνάκος κοιτάζει µε άδειο βλέµµα απέναντι. Ο Σάκης Τανιµανίδης προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιµία του και προς τιµήν του δεν αφήνει περιθώρια να ξεδιπλωθεί και άλλη δραµατική σελίδα από αυτή την ιστορία αγάπης κάνοντας ερωτήσεις που θα έφερναν κι άλλα δάκρυα - αλλά και µεγαλύτερη τηλεθέαση.

Τα χέρια των Μαχητών και των ∆ιασήµων σκουπίζουν δάκρυα, ο συµπαίκτης της Ηλίας Γκότσης, σοκαρισµένος επειδή εκείνος την πρότεινε για αποχώρηση, δεν ξέρει τι να πει. ∆είχνει χαµένος.
Το κλίµα στην σπηλιά του συµβουλίου είναι βαρύ. Το µυστικό της Μαρίνας αποκαλύφθηκε λίγο προτού τους αποχαιρετήσει µε το κεφάλι ψηλά. Το Twitter παγώνει. Τα αρνητικά σχόλια σβήνονται, τα βλέµµατα υγραίνουν, το χιούµορ κόβεται µαχαίρι και όλοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν πώς κατάφερε η Μαρίνα να κρατήσει κρυφή αυτή την ιστορία.


Μια τραγική ιστορία αγάπης

Το ψηλόλιγνο µελαχρινό κορίτσι ήταν µόλις 20 ετών όταν γνώρισε τον Θανάση. Ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος. Οι µατιές διασταυρώθηκαν, όπως και τα όνειρά τους στη συνέχεια... Εκείνος, από 4 ετών είχε µυηθεί στις πολεµικές τέχνες, µάθαινε κουνγκ φου και ήταν ήδη σαφές και για τους φίλους και για την οικογένειά του πως θα αφοσιωνόταν σε αυτό. Εκεί θα ονειρευτεί, εκεί θα χτίσει τη διαδροµή του και πολύ σύντοµα θα γίνει πρωταθλητής του kick boxing.

Οσοι τον ήξεραν µιλούν για ένα καλοσυνάτο παιδί, για έναν αφοσιωµένο και αγαπητό αθλητή µε πολύ µεγάλες προοπτικές. ∆ιόλου τυχαίο που τον αποκαλούσαν µε ονόµατα ηρώων πολεµικών ταινιών, όπως «Transporter του kick boxing». Εκείνη αθλητικό κορίτσι από τα γεννοφάσκια της, θα ασχοληθεί µε την ενόργανη από τα παιδικά της χρόνια που τα πέρασε στα Τρίκαλα, θα σπουδάσει στα ΤΕΦΑΑ, θα γίνει µέλος της εθνικής οµάδας, θα λάβει διακρίσεις, θα κερδίσει πανελλήνιους τίτλους. Τα τελευταία 5 χρόνια, όσα κράτησε και η σχέση της µε τον Θάνο, ασχολείται κι εκείνη µε το kick boxing αλλά και µε το TRX και το function.

Η σχέση της µε τον αθλητισµό είναι σχέση ζωής, τρόπος ζωής. Οσοι τη γνωρίζουν µιλούν για µια δυναµική, συγκροτηµένη προσωπικότητα, έναν σε γενικές γραµµές θετικό άνθρωπο που δεν τα παρατάει εύκολα, ούτε χάνει την ψυχραιµία του ή τον στόχο του. Για κάποιους ίσως που τη συναντούν για πρώτη φορά ο δυναµισµός της µεταφράζεται σε σκληρότητα. Η Μαρίνα δεν κάνει νάζια, τερτίπια ή ούτε παιχνιδάκια. Είναι αθλήτρια και πάνω απ’ όλα µαχήτρια. ∆εν τη νοιάζουν οι νέες γνωριµίες. Της αρκούν οι φίλοι που ήδη έχει, οι άνθρωποι γύρω της που θεωρεί δικούς της.

Μια απόλυτα περιφρουρηµένη προσωπικότητα, µε συγκεκριµένους στόχους στους οποίους αφοσιώνεται απόλυτα. Ισως σε αυτό να οφείλεται και το οξύθυµο του χαρακτήρα της. «Η Μαρίνα κάποτε ήταν νευρικός άνθρωπος. Οξύθυµος. Μετά τον θάνατο του Θανάση, όµως, άλλαξε. Σαν να έσπασε κάτι µέσα της. ∆εν είναι πια η ίδια», λέει άνθρωπος που τη γνωρίζει πριν και µετά το περιστατικό που άλλαξε όχι µόνο τη ζωή της αλλά και την ίδια. Σε κάποια από τις δεκάδες ευτυχισµένες στιγµές του, το ζευγάρι παρακολουθώντας το «Survivor» κάνει προσοµοίωση στο σαλόνι του.

Η Μαρίνα θα κάνει ότι παίζει το παιχνίδι της ασυλίας χρησιµοποιώντας τα πιάτα της κουζίνας της. Η ιδέα να πάει στο ριάλιτι επιβίωσης ξεκίνησε ως αστείο αλλά έγινε πραγµατικότητα. Το ζευγάρι στοιχηµατίζει και σύντοµα η Μαρίνα δηλώνει συµµετοχή στο πιο δηµοφιλές ριάλιτι της ελληνικής τηλεόρασης. Ο Θάνος έχει ήδη δηµιουργήσει τη σχολή των ονείρων του, το Mirmidon Fighters, στην οποία δουλεύει και εκείνη. Μαζί στη ζωή µαζί και στη δουλειά. Είναι αχώριστοι, είναι ευτυχισµένοι. Εχουν βάλει, όµως, στοίχηµα και η Μαρίνα πρέπει να το τηρήσει προσπαθώντας να µπει στο παιχνίδι. Ο Θάνος πιστεύει πολύ σε αυτή, ότι θα πάει µακριά, ότι θα τα καταφέρει. Το τραγικό παιχνίδι της µοίρας Αρχές Αυγούστου και ο θάνατος τους συναντά στις διακοπές τους. Εκείνος πνίγεται, η Μαρίνα καταρρέει. Ολα παγώνουν.

Η κηδεία του Θάνου έγινε τον περασµένο Αύγουστο, στο χωριό του, στην Αγρελιά Τρικάλων µε πλήθος κόσµου να αποχαιρετά το αδικοχαµένο παλικάρι δίχως στεφάνια, αφού η παράκληση της οικογένειας ήταν να δοθούν χρήµατα στο Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών. Ο λογαριασµός του στο Facebook είχε γεµίσει µηνύµατα φίλων που δεν πίστευαν πως συνέβη κάτι τόσο τραγικό.

Ολοι προσπαθούσαν µε κάθε τρόπο να δώσουν κουράγιο στην οι κογένειά του, στον πατέρα του που τους ζήτησε να πάνε µε λευκά στην κηδεία του παιδιού του και, φυσικά, στη Μαρίνα. Ο Θάνος είχε και έναν ακόµη φίλο ο οποίος δοκίµασε να κερδίσει ένα άλλο στοίχηµα. Τον Κωνσταντίνο Οροκλό, τον παίκτη του «Nomads», ο οποίος είχε εξοµολογηθεί σε παλαιότερη συνέντευξη: «1η Αυγούστου, ενώ εγώ έτρεχα στον ΑΝΤ1 για ραντεβού κ.τ.λ., έχασα έναν από τους καλύτερούς µου φίλους, που πνίγηκε στην Ικαρία!

Ο Θανάσης ο Γκιτέρσος. Ηταν καθηγητής πολεµικών τεχνών και ένα από τα καλύτερα παιδιά που έχω γνωρίσει. Νοµίζω ήταν µαζί µου σε όλο το ταξίδι και συνεχίζει να είναι. Θα τον έχω σε όλη µου τη ζωή. Μου έδινε έξτρα δύναµη. Ηταν και είναι πάρα πολλά». Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο Κωνσταντίνος θα αποκαλύψει πως «η Μαρίνα ήταν µόλις 20 ετών όταν τον γνώρισε. Μωρό ήταν και µωρό είναι ακόµη, µόλις 25 ετών. Συζούσαν, ήταν πολύ αγαπηµένο ζευγάρι. Τον λάτρευε και τη λάτρευε. Εκαναν µαζί όνειρα. Η Μαρίνα δούλευε και δουλεύει ακόµη στη σχολή που άνοιξε ο Θανάσης. ∆εν ξέρω τι θα αποφασίσει τώρα που θα επιστρέψει από τον Αγιο ∆οµίνικο, αλλά εµείς, όλοι οι φίλοι του Θανάση, είµαστε δίπλα της και τη στηρίζουµε σε ό,τι αποφασίσει.

Αν ζούσε ο Θανάσης, θα παντρεύονταν, η σχέση τους ήταν σχέση ζωής. Οταν σκοτώθηκε, η Μαρίνα σοκαρίστηκε. Πέρασε πάρα πολύ δύσκολα. Εχασε τον άντρα της, το στήριγµά της». Η σχολή του Θανάση παραµένει ανοιχτή. Τη στηρίζουν οι φίλοι και φυσικά η Μαρίνα που εργάζεται εκεί και έχει αποφασίσει να συνεχίσει να βάζει στόχους. Θέλει να δει πόσο ψηλά µπορεί να φτάσει. Είναι, άλλωστε, και η υπόσχεση που έχει δώσει στον Θάνο. Στις οντισιόν του «Survivor» θα πει στους υπεύθυνους επιλογής την προσωπική της ιστορία. Μια ιστορία που όπως ακριβώς συγκίνησε την περασµένη Τετάρτη το τηλεοπτικό κοινό, µε τον ίδιο τρόπο επέδρασε και στους ανθρώπους της παραγωγής που της έδωσαν την ευκαιρία.


Η µεγάλη ανατροπή
Η Μαρίνα τις πρώτες εβδοµάδες είναι πολύ δυνατή. Μάχεται µε πάθος, είναι γρήγορη, πετυχαίνει νίκες και είναι τυχερή στα κουίζ. Το µόνο που ξενίζει τους συµπαίκτες της και το κοινό είναι το γεγονός ότι τα έπαθλα που κερδίζει από τα κουίζ προτιµά να τα µοιράζεται µόνο µε συγκεκριµένα άτοµα. Λίγες ηµέρες πριν, οι συµπαίκτες της την κατηγορούν στην κάµερα ότι είναι µέλος µιας άτυπης κλίκας και ότι η συµπεριφορά της στον στίβο µάχης µπορεί να είναι καλή, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για την παραλία.

Ο Ηλίας Γκότσης την προτείνει ως υποψήφια για αποχώρηση. Εκείνη θα θυµώσει και θα µιλήσει µε πολύ σκληρά λόγια, κάτι που θα κάνει το κοινό να της επιτεθεί στα κοινωνικά δίκτυα µε πολύ έντονο τρόπο... Είναι φανερό ότι χάνει την ψυχραιµία της. Χαρακτηρίζει τον Ηλία διπρόσωπο, υποκριτή και φτάνει στο σηµείο να πει ότι «δεν φοράει παντελόνια». Σκληρή κουβέντα για να ειπωθεί δηµόσια και µε τέτοια αφορµή. Είναι όντως οξύθυµη η Μαρίνα. ∆υστυχώς δεν κατάφερε να µείνει πολύ µέσα στο παιχνίδι αν και το πάλεψε, ήταν εξαιρετική αγωνιστικά αλλά το κοινό δεν την υποστήριξε όσο χρειαζόταν για να µείνει. Στο συµβούλιο του νησιού η Μαρίνα µαθαίνει ότι τελικά είναι η παίκτρια που φεύγει.

Το στοίχηµα που έβαλε µε τον Θάνο της µπορεί να µην κερδήθηκε, αλλά δεν χάθηκε κιόλας. Επιλέγει να αποκαλύψει το µυστικό της λίγα λεπτά πριν φύγει. Ολα τελείωσαν. Η ιστορία της Μαρίνας και του Θανάση δεν ήταν γνωστή εξαρχής. Αν ήταν, ίσως πολλά να γίνονταν διαφορετικά. Οµως τώρα που έγινε γνωστή, σίγουρα τον έκανε περήφανο εκεί ψηλά απ’ όπου η Μαρίνα ξέρει ότι τη βλέπει…

Αφροδίτη Γραμμέλη (Πρώτο Θέμα)