Στο δημοτικό συμβούλιο Τρικάλων έφτασε χθες βράδυ το φλέγον θέμα της ρύπανσης του Πηνειού, στην περιοχή της Μεγάρχης, με την επιτροπή των κατοίκων να επιρρίπτει ξεκάθαρες ευθύνες στην Γαλακτοβιομηχανία «Όμηρος» η οποία διατηρεί τυροκομική μονάδα στην περιοχή.

Όπως υποστήριξαν το πρόβλημα είναι χρόνιο και εντείνεται, κυρίως τους θερινούς μήνες, με τη δυσοσμία σε όλη την περιοχή να είναι αφόρητη.

Από την πλευρά της επιχείρησης προβλήθηκε ο ισχυρισμός για βλάβη στον βιολογικό καθαρισμό, η οποία παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες και πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ζήτημα χρόνιας ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Η συζήτηση ήταν “μαραθώνια” και κράτησε περίπου 2,5 ώρες, με τις δύο πλευρές να συναινούν ότι πρέπει να εγκατασταθεί ένα καταγραφικό μηχάνημα που να ελέγχει σε συχνή βάση τους ρύπους, σημείο στο οποίο στάθηκαν στις τοποθετήσεις τους και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, με τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου να συμπληρώνει ότι «είμαστε εδώ για να ληφθούν επιπλέον μέτρα από την πλευρά της επιχείρησης».

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων κ.κ. Οικονόμου και Τζιατζιάς υποστήριξαν, στην αρχική τους τοποθέτηση, ότι «η δυσοσμία στην περιοχή είναι έντονη από τα λύματα» ζητώντας «να τοποθετηθεί ένα καταγραφικό μηχάνημα που να δείχνει τον βαθμό της ρύπανσης στην περιοχή και να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία». Επίσης ζήτησαν «την άμεση λήψη μέτρων από τον Δήμο και την Περιφέρεια, για να βελτιωθεί η κατάσταση».

Τόνισαν επίσης ότι η αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κινητοποιήθηκε μετά την καταγγελία τους, ενώ ανέφεραν χαρακτηριστικά «κάνουμε χρόνια υπομονή» και αυτό που ζητάμε είναι «να ζήσουμε στο χωριό μας».

Συμπλήρωσαν επίσης ότι δεν επιθυμούν το κλείσιμο της επιχείρησης αλλά να «μπορέσουν να συνυπάρξουν με αυτή».

Στη συνέχεια κάτοικος της περιοχής, για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος, παρουσίασε στο Σώμα ένα μπουκαλάκι με λύματα από την περιοχή (φωτογραφία).

Ο δικηγόρος κ. Δημ. Κοντογιάννης, που εκπροσώπησε την εταιρεία, στην τοποθέτησή του, υποστήριξε ότι «η επιχείρηση, από τον Οκτώβριο του 2016, λειτουργεί με νόμιμη άδεια έναν σύγχρονο βιολογικό καθαρισμό, και οι αναλύσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και όλα είναι εντός των φυσιολογικών ορίων».

Δέχτηκε ωστόσο ότι «στις 8 Ιουλίου εμφανίστηκε  πρόβλημα στον βιολογικό ο οποίος σταμάτησε τη λειτουργία του. Τα λύματα που έφυγαν δεν ήταν επεξεργασμένα. Ενημερώσαμε άμεσα για το θέμα και μας είπαν να ρίξουμε άργιλο για να σταθεροποιηθούν τα λύματα και στη συνέχεια να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ. Από τότε το εργοστάσιο βρίσκεται ουσιαστικά σε καθεστώς μίνιμουμ λειτουργίας, διοχετεύοντας τα υπάρχοντα λύματα στον βιολογικό της Καλαμπάκας. Μεγαλοποιούμε ένα θέμα για το οποίο δεν ευθυνόμαστε εμείς. Δεν έχουμε διάθεση να αντιδικήσουμε ή να παρανομήσουμε. Επιζητούμε τη συνδρομή των υπηρεσιών και τον έλεγχο των κατοίκων».

Ο προϊστάμενος  του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Αγαθάγγελος Τσιάρας στην ομιλία  του ανέφερε ότι πάρθηκαν δείγματα μετά τις καταγγελίες των κατοίκων που έδειξαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν ξεκάθαρες υπερβάσεις. Όσον αφορά το θέμα των τακτικών ελέγχων σημείωσε ότι «μέχρι τώρα τα δείγματα που λαμβάναμε ήταν κατόπιν καταγγελιών, ενώ το 2016 εκείνα τα δείγματα ήταν λίγο παραπάνω από τα όρια, όχι σε τραγική μορφή».

Συμπλήρωσε επίσης ότι τους έχει ζητηθεί από το υπουργείο να γίνονται τακτικές, πλέον, επιθεωρήσεις, ωστόσο το πρόβλημα που προκύπτει είναι η έλλειψη προσωπικού που δυσχεραίνει την κατάσταση.

Οι τοποθετήσεις

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο κ. Γ. Καϊκης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε ότι «φαινόμενα σαν αυτό δεν συμβαίνουν μόνο εδώ. Στη λογική του κέρδους γίνονται πράγματα που μας ξεπερνάνε». Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν «αδυναμίες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς λόγω μειωμένου προσωπικού», συμπληρώνοντας ότι «οι συχνοί έλεγχοι είναι αναγκαίοι».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος κ. Χρ. Λάππας ανέφερε ότι «χαιρετίζω την ευαισθησία των κατοίκων αν και υπάρχουν στοιχεία υπερβολής. Χαιρετίζω επίσης τη θέληση της επιχείρησης για συνεργασία στον συχνό έλεγχο των εκροών. Το μηχάνημα καταγραφής είναι μια λύση και πρέπει να λειτουργήσει»

Ο κ. Δημ. Παπαθανασίου από το «Φυσάει Κόντρα» συμφώνησε με τους κατοίκους ότι το πρόβλημα είναι χρόνιο, αναφέροντας την πρωτοβουλία που είχε πάρει ο συνδυασμός πριν τρία χρόνια για την ανάδειξη ανάλογου ζητήματος στο Διαλεχτό, που γειτνιάζει με την περιοχή.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο δήμος δεν μπορεί να πάρει μέτρα για το θέμα και τα περιμένει όλα από την Περιφέρεια» αναρωτήθηκε, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «όσο δεν υπάρχουν  ελεγκτικοί μηχανισμοί, αυστηρή τήρηση των νόμων και χαλαρή αντιμετώπιση, τα προβλήματα αυτά θα εντείνονται». Έκανε λόγο επίσης για απουσία πολιτικής βούλησης.

Από την πλευρά του ο κ. Δημ. Χατζηγάκης ζήτησε υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε «επειδή πιστεύω στον διάλογο οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν τη χρυσή τομή και αυτό θα γίνει μέσα από τους συχνούς ελέγχους με μια κοινά αποδεκτή υπηρεσία που δεν θα αμφισβητείται από κανέναν».

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρ. Αναστασίου τόνισε ότι «οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε εμάς διότι απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν βρήκαν άκρη. Εκεί υπάρχει το πρόβλημα. Όλοι θέλουν το καταγραφικό και υπάρχει η καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές για να βρεθεί μια λύση».

Τέλος ο κ. Θ. Σπανός ανέφερε ότι «έχει τύχει και σε εμάς να χαλάσει ο βιολογικός και μπορούμε να δικαιολογήσουμε την επιχείρηση». Συμπλήρωσε επίσης ότι «το θέμα καλώς το βάλανε οι κάτοικοι», προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «να συζητήσετε με τους επιχειρηματίες για να βρείτε τη λύση».

Ο δήμαρχος

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτησή του δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημ. Παπαστεργίου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά «εγώ προέτρεψα τους κατοίκους να έρθουν για να εκθέσουν το πρόβλημά τους. Δεν συγκαλύπτουμε τίποτα». Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ήθελα να μένω αυτό το διάστημα στη Μεγάρχη. Και στο παρελθόν υπήρχαν θέματα και το πρόβλημα ήταν έντονο».

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «δεν είμαστε εισαγγελείς για να κουνήσουμε το δάχτυλο», επισημαίνοντας ότι «έχουμε επωμιστεί με πολλές ευθύνες που δεν μας αναλογούν».

Απευθυνόμενος προς την επιχείρηση τόνισε ότι «πρέπει να παρθούν όλα τα επιπλέον μέτρα και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, ώστε να μην ξανάρθουμε πάλι στο δημοτικό συμβούλιο και να συζητούμε για τα ίδια».

Κλείνοντας συμπλήρωσε ότι έχει λάβει τις ανάλογες διαβεβαιώσεις από την ιδιοκτησία της επιχείρησης συμπληρώνοντας με νόημα ότι «εμείς είμαστε πρώτα με το περιβάλλον, μετά με τους κατοίκους και στη συνέχεια με την επιχείρηση».

Τάσος Πλέντζας