Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων. Το κύριο θέμα της πολύωρης συζήτησης ήταν οι καταστροφικές πλημμύρες τόσο στην πόλη των Τρικάλων, όσο και σε χωριά του Δ.Τρικκαίων.

Κάτοικοι της πόλης αλλά και των Μεγάλων Καλυβίων έδωσαν το παρόν, εκφράζοντας τις έντονες διαμαρτυρίες τους προς την Δημοτική Αρχή για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Κατά την διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, οι οποίοι εξήγησαν τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν από την ημέρα της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου όταν ξεκίνησαν στην πόλη των Τρικάλων τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα, που κορυφώθηκαν τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας.

Μέσα σε ατμόσφαιρα έντασης και αντιπαραθέσεων ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σάκκας, πήρε τον λόγο εξηγώντας και ο ίδιος τις ενέργειες του Δήμου μέσα στο χρονικό της καταστροφής. Όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή έντονη ήταν η κινητικότητα υπηρεσιών του Δήμου στα σημεία της πόλης αλλά και εκτός αυτής, όπου είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε εκτενώς στις δραματικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβιών. Όπως είπε αμέσως μετά το μήνυμα του 112 στους κατοίκους τους για τις πλημμύρες που αναμένονταν, με ενέργειές του πήγαν λεωφορεία στο χωριό προκειμένου να μετακινηθούν σε ασφαλές σημείο, ενώ με την συνδρομή της ΕΜΑΚ και της ΣΜΥ έγιναν απεγκλωβισμοί πολιτών από την Αγία Κυριακή και τα Μεγ.Καλύβια μια ημέρα μετά.

 Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους φιλοξενούνται ακόμη και σήμερα σε ξενοδοχεία της πόλης, στα οποία όπως τόνισε θα μείνουν όσο χρειαστεί μέχρι να επιστρέψουν σε ασφαλή χώρο.  Ο Δήμος τους παρέχει φαγητό δύο φορές την ημέρα, ενώ δίπλα τους είναι κοινωνικοί λειτουργοί και γιατροί.

Καθώς οι καταστροφές από τις πλημμύρες είναι πολύ μεγάλες σε ολόκληρο τον νομό Τρικάλων, ο κ. Σακκάς είπε πως στόχος του είναι να ενταχθεί στις «κόκκινες περιοχές». Αίτημα που μετέφερε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Μ.Καλύβια, αλλά και στους υπουργούς Κ.Σκρέκα, Δ.Παπαστεργίου, Σ.Ζαχαράκη και Θ.Λιβάνιο. Σχετικώς με τα ζητήματα της δημόσιας υγείας ανέφερε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του Δήμου, ωστόσο, βρίσκεται σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για την περισυλλογή των νεκρών ζώων και για τους ψεκασμούς.

Αυτά τα λάθη που έγιναν σίγουρα τα αναγνωρίζω, το ζήτημα για όλους μας είναι η επόμενη ημέρα, είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Τρικκαίων τονίζοντας την αναγκαιότητα της συνεργασίας Δήμου και Περιφέρειας για την θωράκιση της πόλης απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μ.Σ. trikalaenimerosi.gr