Στη σύσκεψη εργατικών σωματείων & μαζικών φορέων του κινήματος που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες και συζητήθηκαν πρωτοβουλίες και αγωνιστικές δράσεις για οξυμμένα εργατικά και λαϊκά προβλήματα, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων, δραστηριότητες για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 50ης επετείου από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο.

Από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ήταν κοινή διαπίστωση ότι:  

«Το σύνθημα που γράφτηκε στις πύλες του Πολυτεχνείου "Έξω αι ΗΠΑ - Έξω το ΝΑΤΟ" συνεχίζει να φωτίζει την πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του συστήματος που γεννά τους πολέμους και την προσφυγιά.

Η επέτειος των 50 χρόνων από το Πολυτεχνείο πραγματοποιείται τη στιγμή που στην Παλαιστίνη διαπράττεται ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό έγκλημα, που απειλεί με γενικότερη πολεμική ανάφλεξη όλη την περιοχή!

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι μαζί με Παλαιστινιακό λαό, που το κράτος του Ισραήλ τον δολοφονεί εδώ και δεκαετίες, με εκατόμβες νεκρών, με την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με πογκρόμ, απαρτχάιντ και αποκλεισμούς, με φυλακίσεις και βασανισμούς

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στους αγώνες ενάντια στα διαρκή εγκλήματα σε βάρος της ζωής του λαού, ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζουν τις ζωές μας για τα κέρδη, που θεωρούν τις ανάγκες μας κόστος, ενάντια στην πολύπλευρη καταστολή και τους νόμους που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Τη στιγμή που η ακρίβεια αυξάνεται μέχρι και 19% τσακίζοντας το λαϊκό εισόδημα, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι! Τη στιγμή που στη Θεσσαλία μετράμε ακόμη τις πληγές μας στις λάσπες. Την ίδια στιγμή πληρώνουμε 7,4 δισ. για τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ!»

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε:

- Να αναδείξουμε σε κάθε χώρο δουλειάς και εκπαίδευσης τα ιστορικά συμπεράσματα, αλλά και το σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου! Με εκδηλώσεις, περιοδείες παρεμβάσεις, γενικές συνελεύσεις φτάσουμε σε όλους τους συναδέλφους, τους νέους, τους φοιτητές, τους μαθητές!

- Η καταγγελία της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ & τους ιμπεριαλιστές συμμάχους του ,καθώς και η αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης, να διαπερνά κάθε εκδήλωση και δράση μας  για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου.

- Να διοργανώσουμε μεγάλη εκδήλωση αγωνιστικού γιορτασμού και την αντιιπεριαλιστική πορεία της 17ης Νοέμβρη, την Παρασκευή 17 Νοέμβρη στις 5 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων. 

- Να καταθέσουν στεφάνια τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς στο μνημείο των 5 Τρικαλινών ΕΠΟΝιτών, που θυσιάστηκαν στον αντιφασιστικό απελευθερωτικό αγώνα το 1944.

Είμαστε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό! Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973.

Οι προσπάθειες να περάσουν στη λήθη τα ιστορικά συμπεράσματα του Πολυτεχνείου αλλά και τα σύγχρονα μηνύματα που μας διδάσκει, θα πέσουν στο κενό!

  • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
  • ΣΥΝΔΙΚΑΤO ΓΑΛΑΚΤΟΣ-ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΠΟΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
  • ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Η ΑΝΟΙΞΗ»

 

 

 

 

Σχέδιο Ανακοίνωσης για την 50η Επέτειο του Πολυτεχνείου

Τιμάμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου!  Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους χιλιάδες φοιτητές, εργάτες και μαθητές της Αθήνας που αγωνίστηκαν για τρεις μέρες με ηρωισμό, με αυτοθυσία, με πρωτόγνωρη αυτενέργεια ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα, τη φλόγα του οποίου κράτησαν αναμμένη όλα τα προηγούμενα χρόνια οι χιλιάδες αγωνιστές στις φυλακές, στις εξορίες, στα βασανιστήρια και τα μπουντρούμια της ΕΑΤ - ΕΣΑ.

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στους αγώνες ενάντια στα διαρκή εγκλήματα σε βάρος της ζωής του λαού, ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζουν τις ζωές μας για τα κέρδη, που θεωρούν τις ανάγκες μας κόστος, ενάντια στην πολύπλευρη καταστολή και τους νόμους που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Τη στιγμή που η ακρίβεια αυξάνεται μέχρι και 19% τσακίζοντας το λαϊκό εισόδημα, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι , στη Θεσσαλία μετράμε ακόμη τις πληγές μας στις λάσπες.  Την ίδια στιγμή πληρώνουμε 7,4 δισ. για τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ!

Τη στιγμή που τα Πανεπιστήμια αιμορραγούν από τις ελλείψεις σε διδακτικό, τεχνικό και εργαστηριακό προσωπικό, που δεν υπάρχουν εστίες για τους φοιτητές, δίνονται 1δισ. ευρώ για την επιχειρηματική τους δράση! Μάλιστα αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των φοιτητών σε σίτιση, στέγαση, υποδομές, ετοιμάζεται να φέρει νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!!!

Κανένας εργαζόμενος και νέος να μη συμβιβαστεί με αυτή τη ζωή! Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής, των δικαιωμάτων, των σπουδών μας!

Στο Πολυτεχνείο συναντήθηκαν οι αγώνες των φοιτητών και των εργατών και γράφτηκε ιστορία. Εκεί είναι η δύναμή μας. Στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα. Εκεί όπου συναντηθήκαμε και το προηγούμενο διάστημα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης από την ακρίβεια, για μέτρα προστασίας της ζωής, ενάντια στους πλειστηριασμούς, στην αλληλεγγύη στους πληγέντες της Θεσσαλίας!

«…με το σύνθημα "Έξω οι ΗΠΑ - Έξω το ΝΑΤΟ" την ανάγκη να δυναμώνουμε την πάλη για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, για να σταματήσει η ελληνική επικράτεια και οι υποδομές της χώρας να μετατρέπονται σε "ορμητήρια πολέμου".

…με το σύνθημα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" να κάνουμε υπόθεση του δικού μας αγώνα την υπεράσπιση της ζωής, των δικαιωμάτων, των σπουδών μας». 

 Η επέτειος των 50 χρόνων από το Πολυτεχνείο πραγματοποιείται τη στιγμή που στην Παλαιστίνη διαπράττεται ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό έγκλημα, που απειλεί με γενικότερη πολεμική ανάφλεξη όλη την περιοχή

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι μαζί με Παλαιστινιακό λαό, που το κράτος του Ισραήλ τον δολοφονεί εδώ και δεκαετίες, με εκατόμβες νεκρών, με την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με πογκρόμ, απαρτχάιντ και αποκλεισμούς, με φυλακίσεις και βασανισμούς».

 «Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μας διδάσκει… ότι ο αγώνας του λαού και της νεολαίας "φώτισε" και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντι στους αγώνες του λαού μας. Μας δείχνει τον δρόμο της σύγκρουσης με το σύστημα, τις απαγορεύσεις και την καταστολή, μας δείχνει τη δύναμη του οργανωμένου κινήματος. Ότι το σύνθημα "Έξω αι ΗΠΑ - Έξω το ΝΑΤΟ" είναι επίκαιρο, ότι ο αγώνας για την ειρήνη και φιλία των λαών συνεχίζεται ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Με το σύνθημα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" μας δείχνει τον δρόμο ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό. 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές να υψώσουν το ανάστημά τους σε αυτή την πολιτική που όπως τότε, 50 χρόνια πριν, έτσι και σήμερα θεωρεί τις ανάγκες μας κόστος και να παλέψουμε μαζί:

Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Δυναμώνουμε τον αγώνα για τη φιλία, αλληλεγγύη και ειρήνη των λαών,  το τσάκισμα του εθνικισμού - φασισμού. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά του.

Για ολόπλευρη μόρφωση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κόντρα στην υποβάθμισή της και την παραπέρα εμπορευματοποίησή της.

Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στο σήμερα καθώς και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Για την ενίσχυση και τη μαζικότητα του οργανωμένου κινήματος  μέσα από τα Συνδικάτα και τους Συλλόγους, τα Μαθητικά Συμβούλια, μέσα από δημοκρατικές και συλλογικές  διαδικασίες.