Πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην πόλη μας είναι πραγματικά τραγελαφικά. Προκαλούν αβίαστα το γέλιο και την αμέσως επόμενη στιγμή τον προβληματισμό και την θλίψη. Ο συγκεκριμένος αυτοσχέδιος κάδος σκουπιδιών φτιάχτηκε από έναν άγνωστο δημότη που αγαπά και πονά την πόλη του κι απλώς διαθέτει κοινό νου. Φτιάχτηκε για τον σκοπό που έχει γράψει πάνω του: «Μην πετάτε σκουπίδια στο ποτάμι - Μέχρι να θυμηθούν κάδους, τα σκουπίδια εδώ». Δυστυχώς, όμως, όπως όλα δείχνουν δεν θα θυμηθούν!

Στο φιλόδοξο σχέδιο της ανάπλασης του Ληθαίου ποταμού, στο τμήμα της οδού Όθωνος που έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί, έχουν τοποθετηθεί δύο (2) κάδοι απορριμμάτων και δύο (2) ανακύκλωσης όλοι μαζί ελάχιστα μέτρα πριν την γέφυρα του παλιού ΚΤΕΛ. Σε αυτό το μεγάλο τμήμα του δρόμου, από την γέφυρα Γκίκα μέχρι την γέφυρα ΚΤΕΛ, δεν υπάρχει καμία άλλη θέση τοποθέτησης κάδου πουθενά αλλού και στις δύο πλευρές του δρόμου. Δυστυχώς, στο έργο δεν υπήρξε σχεδιασμός για την μόνιμη τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, με τις απαιτούμενες εσοχές στα πεζοδρόμια.

Οι τέσσερις κάδοι, οι μοναδικοί στο παραποτάμιο τμήμα, τοποθετήθηκαν σε ένα σημείο σε ακτίνα τουλάχιστον 200 μέτρων μακριά από τα σπίτια της περιοχής και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο. Καταρχάς, θα πρέπει να διασχίσει κανείς τον δρόμο για να βρεθεί απέναντι. Κι αν επιλέξει να περπατήσει πάνω στο πεζοδρόμιο της Όθωνος θα πρέπει, για να πετάξει τα σκουπίδια στον κάδο, να πατήσει πάνω στο γκαζόν για να κατέβει στον δρόμο και στη συνέχεια να ξαναπατήσει στο γκαζόν για να ανέβει στο πεζοδρόμιο, διότι στην άκρη του παντού υπάρχουν τα παρτέρια με τα λουλούδια. Τουλάχιστον οι άνθρωποι της υπηρεσίας καθαριότητας ας γυρίσουν ανάποδα τους κάδους έτσι ώστε από το πεζοδρόμιο να πατά κάποιος το πεντάλ για να ανοίγουν οι κάδοι, πετώντας τα σκουπίδια με ασφάλεια. Για να μην καταστρέφει το γκαζόν, να μην κινδυνεύει επειδή λόγω βροχής και υγρασίας γίνεται επικίνδυνα ολισθηρό, όπως και από την κίνηση των αυτοκινήτων πίσω από την πλάτη του.

 

Δυστυχώς, καθώς καθημερινώς βλέπω τα τεκταινόμενα στον συγκεκριμένο δρόμο, μέχρι να τοποθετηθούν οι κάδοι στην αρχή της Όθωνος σεργιάνησαν ολόκληρο τον δρόμο από την μια άκρη του στην άλλη. Χωρίς υπερβολή σχεδόν καθημερινά βρίσκονταν σε διαφορετικό σημείο. Ακόμη και πάνω στο καινούργιο πεζοδρόμιο ανέβηκαν! Και αυτό διότι, άγνωστο γιατί, η πόλη δεν διαθέτει οργανωμένο δίκτυο κάδων για την σωστή και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των δημοτών, με τους λίγους και ανεπαρκείς να τοποθετούνται μπροστά σε ακατοίκητα σπίτια, πλατείες, παρατημένα οικόπεδα.

Μ.Σ. trikalaenimerosi.gr