Τα πολλά έως και αμέτρητα έργα στην πόλη των Τρικάλων γεννήθηκαν από την προσδοκία να γράψουν την δική τους ιστορία. Στον επιθετικό προσδιορισμό που χρησιμοποιείται κατά κόρον για την περιγραφή κάθε έργου «εμβληματικό», αποτυπώνεται η επιθυμία για την μελλοντική τους κατάταξη στις σελίδες της τοπικής ιστορίας περί αναμόρφωσης της πόλης. Ωστόσο, από την εξέλιξή τους μάλλον οι περισσότερες σελίδες αυτού του βιβλίου θα αφιερωθούν στα παραλειπόμενα αυτών των έργων, τα ευτράπελα.  

Ένα από αυτά αφορά στην στάση του υπεραστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων, που έχει τοποθετηθεί πραποταμίως επί της οδού Όθωνος. Το πρακτορείο πόλης βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κουκουλάρη και Όθωνος και από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του τοποθετήθηκε απέναντι από αυτό, πάνω στο φαρδύ πεζοδρόμιο, η απαιτούμενη στάση για τους ανθρώπους που περιμένουν το λεωφορείο. Με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης στο συγκεκριμένο τμήμα της παρόχθιας ζώνης του Ληθαίου, το ΚΤΕΛ τοποθέτησε την νέα του στάση. Μια σύγχρονη, καλαίσθητη και πολύ εντυπωσιακή δημιουργία κυρίως το βράδυ λόγω του φωτισμού της. Απολύτως ταιριαστή με την νέα, εκσυγχρονισμένη εικόνα του τοπίου. Από την πρώτη στιγμή, όμως, της εγκατάστασής της δημιούργησε μια μεγάλη απορία! Τι δουλειά έχει τόσα μέτρα μακριά από το πρακτορείο του ΚΤΕΛ; Μα δεν σταματούν εκεί τα λεωφορεία! Βρίσκεται απέναντι από το κτήριο της Μητρόπολης!

Η απάντηση είναι εξίσου εντυπωσιακή με την μορφή της στάσης. Στον σχεδιασμό της ανάπλασης δεν ελήφθη καθόλου υπόψη από τους σχεδιαστές η προϋπάρχουσα στάση απέναντι από το πρακτορείο, που πάντα υπήρχε και είναι απολύτως αναγκαία. Έτσι, όταν το ΚΤΕΛ ζήτησε με μεγάλη χαρά την άδεια της τοποθέτησης της καινούργιας του στάσης έλαβε την κατηγορηματικώς αρνητική απάντηση από τον Δ.Τρικκαίων, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει, πλέον, ο ποδηλατόδρομος. Έτσι, δόθηκε η άδεια τοποθέτησής της αρκετά μακριά, εκεί όπου αλλάζει η πορεία του ποδηλατόδρομου έτσι ώστε να βρίσκεται πίσω από την στάση. Βεβαίως, δεν έχει καμία σημασία που κανείς δεν κάθεται περιμένοντας το λεωφορείο και είναι πάντα άδεια… την ίδια στιγμή που απέναντι από το πρακτορείο δεκάδες άνθρωποι το περιμένουν όρθιοι. Κάλλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες αυτήν η φουτουριστική στάση με αδιόρατα ίχνη κονστρουκτιβισμού θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ένα έργο τέχνης. Μην αγγίζετε. Θαυμάστε μόνο!

Αξίζει να σημειωθεί πως η στάση του ΚΤΕΛ που του κόστισε πάνω από 10.000 ευρώ, έγινε «πρωτοσέλιδο» εκτός Τρικάλων αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια, ως ένα στοιχείο που συνάδει απολύτως με τον χαρακτήρα της πόλης, ως «έξυπνης».

Άντε τώρα, να τους εξηγήσεις την εξυπνάδα της!

Μ.Σ., trikalaenimerosi.gr