Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 03.04.2023, στην Αθήνα, στα γραφεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας μεταξύ του αξιότιμου Υπουργού Σκρέκα Κωνσταντίνου και του Προέδρου της Ο.Σ.Φ.Ε. Μπιρλιράκη Βασίλειου. 

Ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Φ.Ε. ευχαρίστησε τον Υπουργό για την αποδοχή της βασικότερης εκ των προτάσεων της Ομοσπονδίας (όπως αυτές είχαν διατυπωθεί σε επιστολή που στάλθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2023 στα πλαίσια της ψηφιακής διαβούλευσης) για τη βελτίωση του Σ/Ν με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας απο ανανεώσιμες πήγες – ενσωμάτωση των οδηγών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944» (πλέον νόμος 5037/2023).

Πιο συγκεκριμένα η Ο.Σ.Φ.Ε. είχε ζητήσει από το Υπουργείο, να περιγραφεί στο τότε νομοσχέδιο η δυνατότητα των Αστικών Συνεταιρισμών του Ν.1667/1986 (και κατ’ επέκταση των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών που διέπονται από το νόμο αυτό) να συμμετάσχουν στις δύο νέες μορφές ενεργειακών κοινοτήτων που νομοθετήθηκαν στη χώρα μας, τις Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (Κ.Α.Ε.) του Άρθρου 47 και τις Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (Ε.Κ.Π.) του Άρθρου
88 (το Σ/Ν στην αρχική του μορφή προέβλεπε τη συμμετοχή μόνον των Αγροτικών Συνεταιρισμών). 

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Φ.Ε. παρουσίασε τη δραστηριότητα των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών στο ενεργειακό πεδίο μέσω της ίδρυσης Ενεργειακών Κοινοτήτων με τον Ν.4513/2018, καθώς επίσης μέρος της πρότασης της Ομοσπονδίας για προαγωγή των Συνεταιρισμών (άρα και των ενεργειακών συνεταιρισμών) βάσει του Άρθρου 12 Παρ.4 του Συντάγματος.

Η Ο.Σ.Φ.Ε. ευχαριστεί τον Υπουργό για τον χρόνο που διέθεσε, για το ειλικρινές ενδιαφέρον και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον νέο νόμο 5037/2023, ο οποίος προσφέρει δέσμη εργαλείων για τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τόσο για την οικιακή όσο και για την επαγγελματική κατανάλωση.