Με τις δέουσες τιμές γιορτάστηκε η 80η Επέτειος της ιστορικής Μάχης της Πόρτας από τον Δήμο Πύλης, που έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο του ΕΠΑΛ Πύλης μπροστά στο Μνημείο των Ηρώων την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 11π.μ.

Η Εκδήλωση άρχισε με την Επιμνημόσυνο Δέηση που τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πύλης Δημήτριος Κατσαρός, παρουσία των Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων . Στην συνέχεια έγινε η κατάθεση των στεφάνων  από τον Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νο Μαράβα, από τον υπ. Βουλευτή Ν. Τρικάλων της ΝΔ κ. Αθανάσιο Λιούτα, από την υπ. Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μαρίνα Κοντοτόλη, από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ. Χρήστο Γακόπουλο, από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσ/λίας –Στ. Ελλάδας  κ. Κωνσταντίνο Παππά, από τον Διοικητή του Α.Τ. Πύλης κ. Χρήστο Παπαδογιάννη  (Αστυνόμο Α’), από τον κ. Γεώργιο Καραχάλιο  Προϊστάμενο του Π.Κ. Πύλης εκ μέρους  της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων, από τον κ. Μανούρα Αθανάσιο Αντισυνταγματάρχη εν’ αποστρατεία εκ’ μέρους της Ένωσης Αποστράτων  Αξιωματικών Στρατού, από τον Ιωάννη Φλόκα εκ’ μέρους της Τοπικής Διοίκησης Τρικάλων της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, από τον Ιωάννη Κουτσονάσιο εκπρόσωπο της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Τρικάλων, από τον κ. Βασίλειο Οικονόμου εκ’ μέρους της Ο.Μ. Πύλης ΣΥΡΙΖΑ, από τον κ. Άρη  Μερεντίτη ως εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Τρικάλων, από τον κ. Αλέξανδρο Παπαστεργίου εκπρόσωπο του ΟΠΟΠ Πύλης, από τον κ. Παππά Αθανάσιο ως εκπρόσωπο της οικογένειας του πρώτου αντάρτη από την Πόρτα, από τον κ. Βασίλειο  Πανάγο κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, από τον Πρόεδρο των Ιεροψαλτών Τρικάλων (Ιωάννης ο Δαμασκηνός) κ. Αθανάσιο Δημητρίου και από το μέλος της Τ.Κ. Πύλης κ. Δημήτριο Πανάγο.

Χαιρετισμό έκανε ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Μαράβας αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους επίσημους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό μέρος της Μάχης της Πόρτας τονίζοντας ότι πατάμε στα τιμημένα αυτά χώματα, όπου  πριν 80 χρόνια τέτοιες ημέρες του Ιουνίου, έλαβε χώρα μια μάχη που θεωρείται από τις μεγαλύτερες νίκες της Εθνικής Αντίστασης: Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ.

Ατενίζουμε τα βουνά όπου λίγο πάνω από 200 παλληκάρια υπό την Διοίκηση των ηρώων του Αλβανικού Μετώπου Γιώργου Ζαρογιάννη και Δημήτρη Τάσου   τα έβαλαν με 4000 Ιταλούς. Ο καπετάν Καβαλάρης και ο Μίμης Μπουκουβάλας με τους άντρες τους ήταν παλληκάρια.

Τελειώνοντας ο κ. Μαράβας τόνισε ότι η Ιστορική Μάχη της Πόρτας  έστειλε  τριπλό μήνυμα παντού.

Έδειξε πως ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε άθλους- Ανέβασε κατακόρυφα το ηθικό των πατριωτών, απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα και –Προκάλεσε το τελειωτικό χτύπημα στο ήδη καταρρακωμένο  γόητρο των Ιταλών, αφού λίγους μήνες μετά παραδόθηκαν.

Τιμή και δόξα στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης-Τιμή κα δόξα στους αγωνιστές της Μάχης της Πόρτας.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους πρώην βουλευτές κ. Αθανάσιο Λιούτα, την κ. Μαρίνα Κοντοτόλη, στην συνέχεια η μουσική χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Παλαιομοναστήρου τραγούδησε αξέχαστες μελωδίες και τραγούδια ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ.

Κατόπιν ο κεντρικός ομιλητής κ. Βασίλειος Πανάγος αναφέρθηκε λεπτομερώς για το ιστορικό γεγονός της Μάχης της Πόρτας, ενάντια των Ιταλών και του Γερμανικού –Ιταλικού φασιστικού άξονα.

Σχετικές επιστολές έστειλαν  ο πρώην Υπουργός Ενέργειας κ. Κων/νος Σκρέκας, η πρώην Βουλευτής κ. Κατερίνα Παπακώστα και από την κ. Ξανθή  Παπαναστασίου Πρόεδρο του ΑΤΤΙΚΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΛΑΖΑΡΕΤΤΟ απέστειλε χαιρετισμό προς τιμή της Μάχης της Πόρτας.

Τέλος τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Τιμητική πλακέτα έδωσε ο Δήμαρχος Κώστας Μαράβας στον κ. Βασίλειο Πανάγο και στους συγγενείς του Ιπποκράτη Πουλακάκη  Δ/τη του 2ου Τάγματος 138 Συντάγματος Ευζώνων, που απεικόνιζε ένα κλάδο ελαίας που φιλοτέχνησε η Συνδημότισσά μας  κ. Δήμητρα Μαγκούτη ζωγράφος.

Παρευρέθηκαν οι  Αντιδήμαρχοι και πολλοί δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πύλης.