Λύσεις σε χρήσεις γης σε Τρίκαλα και χωριά του Δήμου Τρικκαίων, δίνει ένα από τα πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που εγκρίθηκαν στη χώρα, αυτό για τις ΔΕ Εστιαιώτιδας, Παληοκάστρου, Παραληθαίων.

Η πολεοδομικού χαρακτήρα διαδικασία ξεκίνησε πριν 15 μήνες, τν Απρίλιο του 2022 όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος προκήρυξε τα πρώτα 15 ΤΠΣ. Τα δύο εξ αυτών αφορούσαν τον Δήμο Τρικκαίων (ένα για τις ΔΕ Εστιαιώτιδας, Παληοκάστρου, Παραληθαίων και ένα για τις ΔΕ Κόζιακα, Φαλωρείας, Τρικκαίων, Καλλιδένδρου, Μεγάλων  Καλυβίων).

Οι μελετητές του έργου (που το ανέλαβαν μέσω σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Νίκο Σακκά, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα όσα αφορούν στο συγκεκριμένο ΤΠΣ. Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διαδικασία, αλλά και τα όσα ειδικότερα πολεοδομικά θέματα αφορούν Δήμο και δημότες. Ο κ. Σακκάς τόνισε τη σημαντικότητα της παρέμβασης για τους πολίτες και τον Δήμο, καθώς θα υπάρχει σαφήνεια και θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση με δημοτικές και ιδιωτικές ιδιοκτησίες, προς όφελος όλων.

Οι μελετητές θα εκπονήσουν μελέτες για να καθοριστούν (μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων):
– χρήσεις γης,
– όροι δόμησης,
– περιοχές προστασίας,
– περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων,
– οριοθετήσεις ρεμάτων,
– περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων,
– μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση,
– υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης
– διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023 στο Δημαρχείο Τρικκαίων, παρόντος του αντιδημάρχου Έργων Γιώργου Καταβούτα, του προϊσταμένου της Δ/νσης Πολεοδομίας κ. Θαν. Ταταέτη και στελεχών της υπηρεσίας από τη μια, και των μελετητών από την άλλη. Την ομάδα αυτή των μελετητών αποτελεί η ένωση οικονομικών φορέων «Γιαννετάκη Γεωργία – Γεωαπεικόνιση ΑΕΜΓΕ – PLAS ΑΕ – Τριανταφύλλου Κων/νος – Μητσιάρας Βασίλειος – Υδροακτοτεχνική – Χαλτογιαννίδου Χριστίνα – Μυριαννίδης Φώτιος»

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων