Απόψε το βράδυ όλα τα βλέματα θα στραφούν προς τον καλοκαιρινό ουρανό, προκειμένου να απολαύσουμε την Πανσέληνο του Αυγούστου, το μεγαλύτερο και ομορφότερο φεγγάρι του χρόνου, με την ελπίδα πως θα το επιτρέψει ο καιρός στην περιοχή των Τρικάλων. 

Το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», όπως ονομάζεται αλλιώς, θα φωτίσει τον ουρανό της Παρασκευής 12 Αυγούστου 2022 και θα κορυφωθεί στην Ελλάδα στις 4:35 το πρωί. 

Έχει πάρει το όνομά του από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, οι οποίοι τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν αυτό το ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Οι οξυρρυγχίδες, κοινώς μουρούνες, είναι οικογένεια ψαριών με παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση που περιλαμβάνει κυρίως τους οξύρρυγχους, τους ούσους, τους σκαφίρρυγχους καθώς και τους ψευδοσκαφίρρυγχους που υπολογίζονται συνολικά σε 25 είδη. Κατά σύγχρονη ταξινόμηση οι δύο πρώτοι και οι επόμενοι δύο αποτελούν επιμέρους υπο-οικογένειες, των οξυρρυγχίνων και των σκαφιρρυγχίνων αντί για το νέο.

Πρόκειται για οικογένεια ψαριών από τα μεγαλύτερα του γλυκού νερού (1-2 μέτρα), φθάνοντας και τα 900 κιλά κατ΄ άτομο, ψάρια ανάδρομα, ωοτόκα, ιδιαίτερα μακρόβια, καλούμενα και «ψάρια μαθουσάλες», χαρακτηριζόμενα έτσι πρωτόγονα ψάρια που όμως δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στον ανταγωνισμό της επιβίωσης.

Πολλά είδη της οικογένειας αυτής βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της εξαφάνισης. Ψάρια της οικογένειας αυτής απαντώνται στο Βόρειο Ημισφαίριο, στη Μαύρη Θάλασσα, σε εκβολές ποταμών της Ευρώπης, Ασίας και Βορείου Αμερικής καθώς και στη Μεσόγειο και το Β. Αιγαίο Πέλαγος (περιορισμένα), επιβιώνοντας σε γλυκά, υφάλμυρα και θαλάσσια ύδατα.

Εκδηλώσεις και ανοικτοί αρχαιολογικοί χώροι για την Πανσέληνο του Αυγούστου στο νομό Τρικάλων 

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει, για μία ακόμη χρονιά, τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία.

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, 105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως της πανσελήνου. 

Στην περιοχή των Τρικάλων το μαγευτικό αυγουστιάτικο φεγγάρι μπορεί να το απολαύσει κανείς από τους εξής αρχαιολογικούς χώρους: 

Βυζαντινό Κάστρο Τρικάλων

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Ώρα: από 8.30 έως τις 15.30 και από 19.00 έως 24.00.

Τοξωτή Γέφυρα Πύλης

Μουσική Εκδήλωση με το Μουσικό Σχήμα Δήμου Πύλης (σε συνεργασία με το Δήμο Πύλης). Ώρα 21.00-22.00.

Είσοδος Ελεύθερη

Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας. Ώρα: 20:00 έως 24:00.

Είσοδος Ελεύθερη.

Επιπλέον, στον Δήμο Μετεώρων στο πλαίσιο του εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσέληνου 2022, το Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών στο Καστράκι και το Κέντρο Ψηφιακής Προβολής Μετεώρων (3D) στην Καλαμπάκα (οδός Πατριάρχου Δημητρίου) θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό την Παρασκευή 12 Αύγουστου σύμφωνα με το ωράριο που ισχύει και επιπρόσθετα, από τις 20:00 έως τις 24:00. 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και για τις δύο δομές.

trikalaenimerosi.gr