Στα πλαίσια της Πανελλαδικής  Απεργίας Οικοδόμων, που κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Τρικάλων, μέλος της Ομοσπονδίας, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΦΚΑ Τρικάλων (στα γραφεία πρώην ΙΚΑ) και κατέθεσε ψήφισμα διαμαρτυρίας και αιτημάτων στη διεύθυνση του ασφαλιστικού φορέα στα Τρίκαλα, ώστε να διαβιβαστεί στην κεντρική διοίκηση του φορέα και στο αρμόδιο υπουργείο (εργασίας & κοινωνικής ασφάλισης).

Το κείμενο του ψηφίσματος, όπου αναφέρονται τα βασικά ζητήματα διεκδίκησης των οικοδόμων έχει ως εξής: 

"Πραγματοποιούμε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΦΚΑ στα Τρίκαλα, με αιτήματα που αφορούν:  

- Τις αυξήσεις στα μεροκάματα, τους μισθούς όλων των ειδικοτήτων,

- Αναγνώριση & διανομή υπέρ αγνώστων ενσήμων και

- Την αυστηρότερη τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας από τις εργοδότριες  εταιρείες.

Μετά την τελευταία απεργία, στις 8 Νοέμβρη, αλλά και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, με την σημερινή Πανελλαδική απεργία δυναμώνουμε τον αγώνα,  κλιμακώνουμε την πάλη μας, διεκδικούμε την ικανοποίηση αιτημάτων  υπεράσπισης του  εισοδήματος και της ίδιας μας της ζωής.

Την ώρα που η  κατασκευαστική δραστηριότητα χτυπάει κόκκινο, την ώρα που τα έργα και οι υποδομές φτιάχνονται σε πολύ λίγο χρόνο από ότι παλιότερα, μας «ζητάνε» να δουλεύουμε περισσότερο και να παίρνουμε λιγότερα από αυτά που παίρναμε τη δεκαετία του 2000, «διαμαρτυρόμενοι» οι εργοδότες ότι δεν τελειώνουν τα έργα τους και εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών. Για την οποία έλλειψη ευθύνονται οι ίδιοι. 

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι εταιρείες του κλάδου άμα θέλουν να κάνουν έργα, θα πληρώσουν ΚΑΛΑ  μεροκάματα, θα διασφαλίσουν το ωράριο και θα δουλεύει ο οικοδόμος με ασφάλεια. Να αφήσουν τις κλάψες ότι δεν βρίσκουν οικοδόμους, ας δώσουν μεροκάματα της προκοπής εφόσον  καίγονται να προχωρήσουν τα έργα.  

Οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο δεν αστειευόμαστε και με την σημερινή μας απεργία η απάντησή μας είναι οι αγώνες για διεκδικήσεις που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και όχι δουλειά με ατέλειωτες υπερωρίες. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, η ικανοποίηση του αιτήματός μας για αυξήσεις προς τους εργοδότες του κλάδου είναι πρωταρχικής σημασίας.  

Απαιτούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους εργοδότες εδώ και τώρα:

  1. Αναγνώριση & διανομή υπέρ αγνώστων ενσήμων. Να αποδοθούν τα ένσημα που για λογαριασμό της δουλειάς χιλιάδων οικοδόμων ο ΕΦΚΑ έχει εισπράξει εδώ και δεκαετίες και συνεχίζει να εισπράττει χωρίς να τα αποδίδει στους οικοδόμους.
  2. Αυξήσεις στα μεροκάματα.
  3. Να κηρυχτεί, εδώ και τώρα, υποχρεωτική η ΣΣΕ που έχουμε υπογράψει από τον Απρίλιο του 2022.
  4. Να κατοχυρωθεί νομοθετικά στον κλάδο το 7ωρο με 5νθήμερη εργασία και 35ωρο.
  5. Να εξασφαλιστεί για κάθε εργαζόμενο ότι κάθε μέρα που δουλεύει θα έχει και το ένσημό του.
  6. Να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
  7. Να εργαστεί σε ασφαλές περιβάλλον, με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μέτρα ασφάλειας υψηλού επιπέδου.
  8. Ουσιαστικά μέτρα και έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών, της Επιθεώρησης Εργασίας, για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας.
  9. Ένταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα & Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.α.)".