Σε απόφαση για «πάγωμα» εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως κορβέτες και πολλαπλοί εκτοξευτές, και έργων υποδομών, όπως μεταξύ άλλων είναι ο λιμένας στον Παγασητικό κόλπο, προχωράει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας με σκοπό την εκ νέου ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η απόφαση έχει βασικό στόχο την εκ νέου σχεδίαση, με σκοπό το δημοσιονομικά εφικτό, αλλά και τη διαβούλευση με τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων από το νέο έτος.

Η αναστολή λειτουργίας του λιμανιού που επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στον Παγασητικό Κόλπο, με σκοπό τη μεταφορά των αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού και τη δημιουργία, ουσιαστικά, ενός ακόμη ναυστάθμου, μπορεί να σημαίνει οριστική ματαίωση. Το δυνητικό έργο του θεσσαλικού ναύσταθμου αμφισβητήθηκε ως προς την επιχειρησιακή αναγκαιότητά του από αρκετούς. Το λιμάνι στον Παγασητικό ήταν ένα έργο που υποστηρίχθηκε ιδιαιτέρως από τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Σε γενικές γραμμές, η εκ νέου ιεράρχηση αποτελεί και αφορμή για συζήτηση με τη νέα ηγεσία του στρατεύματος που θα προκύψει από τις κρίσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), ως εκ τούτου η υλοποίησή τους είναι στενά συναρτημένη με τα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού.

Τις δυσκολίες του προϋπολογισμού αποκαλύπτει και η χθεσινή αποστροφή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος (ΑΝΤ1) σημείωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι ένας από τους τρεις βασικούς παράγοντες (οι άλλοι δύο το κόστος εξυπηρέτησης χρέους και οι συντάξεις) που δεν επιτρέπουν σημαντική μείωση του ΦΠΑ. «Oι φρεγάτες και τα αεροπλάνα στοιχίζουν», είπε ενδεικτικά ο κ. Χατζηδάκης, περιγράφοντας την προσπάθεια που γίνεται.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr