Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1999. Την συγκεκριμένη ημέρα φεμινιστικές ομάδες, γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες διοργανώνουν παντού στον κόσμο συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες πολιτών, φωνάζοντας δυνατά όχι στην έμφυλη βία. Η 25η Νοεμβρίου δεν αποτελεί ημέρα γιορτής αλλά αγώνα ενάντια στη βία με θύματα χιλιάδες γυναικών σε ολόκληρο τον πλανήτη και ταυτοχρόνως ευαισθητοποίησης της κοινωνίας απέναντι στο ζήτημα της έμφυλης βίας.

Στα Τρίκαλα, με κυρίαρχο σύνθημα «Η πατριαρχεία βιάζει και σκοτώνει - Καμία λιγότερη καμία μόνη», η Φεμινιστική Ομάδα «Φυλική Αταξία» το πρωί του Σαββάτου της 25ης Νοεμβρίου πραγματοποίησε στον πεζόδρομο της Ασκληπιού σιωπηλή πικετοφορία, ενώ το κύριο στοιχείο της δράσης της ήταν τα γυναικεία «πεταμένα ρούχα». Ο συμβολικός τρόπος με τον οποίο τα μέλη της φεμινιστικής ομάδας θέλησαν να μεταδώσουν το μήνυμα της ημέρας, αποτελεί μια κραυγή σιωπής εκ μέρους όλων των αθώων θυμάτων που κακοποιήθηκαν και δολοφονήθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκες. Τα ρούχα αυτά είναι οι σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών γεμάτες νόημα, ελπίδα και όνειρα, που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Κρατούν μέσα τους ιστορίες θλίψης και ορφάνιας.

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι καιρός να μιλήσουμε ανοιχτά για τις κακοποιήσεις, τους ξυλοδαρμούς και τις γυναικοκτονίες στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής και ενδοσυντροφικής βίας, τονίζει η Φυλική Αταξία Τρικάλων. Απαιτούμε την οικοδόμηση ενός περιβάλλοντος, στην οικογένεια, στη δουλειά και στο δρόμο όπου οι γυναίκες ζουν μια ζωή χωρίς εκφοβισμό!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων, τα τελευταία 10 χρόνια στα Τρίκαλα 665 γυναίκες κατέφυγαν στην δομή ζητώντας βοήθεια.

  • Το 90% των γυναικών είναι θύματα ενδοοικογενειακης ή συντροφικής βίας.

  • Το 75% των γυναικών είναι μητέρες.

  • Η πλειονότητα των γυναικών είναι Ελληνίδες αλλά σε μικρότερο ποσοστό και μετανάστριες και πρόσφυγες.

  • Τα περισσότερα αιτήματα των γυναικών αφορούν τις δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης.

  • Πρόκειται για γυναίκες όλων των μορφωτικών, ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων.

  • Η πλειονότητα των γυναικών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 36-45 ετών (36%) και ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 46-55 ετών (23,4%) και 26-35 ετών (19,8%).

  • Η πλειονότητα των γυναικών είναι απόφοιτες Δευτεροβάθμιας (26,8%) και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (23,5%). Ακολουθούν οι απόφοιτες μεταλυκειακής εκπαίδευσης (16,7%) και έπονται οι απόφοιτες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (11,8%) και δημοτικού (11,2%).