Οι αγκαλιές είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία μας και αυτό είναι αποδεδειγμένο ακόμη και επιστημονικά. Γι' αυτό χρειάζεται να ζητάμε και να προσφέρουμε όσες περισσότερες αγκαλιές την ημέρα μπορούμε. Αποτελεί τον ισχυρότερο τρόπο να εκφράσει κανείς αγάπη, φόβο, θαυμασμό, θλίψη, χαρά και ευτυχία και κάθε χρόνο, στις 21 Ιανουαρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Όμως μια μεγάλη αγκαλιά για τα αγαπημένα μας πρόσωπα υπάρχει κάθε μέρα. Η Virginia Satir, μια σπουδαία οικογενειακή ψυχολόγος λέει ότι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να διατηρηθούμε και 12 για να εξελιχθούμε.

Πώς προέκυψε η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Το 1896 ένας φοιτητής που ονομαζόταν Kevin Zaborney είχε την συγκεκριμένη ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Το σκεπτικό του ήταν απλό αλλά ταυτόχρονα εξίσου σημαντικό: να υπάρξει μία ημέρα στην οποία θα αγκαλιάζουμε περισσότερο τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Αν και η ημέρα δεν έχει κατοχυρωθεί επίσημα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (OHE), όλες οι χώρες την «αναπαράγουν» και την «υιοθετούν» καθώς είναι μια γλυκιά και τρυφερή υπενθύμιση.

Η αγκαλιά ως «φυσικό φάρμακο» για τη σωματική και πνευματική μας υγεία

Η αγκαλιά έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως προσφέρει βελτιωμένες συνθήκες ζωής μιας και λειτουργεί ως «φυσικό φάρμακο» για τη σωματική και την πνευματική μας υγεία.

Κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς προκαλείται αύξηση της παραγωγής ωκυτοκίνης.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το δέρμα περιέχει ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων που λέγονται σωμάτια «Pacinian» και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Το νεύρο αυτό συνδέεται με διάφορα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, καθώς και με τους υποδοχείς της ωκυτοκίνης.

Μέσω της ορμόνης αυτής μας δημιουργείται το αίσθημα της ευτυχίας.

Επιπλέον, η ωκυτοκίνη εκ φύσεως παράγεται και κατά τον οργασμό, όταν χορεύουν δύο σύντροφοι, όταν κρατιούνται από το χέρι και όταν αγκαλιάζονται.

Μια αγκαλιά, σε οποιαδήποτε σχέση, μας προσφέρει το αίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς ενώ επιπρόσθετα, η αγκαλιά λειτουργεί και σαν φυσικό κατασταλτικό μιας ασθένειας.

Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του νοσούντα και τα συμπτώματα παρουσιάζουν μειωμένη έξαρση σε σχέση με την υποθετική κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν δεχόταν καθόλου κοινωνική υποστήριξη με αγκαλιές από τον στενό οικογενειακό κύκλο του.

Η αγκαλιά βοηθά όταν κάποιος πενθεί, αφού παρέχει πραγματική παρηγοριά, ανακουφίζει από τον πόνο και ηρεμεί την ψυχή, δίνοντας δύναμη να ξεφύγουμε από το συναισθηματικό βασανιστήριο.

Μειώνει το στρες, καθώς μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Μία έρευνα του 2013 απέδειξε ότι οι συμμετέχοντες που συζητούσαν επί 15 λεπτά με τον σύντροφό τους μέσω μιας συσκευής αγκαλιάς είχαν δραστικά μειωμένο επίπεδο στρες σε σύγκριση με όσους μιλούσαν με κινητό τηλέφωνο.

Χαλαρώνει τους μυς και απελευθερώνει την ένταση, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στους μαλακούς ιστούς.

Η αγκαλιά μειώνει το φόβο και το άγχος.

Εξισορροπεί τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η υγρασία και ο ηλεκτρισμός στην επιδερμίδα υποδεικνύουν μια πιο ισορροπημένη κατάσταση ανάμεσα στο νευρικό σύστημα και στο παρασυμπαθητικό.

Οι αγκαλιές λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία μας. Οπότε ορίστε γιατί χρειάζεται να ζητάμε και να προσφέρουμε όσες περισσότερες αγκαλιές την ημέρα μπορούμε και όχι μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς!