Υπάρχει ένα πράγμα το οποίο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ευτυχίας, που αισθάνεται ένας άνθρωπος άμεσα και αυτό δεν είναι άλλο από τα ταξίδια. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα Ολλανδών ερευνητών δεν είναι ακριβώς το ταξίδι καθαυτό, αλλά η αναμονή του ταξιδιού. Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Έχουν ήδη αποδειχθεί οι ευεργετικές δράσεις των διακοπών στην ψυχική και πνευματική υγεία του ανθρώπου, κατόπιν ψυχολογικών ερευνών. Το «πρόβλημα» που ανέδειξε η εν λόγω έρευνα ήταν, ότι για να αποσυνδεθεί πραγματικά από την αγχώδη καθημερινότητα ο εγκέφαλος και να ξεκουραστεί ουσιαστικά, χρειάζεται διάλειμμα 30 ημερών τουλάχιστον! Κάτι ακατόρθωτο για την πλειονότητα των εργαζομένων.

Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, αναζητήσαμε την επόμενη λύση, επίσης επιστημονικά τεκμηριωμένη, που δεν είναι άλλη από τις μικρές δόσεις ευτυχίας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό επιτυγχάνεται απλούστατα σχεδιάζοντας τις διακοπές ή μικρής διάρκειας ταξίδια για όλη τη χρονιά. Κάθε φορά ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού, παραδείγματος χάρη στις Κυκλάδες, η κράτηση των εισιτηρίων για το δρομολόγιο ραφήνα μύκονος, η ιδέα ότι θα μπούμε στο πλοίο, η ονειροπόληση για την περιήγηση στο νησί, τη χαλάρωση ή τη διασκέδαση, όλα αυτά και περισσότερα ακόμη μας προξενούν την προσμονή. Αυτός ο ενθουσιασμός είναι που προκαλεί την ευτυχία και μάλιστα γι’ αυτόν τον σκοπό οι ειδήμονες συνιστούν να ταξιδεύουμε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου αντί να κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι μια φορά τον χρόνο.

Καταγράψτε το ταξίδι, πριν καν πάτε

Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους η προσμονή του ταξιδιού αυξάνεται, και άρα εντείνεται η ευτυχία που βιώνουμε. Ένας λοιπόν από αυτούς τους τρόπους είναι να καταγράψετε κάθε λεπτομέρεια του ταξιδιού σε ένα χαρτί, ακόμη και αν το ταξίδι δεν είναι παρά μια μονοήμερη εξόρμηση. Συγκρατήστε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες του ταξιδιού. Για παράδειγμα σημειώστε με διαφορετικό χρώμα αν ολοκληρώσατε την κράτηση του ξενοδοχείου, που βρίσκεται το κατάλυμά σας, τι εστιατόρια υπάρχουν εκεί τριγύρω, πόσο χρόνο χρειάζεται να κρατήσετε οικονομίες για να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε αυτό το ταξίδι, τα αξιοθέατα που υπάρχουν στο μέρος, σχεδιάστε ακόμη κι ένα σύντομο πρόγραμμα, που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε στην προγραμματισμένη εκδρομή σας και φυσικά μην παραλείψετε να ελέγξετε την ακτοπλοϊκή σύνδεση και να κάνετε την κράτησή σας για το δρομολόγιο ραφήνα πάρος ή για οποιονδήποτε άλλο προορισμό επιθυμείτε. Άλλωστε η Ελλάδα έχει άπειρα νησιά να επισκεφθεί κανείς το καλοκαίρι, από όπου μπορεί να αποκομίσει κανείς ό,τι ακριβώς αποζητά για τις διακοπές του: Νυχτερινή ζωή, περιηγήσεις στη φύση και τα πανέμορφα τοπία, στιγμές χαλάρωσης σε καταγάλανες θάλασσες, ιστορικές αναζητήσεις. Με ένα ταξίδι σε κάποιο από τα νησιά μας ο ταξιδιώτης μπορεί να βιώσει ένα από τα προαναφερθέντα ή και συνδυασμό αυτών.

Χαζέψτε... τον προορισμό σας

Και αφού τελειώσατε με τις κρατήσεις και τον σχεδιασμό ήρθε το πιο ευχάριστο μέρος του ταξιδιού: Αναζητείστε εικόνες, βίντεο, ταινίες που αφορούν το μέρος που θα επισκεφθείτε. Υπάρχουν άπειρα βίντεο αλλά και φωτογραφίες, που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο από ενημερωτικές εκπομπές, από vloggers, από ταξιδιώτες που μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Φυσικά εννοείται, ότι συνήθως προβάλλεται η όμορφη πλευρά του τόπου, κάτι που κάνει την προσμονή σας να αυξάνεται. Η διαδικασία του να βλέπουμε άλλωστε στην οθόνη το μέρος που πρόκειται να δούμε ιδίοις όμμασι εντείνει τον ενθουσιασμό μας. Μια άλλη ιδέα, που δεν είναι πάντα εφαρμόσιμη, είναι να αναζητήσετε ταινίες, που έχουν γυριστεί στον προορισμό της επιλογής σας. Η χώρα μας αποτελεί πηγή έμπνευσης και όχι άδικα για πολλούς παραγωγούς και σκηνοθέτες του εξωτερικού. Έτσι αν πρόκειται να ακολουθήσετε το δρομολόγιο santorini naxos, επιλέγοντας κι εσείς το island hopping για τις διακοπές σας, η ταινία “Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life” είναι ότι πρέπει καθώς η πανέμορφη Αντζελίνα Ζολί κυνηγά τον μυστικό χάρτη του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε όλο το νησί, δίνοντας υπέροχα στιγμιότυπα του τόπου. Αν πάλι έχετε σκοπό να πάτε σε άλλο νησί των Κυκλάδων, όπως στην Αμοργό μην παραλείψετε να δείτε την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» του εξαιρετικού Λυκ Μπεσόν με τον Ζαν Ρενό, που έκανε πολλούς Γάλλους να θέλουν να επισκεφθούν το νησί.

Διάβασμα και πάλι διάβασμα

Όχι δε θα δώσετε εξετάσεις, απλώς θα ενημερωθείτε και παράλληλα θα νιώθετε ευτυχείς. Τι πιο ωραίος συνδυασμός; Τη στιγμή μάλιστα, που υπάρχουν αμέτρητα ταξιδιωτικά blogs με οδηγίες για το πώς να αποφεύγετε τον συνωστισμό, πληροφορίες για να επισκεφθείτε ένα μέρος και να το ζήσετε σαν ντόπιος κι όχι σαν τουρίστας, προσφορές και άλλα χρήσιμα στοιχεία, μπορείτε να είστε απόλυτα έτοιμοι για το ταξίδι σας. Τέτοιου είδους πληροφορίες μπορεί να σας εξοικονομήσουν και χρόνο, κάτι πολύτιμο για το συνήθως σύντομο διάστημα των διακοπών. Πολλές φορές σε κάποια αξιοθέατα ή μνημεία έχει πολλή κίνηση. Σε ένα blog μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τις καταλληλότερες ώρες επίσκεψης, πχ της Παναγίας της Τήνου, αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε το νησί τον Δεκαπεντάυγουστο παίρνοντας το δρομολόγιο ραφήνα τήνος. Εναλλακτικά και εξαιτίας του συνωστισμού τη δεδομένη χρονική στιγμή στο νησί λόγω προσκυνήματος, μπορεί να αποφασίσετε να επισκεφθείτε άλλη στιγμή το μέρος.

Πακετάρετε νωρίς και σωστά

Ξεκινήστε να σκέφτεστε από νωρίς τι χρειάζεται να πάρετε μαζί σας. Μην το αφήσετε για την τελευταία στιγμή. Άλλωστε μπορείτε να μετατρέψετε το άχαρο πακετάρισμα σε μια διασκεδαστική διαδικασία. Ας πούμε έστω, ότι χρειάζεστε μια ζακέτα ή ένα μπουφάν για το ταξίδι. Μπορείτε να ψωνίσετε κάποιους μήνες νωρίτερα ψάχνοντας για προσφορές και παράλληλα να αισθανθείτε και τον πολυπόθητο ενθουσιασμό, αφού ξέρετε, ότι πρόκειται για ένα αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσετε στο ταξίδι σας. Αν πάλι αναγκαστικά θα πρέπει να πάρετε λίγα πράγματα, δοκιμάστε και κάντε από πριν συνδυασμούς, για να επιλέξετε τα κατάλληλα κομμάτια. Δοκιμάστε να φτιάξετε τη βαλίτσα σας για να δείτε αν χωράνε όλα. Αν όχι, θα έχετε άπλετο χρόνο για να ξαναδιαμορφώσετε τις επιλογές σας. Αν το αφήσετε τελευταία στιγμή, απλώς θα αγχωθείτε και θα χαλάσετε τη γλυκιά αγωνία της προσμονής.

Αν η προετοιμασία και μόνο ενός ταξιδιού προκαλεί την ίδια ευτυχία, ίσως και περισσότερη από το ίδιο το ταξίδι, τότε αξίζει να εντάξει κανείς στο πρόγραμμά του μικρές αποδράσεις, χειμώνα- καλοκαίρι, ακόμη και σε κοντινούς προορισμούς στην Αθήνα, όπως η Άνδρος, όπου διανύοντας την απόσταση ραφήνα άνδρος, σε 2 περίπου ώρες φτάσατε στον προορισμό σας και εξασφαλίσατε την απαιτούμενη δόση ευτυχίας, χάρη στην αναμονή του ταξιδιού.