Με θρησκευτική ευλάβεια, κατάνυξη και εξέχουσα λαμπρότητα τιμήθηκε η Απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την Τρίτη 22 Αυγούστου, παραμονή της εορτής, με την τέλεση του Μέγα Αρχιερατικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό της Πόρτας Παναγιάς, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. κ. Χρυσοστόμου, συνεπικουρούμενου απότον Καθηγούμενο της Ι. Μ. Αγίου Βησσαρίωνος Γέροντα Βησσαρίωνα Δουσικιώτη και πλειάδας Ιερέων, παρουσία του Δημάρχου Πύλης Κωνσταντίνου Μαράβα και πλήθους πιστών.

Εψάλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας και τελέστηκε η Αρτοκλασία και η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας.

Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο Πρόεδρος της Τ. Κ. Πύλης κ. Βασίλειος Κανέλας, Αντιδήμαρχοι , περιφερειακοί &δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Πύλης.

Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων ο κόσμος κατευθύνθηκε προς την Πύλη την πρωτεύουσα του Δήμου, όπου έλαβε χώρα η εμποροπανήγυρη της Πόρτας.