Στο Δημαρχείο Τρικάλων βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων, προκειμένου να συζητήσει με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Νίκο Σακκά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού 2 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Τα μέλη της Επιτροπής έθεσαν στον κ.Σακκά τα αιτήματά τους, ζητώντας ταυτοχρόνως την συνδρομή του Δ.Τρικκαίων για την επίσπευση διαδικασιών που αφορούν σε υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα, κατά την σημερινή συνάντηση οι πλημμυροπαθείς των Μεγάλων Καλυβίων ζήτησαν τα εξής: 

1. Να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση να δοθεί άμεσα η αποζημίωση για την οικοσκευή δηλαδή τα 6.600 τα οποία δεν έχουν καταβληθεί σε αρκετούς συγχωριανούς μας.

2. Να περάσουν άμεσα οι τριμελείς επιτροπές για τον έλεγχο των σπιτιών και των αποθηκών που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και να υπάρξει σχέδιο από τον Δήμο για τον καθαρισμό του χώρου από τα γκρεμισμένα.

3. Να επισπευστούν όλες οι διαδικασίες για να δοθούν οι αποζημιώσεις για τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί πράσινα, κίτρινα, κόκκινα.

4. Να υπάρξει μέριμνα για τους άστεγους πλημμυροπαθείς με ευθύνη του Δήμου, της Περιφέρειας, του Κράτους και της Κυβέρνησης για να υπάρχει αξιοπρεπής στέγαση μέχρι να δοθούν οι αποζημιώσεις.

5. Να ασκηθεί πίεση ώστε να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τη διευθέτηση των κληρονομικών.

6. Να ασκηθεί πίεση σχετικά με την άμεση καταβολή των επιδομάτων ενοικίου και συγκατοίκησης διότι η καθυστέρηση της καταβολής τους δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους άστεγους πλημμυροπαθείς.

7. Να καθαριστούν τα κανάλια, η αγροτικοί δρόμοι και εγκαταστάσεις, να επισκευαστούν άμεσα οι πομόνες και το αρδευτικό δίκτυο.

8. Να ενημερωθούμε για το αν υπάρχει σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς επαναβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη στήριξη του Δήμου στους πλημμυροπαθείς της περιοχής, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή του γραφείου Τύπου του Δ.Τρικκαίων.  

Κατά την σημερινή νέα συνάντησή του με την Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων, ο κ. Σακκάς αναφέρθηκε στα όσα ήδη έχει κάνει εμπράκτως ο Δήμος για τους πλημμυροπαθείς, σε επίπεδο οικιστικής αποκατάστασης, σίτισης, στέγασης όλο το προηγούμενο διάστημα, κοινωνικής μέριμνας κ.α.

Προηγουμένως, τα μέλη της Επιτροπής έθεσαν αιτήματα στον Δήμαρχο, είτε για θέματα αρμοδιότητας του Δήμου είτε για θέματα που αφορούν σε υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης. Για αυτά, ο κ. Σακκάς τόνισε ότι θα επαναπροωθήσει σχετική επιστολή με τα δίκαια αιτήματα, ζητώντας επίλυση των ζητημάτων (π.χ. αποζημιώσεις και επίσπευσή τους, τεχνικά ζητήματα για αιτήσεις - αποζημιώσεις, ζητήματα επισκευών, επιδομάτων ενοικίου κ.α.)

Οσον αφορά τα θέματα αρμοδιότητας του Δήμου, ο κ. Σακκάς στάθηκε με έμφαση στην οικιστική αποκατάσταση που ήδη υλοποιείται:

- με την παράδοση κλειδιών στους πλημμυροπαθείς για τα 9 σπίτια στα Εργατικά της Σωτήρας

- με την εγκατάσταση των πρώτων οικίσκων στα οικόπεδα δικαιούχων.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα καθαριότητας, καθαρισμού καναλιών και αγροτικών δρόμων, με τον κ. Σακκά να τονίζει ότι και αυτά βρίσκονται ήδη σε πορεία υλοποίησης από τις υπηρεσίες του Δήμου.  

trikalaenimerosi.gr