Σημαντική βοήθεια σε οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες, προσφέρει στα Τρίκαλα το Πρόγραμμα «Κάλυψη», με την εποδότηση ενοικίου για τρία χρόνια. Στην ΕΡΤ, μίλησε ο δήμαρχος Τρικαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο Δήμος Τρικκαίων είναι από αυτούς που έχουν «τρέξει» πολύ γρήγορα τις διαδικασίες για υλοποίηση του Προγράμματος «Κάλυψη» υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αντιμετώπισης Φτώχειας μαζί με την ΔΥΠΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως είπε στην ΕΡΕΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» ο δήμαρχος της πόλης κ. Παπαστεργίου, οι συζητήσεις ξεκίνησαν τον περσμένο Μάρτιο, όταν αναζητήθηκε ο τρόπος να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα «Εστία» για τους πρόσφυγες και μετανάστες, προκειμένουν να καλυφθούν ανάγκες οικογενειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης.

«Πήγε πάρα πολύ καλά… Παρά τις δυσκολίες να βρούμε ξανά αυτά τα διαμερίσματα και να μιλήσουμε με τους ιδιοκτήτες, να κάνουμε τις συμβάσεις… Ήδη σε κάποιους δήμους, οι οικογένειες έχουν πάρει τα κλειδιά και μπήκαν μέσα… Μιλάμε αρχικά για περίπου 1.000 σπίτια… Οι ιδιοκτήτες θα παίρνουν τα νοίκια στην ώρα τους. Τα σπίτια παραδόθηκαν από τους φορείς που διαχειρίζονταν το πρόγραμμα «Εστία» σε καλή κατάσταση. Το πρόγραμμα «κάλυψη» εξασφαλίζει και το κόστος της μετακόμισης», επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, υπάρχει από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη το πλάνο για μια πιο γενικευμένη παρέμβαση που αφορά την κοινωνική κατοικία τα επόμενα χρόνια, προκειμένουν να προστατευτούν οι ευπαθείς οικογένειες που είναι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματοες Αλληλεγγύης.

Οι οικογένειες που δικαιούνται συμμετοχή στο πρόγραμμα, «Κάλυψη», ανάλογα με την μοριοδότησή τους, επιλέγουν από μιά λίστα διαμερισμάτων και κατοικιών, εκείνη που είναι κοντά στην προηγούμενη ζωή τους, την εργασία τους και τα σχολεία των παιδιών, ώστε να διατηρείται η απαραίτητη κοινωνική συνοχή και οι συνθήκες διαβίωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν με τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων, για να ενημερωθούν πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα στον Δήμο τους. Οι πρώτοι 46 Δήμοι έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματος και προσφέρουν στους δημότες την δυνατότητα της επιδότησης ενοικίου.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άτομα ηλικίας είκοσι πέντε (25) έως τριάντα εννέα (39) ετών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στις ωφελούμενες μονάδες του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ13/οικ.53923/23.7.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας (Β’ 3359).

Το πρόγραμμα καλύπτει τη δαπάνη μίσθωσης της κατοικίας για τρία (3) έτη. Η δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό μίσθωσης με το οποίο η κατοικία είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «ESTIA II» και «ESTIA 2021», αναπροσαρμοζόμενο κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το έτος 2022. Το πρόγραμμα καλύπτει, επίσης, δαπάνες για επισκευές των φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης και με τη λήξη αυτής.

ertnews.gr