“(17 Ιουλίου Κυριακή) ανεβαίνουμε στο βουνό μας για τσάι ” είναι το μήνυμα των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλογριανής Καλαμπάκας, “Άγιος Ραφαήλ” προς τους κατοίκους της ορεινής κοινότητας και όχι μόνο.

Πρόκειται για μια από τις δράσεις του δραστήριου συλλόγου και ειδικά μετά την πανδημία που στέρησε τη δυνατότητα για εκδηλώσεις .

Σχετικά με την δράση της Κυριακής μίλησε στην ΕΡΤ Λάρισας, ο ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλογριανής Καλαμπάκας, “Άγιος Ραφαήλ” , Σπύρος Κατσέλος, ο οποίος απεύθυνε κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να πάρουν μέρος στην ανάβαση στο βουνό του χωριό. ” Αποφασίσαμε ως σύλλογος να αποδράσουμε από την καθημερινότητα. Είναι μια ευκαιρία μετά την πανδημία να βρεθούμε όσοι μπορούμε και να ανέβουμε στο βουνό. Είναι κάτι που κάναμε κάθε χρόνο, πριν τη διετία και θέλουμε να συνεχίσουμε. Θα περπατήσουμε σε σημαδεμένο μονοπάτι θα βρεθούμε στην κορυφή του βουνού που βρίσκεται πάνω από το χωριό, θα απολαύσουμε τη θέα που είναι μοναδική και θα μαζέψουμε και τσάι. Η πρόσκληση είναι ανοικτή για όσους επιθυμούν να πάρουν μέρος σε αυτή την δράση μας”.

Σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Συλλόγου Καλογριανής Καλαμπάκας, “Άγιος Ραφαήλ” η Καλογριανή ανήκει στο δήμο Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η Καλογριανή έχει υψόμετρο 872 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ορεινό χωριό που ανήκει στην οροσειρά της Πίνδου κατάφυτο από βελανιδιές, έλατα, πλατάνια, φροξυλιές, κουτσουπιές, κουμαριές, φιλίκια, πουρνάρια και τόσα άλλα που συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό από πράσινο…μια πραγματική βαριά βιομηχανία παραγωγής οξυγόνου και ζωής! Λιγοστοί οι κάτοικοι τον Χειμώνα αλλά με τον ερχομό της Άνοιξης όλα αλλάζουν και η ζωή ξαναρχίζει μετά το πέρας του Χειμώνα που πολλές φορές είναι βαρύς! Πολλές πηγές με κρυστάλλινα νερά με κυριότερες αυτές της Γκούρας (πηγή που τροφοδοτεί το χωριό με πόσιμο νερό) αλλά και αυτή της Νίρλας που απλόχερα μας χαρίζει την δροσιά της κυρίως την Πρωτομαγιά που πηγαίνουμε εκεί για να….τιμήσουμε τα λουκάνικα, παιδάκια. και τα..συναφή! Κεντρικό Ναό έχουμε τον Αη Γιάννη τον Πρόδρομο που γιορτάζουμε την μνήμη του στις 7 Ιανουαρίου! Υπάρχουν επίσης το Εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων (γιορτάζει στις 30 Ιουνίου) του Αη Γιάννη – Προδρόμου (23 Ιουνίου) της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου που πανηγυρίζει το χωριό μας) του Αγίου Νικολάου{20 Μαΐου) καθώς και το Εξωκλήσι του Αγίου Ραφαήλ(δεύτερη μέρα του Πάσχα!) Διαθέτουμε επίσης και αποστακτήριο (παραγωγής Τσίπουρου) Νικ. Καραμπίνα καθώς και δύο επιχειρήσεις ταπητοκαθαρηστηρίων και νεροτριβής( Δριστέλες) των Αθαν. Ρέμπελου και του Ξενοφών Τσιούνη (γνωστοί καλλιτέχνες στο δημοτικό τραγούδι).

Η Καλογριανή απέχει 28 χλμ. από την Καλαμπάκα και προσφέρεται για τις καλοκαιρινές σας αποδράσεις.

ertnews.gr