Στη Φαρκαδόνα και συγκεκριμένα στο 1ο ΕΠΑ.Λ - Επαγγελματικό Λύκειο που λειτουργεί στην περιοχή της Φαρκαδόνας, βρίσκεται δεκαμελής ομάδα Ρουμάνων μαθητών και τριών καθηγητών που συνοδεύουν την αποστολή, από 20-04-2015 έως 08-05-2015.

Οι μαθητές του αντίστοιχου σχολείου της  Ρουμανίας από την πόλη Falticeni περιοχής Suceava,  θα φιλοξενηθούν από Έλληνες συμμαθητές τους στα πλαίσια  του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius – Δια Βίου ΜάθησηΔιμερείς Σχολικές Συμπράξεις, εγκεκριμένο από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ).

Πρόκειται για την δεύτερη κατά σειρά συνάντηση των συνεργαζόμενων σχολείων, μετά τη πρώτη συνάντηση που είχαν οι Έλληνες μαθητές  στη Ρουμανία τον περασμένο Απρίλιο του 2014.

Στην εβδομάδα που διανύθηκε υλοποιήθηκαν τα εξής :

·                         ξενάγηση σε μέρη ενδιαφέροντος (Ιστορικά και Πολιτιστικά)  του Νομού Τρικάλων

·                         σύσκεψη και εργασία πάνω στα παραδοτέα προϊόντα του προγράμματος

·                         υποδοχή της αποστολής στο Δημαρχείο της Φαρκαδόνας

·                         ξενάγηση στην πόλη της Φαρκαδόνας

·                         επίσκεψη σε επιχειρήσεις της περιοχής

·                         παρουσίαση των παραγόμενων προϊόντων στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος

·                         παρουσίαση μαθημάτων στις αίθουσες διδασκαλίας του ΕΠΑ.Λ Φαρκαδόνας

·                         διοργάνωση μουσικής και αθλητικής εκδήλωσης στο Γυμναστήριο του σχολείου.

Την υποδοχή των εταίρων ανέλαβαν οι υπεύθυνοι οργάνωσης και υλοποίησης του προγράμματος, εκπαιδευτικοί κ. Γαλάνης Αχιλλέας και Παπαστεργίου Στέργιος, η διεύθυνση του σχολείου, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Καθηγητές και μαθητές του ΕΠΑ.Λ. κατά την έλευση των Ρουμάνων μαθητών και εκπαιδευτικών προχώρησαν στην παρουσίαση των χώρων του σχολείου ενώ λίγο αργότερα η διευθύντρια του διδακτηρίου κ. Αθηνά Κοντογιάννη καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των επόμενων ημερών.

Οι Ρουμάνοι μαθητές από την πρώτη στιγμή διαπίστωσαν ότι οι οικογένειες όπου θα φιλοξενηθούν τους δέχθηκαν με μεγάλη οικειότητα, στοργή, ζεστασιά και αγάπη σαν να ήταν τα δικά τους παιδιά. Αυτό βέβαια θα συνεχιστεί και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη πόλη μας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σχολικές δραστηριότητες, όπως συμμετοχή σε μαθήματα μέσα στην τάξη, παιχνίδια, αγωνίσματα και επισκέψεις σε άλλα σχολεία της πόλης. Επίσης, θα υπάρξει και το πολιτιστικό κομμάτι το οποίο θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε μοναστήρια, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη των Ρουμάνων μαθητών στη Φαρκαδόνα θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαΐου.

Η συμμετοχή σχολείων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, προσφέρει την ευκαιρία σε μαθητές να επισκεφτούν χώρες του εξωτερικού, να συνεργαστούν με μαθητές άλλων χωρών, να δημιουργηθούν ισχυροί δεσμοί φιλίας,  να αποκομίσουν χρήσιμες και ουσιαστικές εμπειρίες και να αντιληφθούν την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης.