Την Τρίτη 15/12/2015 στο σχολείο μας το 2ο Γενικό ΄Λύκειο Τρικάλων, στα πλαίσια της εβδομάδος κατά του καπνίσματος έγινε ομιλία από την κυρία Ψιλούτσικου Μαρία, ιατρό πνευμονολόγο.
Αν και μη καπνίστρια, άρχισα να λυπάμαι τους καπνιστές.Η γιατρός αρχικά αναφέρθηκε στους ύπουλους τρόπους που χρησιμοποιεί η διαφήμιση των καπνοβιομηχανιών για να προωθήσει το τσιγάρο. Όμορφα μοντέλα, εντυπωσιακές συσκευασίες, πρωταγωνιστές ταινιών αλλά και η δωρεάν διανομή τσιγάρων επιστρατεύονται για να προσελκύσουν νέους  καπνιστές.
Ήταν μια ομιλία που πιστεύω ότι ευαισθητοποίησε τον  καθένα μας πάνω στο θέμα του καπνίσματος. Και μας ευαισθητοποίησε σίγουρα διότι τα αποτελέσματα στην υγεία αλλά και στην τσέπη των καπνιστών τα οποία μας ανέφερε η γιατρός είναι τραγικά.
Από πού να αρχίσουμε;
Από την καταστροφή του πνεύμονα; Την πρόκληση διάφορων σοβαρών ασθενειών που μέχρι τώρα αγνοούσαμε πως μπορεί να σχετίζονται με το τσιγάρο ή από τις 60  επικίνδυνες ή ύποπτες ουσίες  που αυτό περιέχει; Την αλλαγή στον μεταβολισμό και την διάθεση μας;  Την οικονομική ζημιά του καπνιστή ο οποίος ξοδεύει στο ελάχιστο 5 ευρώ ημερησίως και  παράλληλα βλάπτει και το κοινωνικό σύνολο  αφού όπως πληροφορηθήκαμε χθες , στην Ελλάδα της κρίσης ετησίως ξοδεύονται 2,3 δις ευρώ για την πληρωμή φόρων, ποσό που δεν ισοσταθμίζεται με τους φόρους που επιβάλλονται στο τσιγάρο. Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο τα κτήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια καπνού, θα μπορούσαν να θρέψουν 12-13 εκατομμύρια ανθρώπους.
Γνωρίζω πως για τους καπνιστές το κόψιμο του καπνίσματος είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση, μιας και η «νικοτίνη» που περιέχει το τσιγάρο όταν εισέρχεται στον οργανισμό επηρεάζει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα με αποτέλεσμα ο καπνιστής να εθίζεται σε αυτήν και να μην μπορεί χωρίς το τσιγάρο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει λύση. Γι’  αυτό και εκτός από τα χάπια ή τις τσίχλες υπάρχουν διάφορα κέντρα διακοπής καπνίσματος στα οποία μπορούν να καταφύγουν οι καπνιστές αφού το κάπνισμα θεωρείται πλέον ασθένεια. Μην ξεχάσω να προσθέσω πως η στήριξη όλων μας σε δικά μας πρόσωπα τα οποία αποφάσισαν να σταματήσουν το κάπνισμα είναι σημαντική.
Μπορεί να είναι δύσκολη η απόφαση ειδικά για τους χρόνιους καπνιστές αλλά ποτέ η προσπάθεια δεν θα γίνει ακατόρθωτη. Ας ελπίσουμε ότι με την ενημέρωση αυτή βάλαμε κι εμείς ένα λιθαράκι στον αγώνα κατά του καπνίσματος. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ψιλούτσικου για όσα μας είπε αλλά κυρίως για τον ευχάριστο τρόπο που μας μετέφερε τις πληροφορίες.
Χαρά Παπαπολυκάρπου
Μη καπνίστρια
Μαθήτρια  της Β΄ Λυκείου