Το μείζον πρόβλημα της κοπής και απομάκρυνσης ξερών χόρτων από οικόπεδα, αντιμετωπίζει πλέον ενεργώς ο Δήμος Τρικκαίων. Προηγήθηκε, το μεσημέρι της Δευτέρας, σύσκεψη υπό την προεδρία του Δημάρχου Τρικκαίων και με την παρουσία όλων, όσοι εμπλέκονται με τη διαδικασία (αντιδήμαρχοι και προϊστάμενοι υπηρεσιών του Δήμου μας). Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου στόχος της σύσκεψης ήταν να οργανωθεί και τυποποιηθεί η διαδικασία με την οποία ο πολίτης (και συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων) θα αναλάβει την εκ του νόμου υποχρέωση να αποψιλώσει το οικόπεδο.
Η σχετική ενέργεια του Δήμου μας προβλέπεται από κείμενες διατάξεις (άρθρο 94 παρ. 1 εδάφιο 26 του «Καλλικράτη» και 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη). Και αφορά ουσιαστικά στην εμπλοκή του Δήμου στη διαδικασία αποψίλωσης, η οποία είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από ενδεχόμενη πρόκληση πυρκαγιάς.
Ο Δήμος Τρικκαίων, ιδιαιτέρως ευαίσθητος σε ζητήματα προστασίας περιουσιών, καλεί όλους τους πολίτες που με οποιονδήποτε τρόπο κατέχουν οικόπεδο ή ακάλυπτο χώρο, να προβούν στην αποψίλωση τους.
Η σχετική προθεσμία αφορά στο διάστημα από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2015 και δεν αφορά σε άπαξ καθαρισμό, αλλά σε συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης των χόρτων.
Όσον αφορά τη διαδικασία, αμέσως μετά την ειδοποίηση που θα λάβει ο ιδιοκτήτης, θα πρέπει, σε διάστημα 10 ημερών να προβεί στην αποψίλωση. Αν δεν το πράξει, οι υπηρεσίες του Δήμου καθαρίζουν τον χώρο, αλλά στον ιδιοκτήτη επιβάλλονται, σύμφωνα με τον νόμο, ποινικές (από την Πυροσβεστική Υπηρεσία) και διοικητικές κυρώσεις (από τον Δήμο), δηλαδή η σχετική δαπάνη, αλλά και πρόστιμο.
Ο Δήμος Τρικκαίων επιμένει ιδιαιτέρως στον καθαρισμό των οικοπέδων και για τον λόγο αυτόν ξεκινά αυτή την προσπάθεια, πριν ακόμη αρχίσει επισήμως η προθεσμία για την κοπή των χόρτων.
Ο κάθε τρικαλινός πολίτης μπορεί να επικοινωνεί για το συγκεκριμένο θέμα, στους αριθμούς τηλεφώνων 2431351224-2431351225, του τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Τρικκαίων.