Η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ (στην οποία συμμετέχουν και οι τρικαλινοί βουλευτής Χρήστος Σιμορέλης, Σάκης Παπαδόπουλος), συναντήθηκε με τον Harald Weinberg, βουλευτή και υπεύθυνο του Τομέα Υγείας του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς, Die Linke.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσαν τον Γερμανό συνάδελφο για τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης στο τομέα της υγείας από την εφαρμογή της σκληρής πολιτικής της λιτότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Στη συνέχεια εξέθεσαν στον κ. Weinberg τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η - κυριολεκτικά διαλυμένη - Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα. Σχετικά με τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη τόνισαν τις μνημονιακές επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης και της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στα Νοσοκομεία. Επιπλέον συζητήθηκε η τελευταία ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των ανασφάλιστων, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε δραματικά τα τελευταία 5 χρόνια.

Ο Βουλευτής του Die Linke, που βρέθηκε στην Αθήνα στα πλαίσια επίσκεψης της διακομματικής Επιτροπής Υγείας της Γερμανικής Βουλής (Bundestag), εξέφρασε τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, εντοπίζοντας μια σειρά από αδυναμίες και προβλήματα.

Ωστόσο, στη συνάντηση τέθηκε ο προβληματισμός και οι διαφωνίες για τη συνέχιση ή μη των προγραμμάτων και των «μεταρρυθμίσεων» για την Υγεία, όπως αυτές προωθήθηκαν  από το Γερμανικό Υπουργείο Υγείας και την Task Force στην Ελλάδα, καθώς και για την τεχνική υποστήριξη του προγράμματος από την γερμανική εταιρία GΙΖ (Εταιρία για την Διεθνή Συνεργασία). Τέλος, τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ-DRGs), καθώς και το σύστημα αμοιβών στα νοσοκομεία (ΕΣΑΝ Α.Ε.) αποτέλεσε κοινό σημείο στην κατεύθυνση επαναξιολόγησης και κατάργησης.

Τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο κ. Weinberg εξέφρασαν την επιθυμία τακτικής επικοινωνίας και συνεργασίας σε θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία σε Ελλάδα και Γερμανία, την ανάπτυξη του κινήματος αλληλεγγύης, καθώς και το σχεδιασμό δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας.